Ο Βασίλης Μπουζιάνας γεννήθηκε το 1945 στον Άγιο Στέφανο Δομοκού Φθιώτιδας και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στη Λαμία. Από μικρός μέσα στον αθλητισμό, ανακάλυψε το μυώδες σώμα από την ταινία “Οι Άθλοι του Ηρακλή” με τον Steve Reeves. Εντυπωσιασμένος, και ρουφώντας οποιαδήποτε μικρή πληροφορία έβρισκε γύρω του για το άγνωστο τότε bodybuilding άρχισε σιγά σιγά να γυμνάζεται με αυτοσχέδια τσιμεντένια βάρη.
Το 1964 περνάει με επιτυχία στη Γυμναστική Ακαδημία (ΤΕΦΑΑ) και έρχεται στην Αθήνα. Εκεί βρίσκει το γυμναστήριο του Χρήστου Καρβέλα στο Κολωνάκι πρώτα, και στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας αργότερα, όπου μαθαίνει να προπονείται σωστότερα, και γνωρίζει από κοντά αθλητές της εποχής εκείνης όπως τον Τάκη Κάβουρα.
Το 1966 ο Βασίλης Μπουζιάνας ξεκινάει να γυμνάζεται στα Silhouette τα οποία μόλις έχουν ανοίξει στην Αθήνα. Εκεί γνωρίζεται με τον Ανδρέα Ζαπατίνα ο οποίος ψάχνει διαγωνιζόμενους για το IFBB Μρ. Αθήναι 1966 στο Θέατρο Γκλόρια στην οδό Ιπποκράτους. Αν και μάλλον απρόθυμα, αποδέχεται να συμμετάσχει. Αρχικά ανακοινώνεται ως 3ος νικητής, όμως καθώς ο 2ος νικητής δεν αποδέχεται τη θέση του και αποχωρεί από το βάθρο. Η ιστορία καταγράφει τον Βασίλη Μπουζιάνα ως 2ο νικητή πίσω από τον Αντώνη Λιβάνιο.
IFBB Μίστερ Αθήναι 1966
Θέατρο Γκλόρια, Αθήνα
1. Αντώνης Λιβάνιος
2. Βασίλης Μπουζιάνας
3. Φίλιππος Στεφανίδης
4. Αλέξανδρος Λημναίος
5. Γιώργος Μποτίνης
6. Γιάννης Κωστογλάκης
DQ. Ελευθέριος Χαλιός*
*Ακυρώθηκε λόγω αντιαθλητικής συμπεριφοράς.
Η εμπειρία του πρώτου του αγώνα και η καλή του θέση του δίνει το κίνητρο για να ασχοληθεί πιο συστηματικά. Η IFBB διοργανώνει τον πρώτο αγώνα IFBB Μρ. Ελλάς περίπου 2 χρόνια αργότερα, στις 9 Ιανουαρίου 1968, στην κατάμεστη αίθουσα “Τερψιχόρη” του Ξενοδοχείου Χίλτον. Ξεχωρίζει καθαρά ανάμεσα σε 13 αθλητές και ανακηρύσσεται ως ο 1ος Μρ. Ελλάς της IFBB στην ιστορία.
IFBB Μίστερ Ελλάς 1968
Ξενοδοχείο Χίλτον, Αθήνα
1. Βασίλης Μπουζιάνας
2. Φίλιππος Στεφανίδης
3. Αλέξανδρος Λημναίος
4. Σταύρος Τριανταφυλλίδης
5. Τάκης Καζάκος
6. Κώστας Ρούμπος
Ο τύπος της εποχής τον πολιορκεί. Δίνει συνέντευξη στον Τέρενς Κουίκ για το περιοδικό “Επίκαιρα” και συμμετέχει σε διαφήμιση γνωστής γαλακτοβιομηχανίας. Αρνείται αρκετές παρόμοιες προτάσεις καθώς τον περιμένει η υποχρεωτική του στρατιωτική θητεία.
Εν μέσω της υποχρεωτικής του τρίμηνης εκπαίδευσης και της επακόλουθης μετακίνησής του στη Στρατιωτική Σωματική Αγωγή, ο Μπουζιάνας προσπαθεί μέσα σε αντίξοες αθλητικά συνθήκες να προετοιμαστεί για το Μίστερ Ευρώπη 1968 της IFBB που διεξάγεται στην Μπρυζ του Βελγίου. Καταλαμβάνει εν τέλει την 4η θέση στην κατηγορία του.
