Τάκης Κάβουρας: Ένας Πρωτοπόρος του Bodybuilding στην Ελλάδα

Το XBody.gr συνεχίζει την αναδρομή στους Πρωτοπόρους του ελληνικού bodybuilding σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Μποτίνη, συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου και 5ου νικητή του Μρ. Αθήναι 1966.

Στο επίκεντρο των Πρωτοπόρων της εποχής, είναι σχεδόν αδύνατο να μην βρίσκεται και ο Τάκης Κάβουρας. Μια εμβληματική μορφή για το ελληνικό bodybuilding, ίσως ο πρώτος γνωστός Έλληνας ο οποίος γυμναζόταν συστηματικά με βάρη ήδη πριν το 1950, όχι για κάποιο άλλο άθλημα όπως άρση βαρών, πάλη, στίβο ή ενόργανη γυμναστική, αλλά καθαρά για τη διάπλαση του σώματός του. Πρόκειται ίσως για τον πρώτο Έλληνα bodybuilder, με την καθαρόαιμη έννοια του όρου, ο οποίος παρόλα αυτά δεν συμμετείχε ποτέ σε κάποιον αγώνα σωματικής διάπλασης.

takis-kavouras-06
Τάκης Κάβουρας

Γεννημένος το 1931 στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, ο Κάβουρας μετεγκαταστάθηκε και μεγάλωσε στην Πλάκα. Ζώντας κοντά σε αθλητικά σημεία της Αθήνας όπως ο Εθνικός Γ.Σ., ο «Φωκιανός» και το Δημοτικό Κολυμβητήριο, ο Κάβουρας σύντομα ανέπτυξε γνωριμίες με αρσιβαρίστες και άρχισε να γυμνάζεται συστηματικά. Μάλιστα λόγω της γλωσσομάθειάς του, διετέλεσε μια εποχή και διερμηνέας του Ιταλού προπονητή πάλης του Εθνικού Γ.Σ..

Η εντυπωσιακή του, για την εποχή, σωματοδομή δεν περνούσε απαρατήρητη, και σύντομα στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Κάβουρας βρέθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αναζητώντας μια καριέρα ηθοποιού. Ίσως η σημαντικότερη ταινία που συμμετείχε ήταν η ιταλική ταινία “The Giants of Thessaly” («Η Αργοναυτική Εκστρατεία) (1960), τη χρυσή εποχή της Cinecittá. Το δύσκολο για τους ξένους ονοματεπώνυμό του, μετατρέπεται κάποιες φορές σε “Taki Karas”. Η βάση της IMDB έχει καταγεγραμμένες 6 ταινίες του Τάκη Κάβουρα (παρόλο που υπάρχουν και άλλες).

takis-kavouras-03
Ο Τάκης Κάβουρας στη Ρώμη (1959).

Στην ταινία "The Giants of Thessaly" (1960).
Στην ταινία “The Giants of Thessaly” (1960).

The Giants of Thessaly (1960) – Μια εκτεταμένη σκηνή με τον Κάβουρα είναι στο 48:45.

https://www.youtube.com/watch?v=fYNaInzq6fU

Μέδουσα (1973)

Assault on Agathon (1977) – Μια σκηνή όπου φαίνεται η χαρακτηριστική σωματική του διάπλαση ξεκινάει από το 13:05.

Η παραμονή του στο εξωτερικό του έδωσε την ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνωριμίες του. Γνώρισε από κοντά και γυμναζόταν στο ίδιο γυμναστήριο με διάσημους bodybuilders-ηθοποιούς της εποχής, όπως ο Steve Reeves, ο Reg Park, και ο Mark Forest.

Ο Τάκης Κάβουρας με τον Αμερικάνο "Ταρζάν" Lex Barker.
Ο Τάκης Κάβουρας με τον Αμερικάνο “Ταρζάν” Lex Barker.

takis-kavouras-08
Στην ταινία Μέδουσα (1973).