Η αγωνιστική του καριέρα μπαίνει σε αναμονή καθώς με την ολοκλήρωση σπουδών και στρατιωτικής θητείας, ο Μπουζιάνας διορίζεται το 1970 ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε Γυμνάσιο της Μεσσηνίας. Για τα επόμενα τρία χρόνια αφοσιώνεται στη δουλειά του εκεί και δεν έχει σχεδόν καμία επαφή με το άθλημα. Το 1974 παίρνει μετάθεση στην Αθήνα, και το επόμενο διάστημα κάνει οικογένεια.
Το 1977 ανοίγει το θρυλικό του γυμναστήριο στο Περιστέρι με την επωνυμία “Αθλητικός Όμιλος Περιστερίου Σωματικής Διάπλασης”. Το γυμναστήριο αυτό λειτουργεί ασταμάτητα μέχρι και σήμερα και έχει φιλοξενήσει τις προπονήσεις πολλών πρωταθλητών.
Διατηρώντας τη συχνότητα των προπονήσεών του και μια καλή φυσική κατάσταση, το 1979 επιστρέφει στην αγωνιστική τη δράση αποδεχόμενος την πρόσκληση του προέδρου της IFBB Σταύρου Τριανταφυλλίδη και εκπροσωπεί τη χώρα μας (μαζί με τον Σπύρο Μπουρνάζο και τον Γκας Γιαννακόπουλο) στο Columbus του Ohio στις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα IFBB 1979 (το πρώην “IFBB Mr. Universe”). Τον αγώνα αυτό διοργανώνουν ταυτόχρονα με το Mr. Olympia 1979 ο Arnold Schwarzenegger και ο Jim Lorimer, μετέπειτα διοργανωτές στην ίδια τοποθεσία του θεσμού του Arnold Classic ο οποίος ξεκίνησε δέκα χρόνια αργότερα. Στον αγώνα εκείνο, ο Μπουζιάνας βλέπει από κοντά την ελίτ του αθλήματος, Frank Zane, Tom Platz, κτλ, ενώ στο αγωνιστικό σκέλος παίζει μαζί με τον Μπουρνάζο στην κατηγορία Light Heavyweight και μοιράζονται και οι δύο την ίδια σκηνή με τον μετέπειτα Mr. Olympia Samir Bannout. Σε ένα απολύτως υψηλό παγκόσμιο επίπεδο, οι Μπουρνάζος και Μπουζιάνας συμμετέχουν αξιοπρεπώς ανάμεσα σε 27 αθλητές. Σε αυτόν τον αγώνα, ο Λιβανέζος Bannout, κερδίζει την κατηγορία και την επαγγελματική του κάρτα, η οποία θα τον οδηγήσει 4 χρόνια μετά (1983) στην κατάκτηση του Mr. Olympia.
Ο Μπουζιάνας, ίσως στην καλύτερή του κατάσταση, συμμετέχει και σε έναν τελευταίο ελληνικό αγώνα, το WABBA “Μίστερ Οδύσσεια” 1982 στην Αθήνα, όπου βγαίνει 2ος στην κατηγορία του. Είναι, από ότι φαίνεται, η τελευταία φορά που ο κόσμος θα τον δει στη σκηνή (ή μήπως όχι;).
Παρόλα αυτά, ο Βασίλης Μπουζιάνας δεν έχει πει την τελευταία του λέξη ακόμα. Καθώς ο γιος του Γιώργος Μπουζιάνας εξελίσσεται σε έναν πολύ καλό bodybuilder, ο πατέρας λαχταράει ως επιθυμία ζωής να μοιραστεί την ίδια σκηνή με τον γιο του.
Την αφορμή θα του δώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2006 της WABBA που διεξάγεται στο Περιστέρι. Διάγοντας έναν αθλητικό και εγκρατή βίο όλη του τη ζωή, η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για εκείνον. Ανεβαίνει στη σκηνή στα 61 του έτη καταπλήσσοντας τον κόσμο με τη σωματική του κατάσταση. Κερδίζει την 4η θέση στην κατηγορία Super Masters.
Η συμμετοχή του λαμβάνει δημοσιότητα από τα μέσα της εποχής:
Κατά καιρούς, είχε συμμετοχή σε διάφορες διαφημίσεις, ταινίες, ντοκιμαντέρ, και βίντεο κλιπ:
Ο Μπουζιάνας σήμερα (2016) διάγει το 71ο έτος της ζωής του και συνεχίζει να διατηρείται σε φόρμα. Η συνολική του παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει να αποτελεί διαφήμιση για το bodybuilding.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Γιώργο Μποτίνη για το υλικό που μας διέθεσε. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Βασίλη Μπουζιάνα και τους πρωτοπόρους της ελληνικής Σωματικής Διάπλασης στο βιβλίο του Γιώργου Μποτίνη “Οι Πρωτοπόροι“, το οποίο πωλείται από τις εκδόσεις “Πυρίνος Κόσμος” (Ιπποκράτους 16, Αθήνα).