Οι γνωριμίες του από το εξωτερικό ήταν αυτές οι οποίες βοήθησαν να εξοπλιστεί το πρώτο ιδιωτικό γυμναστήριο («Ινστιτούτο Υγείας») στην Αθήνα. Το γυμναστήριο αυτό το οποίο ίδρυσε το 1960 στο Κολωνάκι μαζί με τον Χρήστο Καρβέλα απετέλεσε τον προπομπό των γυμναστηρίων στην Ελλάδα. Όπως είχε δηλώσει ο Κάβουρας σε συνέντευξη της εποχής εξηγώντας τι είναι αυτό το πρωτόγνωρο είδος χώρου:

«Το στούντιό μας αποβλέπει εις την εξασφάλισιν και τη διατήρησιν της σωματικής και πνευματικής ομορφιάς των νέων αφ’ενός και αφ’ετέρου στην βελτίωσιν της εμφανίσεως των ηλικιωμένων.»

takis-kavouras-10
Τάκης Κάβουρας στο πρώτο γυμναστήριο της Ελλάδας στο Κολωνάκι (1960).

Στην Αμερική, συνεισφέροντας στη διάδοση του bodybuilding στις γυναίκες.
Στην Αμερική, συνεισφέροντας στη διάδοση του bodybuilding στις γυναίκες.

Ο Τάκης Κάβουρας δεν συμμετείχε ποτέ σε αγώνες Σωματικής Διάπλασης. Οι λόγοι είναι δεν είναι γνωστοί, όμως την εποχή που ξεκίνησαν να γίνονται αγώνες σωματικής διάπλασης στην Ελλάδα, οι πρώτοι συμμετέχοντες ήταν αρκετά νέοι σε ηλικία. Ο Κάβουρας ήταν περίπου 35 ετών, διάσημος, επιτυχημένος ως επιχειρηματίας, και κατά τα φαινόμενα χωρίς κάποιο κίνητρο για να αποδείξει το οτιδήποτε. Παρόλα αυτά, δεν έμεινε απαθής στα αγωνιστικά δρώμενα, καθώς μέσω της δικής του διαμεσολάβησης και γνωριμίας με τον Νικ Γκαζέπογλου, διευθυντή του ξενοδοχείου Hilton, διεξήχθησαν στο χώρο εκείνο τα πρώτα Μρ. Ελλάς (1968 και 1969) υπό την αιγίδα της IFBB και τη διοργάνωση του αείμνηστου Ανδρέα Ζαπατίνα.

takis-kavouras-09
Ο Τάκης Κάβουρας το 1965.

Ο Τάκης Κάβουρας με την τραγουδίστρια Αλέκα Κανελλίδου.
Ο Τάκης Κάβουρας με την τραγουδίστρια Αλέκα Κανελλίδου.

Περιτριγυρισμένος από θαυμάστριες.
Περιτριγυρισμένος από θαυμάστριες.

Κλείνοντας, κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε και μια μικρή αναφορά στα στατιστικά του. Ο Τάκης Κάβουρας είχε ύψος 1,74 μ. και σωματικό βάρος γύρω στα 90 κιλά. Ήταν πολύ δυνατός στις πιέσεις πάγκου με μπάρα (είχε ήδη σπάσει το φράγμα των 150 κιλών πριν το 1960) και η περίμετρος του δικεφάλου του άγγιζε τα 50 εκατοστά. Έως και τα 75 του χρόνια συνέχιζε να κάνει συστηματικά bodybuilding. Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, η πατρική αυτή φιγούρα του ελληνικού bodybuilding ζει, ογδοηκονταετής πλέον, στην περιοχή των Ιλισίων.

Γιώργος Μποτίνης και Τάκης Κάβουρας (2015).
Γιώργος Μποτίνης και Τάκης Κάβουρας (2013).

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Γιώργο Μποτίνη για το υλικό που μας διέθεσε. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Τάκη Κάβουρα και για όλους τους πρωτοπόρους της ελληνικής Σωματικής Διάπλασης στο βιβλίο του Γιώργου Μποτίνη “Οι Πρωτοπόροι“, το οποίο πωλείται από τις εκδόσεις “Πυρίνος Κόσμος” (Ιπποκράτους 16, Αθήνα).

Facebook Comments

Related articles

Comments

Share article

Latest articles

Newsletter

Subscribe to stay updated.

Facebook Comments

Δωρεάν διατροφικά & προπονητικά tips στο email σας!

Μόνο ό,τι πραγματικά δουλεύει. Χωρίς φανφάρες.

Επιτυχής εγγραφή!

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares