Η Νόρα Κόλλια στο XBody.gr

Λίγες μέρες πριν το 17ο Πανελλήνιο Κύπελλο της IFBB-ΕΟΣΔ, το team του xbody.gr συνάντησε την Πανελλήνια Πρωταθλήτρια Fitness της IFBB-ΕΟΣΔ, Νόρα Κόλλια για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Μιλήσαμε με τη Νόρα κατά την προετοιμασία της για το Πανελλήνιο, αλλά και για τους επερχόμενους Μεσογειακούς της Μάλτας στο τέλος του μήνα, όπου και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας.

X.B.: Νόρα καλησπέρα. Θες καταρχήν να μας δώσεις μια εικόνα του background σου στον αθλητισμό; Πώς “έμπλεξες” στο fitness industry;
N.K.: Ξεκίνησα ενεργά τον αθλητισμό στα 12 μου σε σχολικά και διασυλλογικά πρωταθλήματα στον στίβο (ταχύτητες) και αργότερα στο βόλεϊ, μέχρι τα 18 και την εισαγωγή μου στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Εκεί η γνωριμία μου με τα βάρη ως βασικό μάθημα προπονητικής κατεύθυνσης που πήρα, ήταν καταλυτική. Άρχισα να γυμνάζομαι με βάρη και έβλεπα βελτίωση και στο σώμα μου και στις επιδόσεις μου στα άλλα αθλήματα. Αργότερα, ως aerobics instructor, ενίσχυσαν πολύ τις αντοχές μου και με βοήθησαν (τα βάρη) να ξεπεράσω τραυματισμούς και σύνδρομα υπέρχρησης. Τα αγάπησα τόσο, που αποφάσισα κάπου στα τέλη του 2006 να συνδυάσω τις δυο αυτές δραστηριότητες σε αγωνιστικό επίπεδο, καθότι ήμουν από μικρή μαθημένη σε κλίμα συναγωνισμού και άμιλλας. Έτσι προέκυψε το Fitness.

X.B.: Πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο υπόβαθρο. Υπάρχει κάποια αθλήτρια που θαυμάζεις και υπήρξε κάτι σαν πρότυπο για σένα;
N.K.: Είμαι της κλασσικής σχολής! Έμπνευση αποτέλεσαν για μένα η Monica Brant και η Regiane da Silva. H πρώτη θεωρώ ότι έχει και την ομορφιά για να υποστηρίξει και τα πρότυπα του Figure, η δεύτερη διαθέτει το απόλυτο ταμπεραμέντο για Fitness με τις ξεχωριστές της χορογραφίες. Στην Ελλάδα στο Fitness νομίζω ότι μόνο η Νάντια (Crow) στέκεται επάξια στο πολύπαθο ζήτημα της ρουτίνας, ενώ στο Figure υπόδειγμα αθλήτριας είναι η Ελένη Κρητικοπούλου.

X.B.: Πως είναι μια τυπική ημέρα σου (ως αθλήτρια με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα);
N.K.: Δεν διαφέρει από οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου που εργάζεται. Ιδανικές συνθήκες προετοιμασίας σε ότι αφορά τον χρόνο και την ξεκούραση δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αυτά είναι πολυτέλειες ξένων επαγγελματιών του είδους. Από το πρωί ετοιμάζω τα γεύματα μου καθώς είμαι αναγκασμένη να τρώω ενδιάμεσα στην δουλειά πολλές φορές. Εδώ και χρόνια είμαι μαθημένη να κάνω έως και 6 ώρες διδασκαλία (ομαδικά ή personal)! Παρόλα αυτά, το βράδυ κρατάω 1,5-2 ώρες για την δική μου προπόνηση. Η κούραση της καθημερινότητας μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά όταν έρχεται η ώρα να προπονηθώ τα ξεχνάω όλα!

X.B.: Από την εμπειρία σου πόσα μυϊκά κιλά μπορεί να βάλει μία γυναίκα σε ένα χρόνο γυμναστικής με βάρη; Εσύ πόσα υπολογίζεις πως έχεις βάλει από την αρχή;
N.K.: Δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ιδανικές συνθήκες (προπόνηση, διατροφή, συμπληρώματα, ξεκούραση κλπ), αλλά και την προηγούμενη φυσική κατάσταση της ασκούμενης -αν ήταν και πριν αθλήτρια ή όχι, τι άθλημα έκανε, τον σωματότυπό της και τις γενετικές της προδιαγραφές- μιλάμε για ένα ποσοστό αύξησης της τάξης του 1-2 κιλών τον χρόνο. Ακούγεται απoγοητευτικό σαν αριθμός, δεν φαντάζεστε όμως πόση διαφορά κάνει οπτικά! Ειδικά όταν είναι «στεγνό» το αποτέλεσμα, κάνει ένα θαυμάσιο οπτικό τρικ! Αυτό το είδα και πάνω μου, όπου τα τελευταία 3 χρόνια έχω βάλει περίπου 4 μυϊκά κιλά, με αρκετά διαφοροποιημένη μορφή από σεζόν σε σεζόν, όπου η παράλληλη απώλεια λίπους δίνει κάθε φορά και διαφορετική εμφάνιση. Εκτός αυτού και μια ποιοτικότερη αλλαγή στα σχήματα μπορεί να ξεγελάσει και να δείξει τα άκρα πιο μεγάλα, την μέση μικρότερη, κτλ.

X.B.: Τα πόδια σου και οι γλουτοί είναι από τα δυνατά σου σημεία. Τι ασκήσεις κάνεις και τι κιλά/επαναλήψεις δουλεύεις συνήθως;
N.K.: Δεν τα λυπάμαι! Αυτό είναι το βασικό μυστικό! Τα πόδια είναι μια μεγάλη μυϊκή ομάδα -το μισό σώμα- και αξίζει τον ανάλογο σεβασμό και φροντίδα. Τον περισσότερο καιρό δουλεύω πολλά κιλά και λίγες επαναλήψεις με βαριές ασκήσεις (σκουότ, άρσεις θανάτου, walking lunges). Αγωνιστικά, δουλεύω ακόμα κάποιες από αυτές με όσο το δυνατόν περισσότερα κιλά μπορώ στοχεύοντας όμως και σε περισσότερες επαναλήψεις σε ασκήσεις με μηχανήματα (πχ extension) για να βγάλω την λεγόμενη «λεπτομέρεια» (definition) .

X.B.: Ποιά είναι τα σημαντικότερα λάθη που έχεις κάνει όσον αφορά την προπόνηση και τη διατροφή σου στο παρελθόν; (αν έχεις κάνει)
N.K.: Τα λάθη μου τα επικεντρώνω κυρίως στην διατροφή. Μαθημένη να προπονούμαι κοντά σε άντρες, είχα μάθει να τρώω και σαν αυτούς! Το ένα «κουσούρι» -την προπόνηση- δεν το άλλαξα ιδιαίτερα, μου αρέσει ακόμα να προπονούμαι σκληρά, την διατροφή όμως την έφερα στα γυναικεία επιτέλους μέτρα και νομίζω απέδωσε. Κατά την προετοιμασία μου το 2010, στον όγκο, έφτασα στα ίδια κιλά όγκου προηγούμενης προετοιμασίας, αλλά η μορφή ήταν πολύ διαφορετική κι αυτό οφειλόταν κυρίως στο ότι το φαγητό ήταν πλέον αυστηρά προσωπική υπόθεση!

X.B.: Πόσο διαρκεί μια τυπική περίοδος προετοιμασίας σου; Ποιές είναι οι αλλαγές που κάνεις στη διατροφή και την προπόνηση σου κατά τη διάρκεια της (προετοιμασίας);
N.K.: Ανάλογα με το αγωνιστικό πλάνο, φτιάχνουμε και τους προπονητικούς κύκλους. Για το Πανελλήνιο φέτος π.χ., ξεκίνησα από τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν 6 μήνες όγκο και 3 μήνες δίαιτα. Όπως προείπα βέβαια, στον όγκο η μεγαλύτερη διαφορά ήταν στην ποσότητα του φαγητού περισσότερο, παρά στο είδος. Στην δίαιτα κόβω τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι κυρίως), μειώνω το μοσχάρι και τους υδατάνθρακες και βέβαια ξεχνάω τα cheat meals! Προπονητικά, ενώ στον όγκο επικεντρώνομαι σε βαριές βασικές ασκήσεις, επιμένω περισσότερο καιρό στο ίδιο ασκησιολόγιο για να παρακολουθώ την αύξηση της δύναμης/μυϊκότητας μου, προαγωνιστικά αλλάζω συχνότερα ασκήσεις, χρησιμοποιώ εμβόλιμα περισσότερες ασκήσεις λεπτομέρειας, τακτικής αντοχής στην δύναμη και αυξάνω το αερόβιο. Αν οι αγώνες δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, όπως τώρα, προσπαθώ να μην πάρω βάρος, δουλεύω στο 80% των αντοχών μου και κρατάω το αερόβιο σταθερό.

X.B.: Ποια συμπληρώματα χρησιμοποιείς μόνιμα και ποια προ-αγωνιστικά;
N.K.: Η πρωτεΐνη και τα αμινοξέα είναι μόνιμα στο ντουλάπι μου! Αυτό που αλλάζει κυρίως είναι τα «ενεργειακού» τύπου συμπληρώματα. Στον όγκο χρησιμοποιώ φόρμουλες νιτρικού πριν την προπόνηση, ενώ στην γράμμωση βασίζομαι στην δράση των λιποδιαλυτών μέσω της θερμογένεσης και της ενεργοποίησης του ΚΝΣ. Στην δίαιτα επίσης κρίνω απαραίτητη την λήψη περισσότερων βιταμινών και ειδικότερα C. Η δράση της βοηθάει έμμεσα και στο αερόβιο και είναι και ήπια διουρητική.

X.B.: Ζούμε σε μια εποχή όπου βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από εικόνες ωραίων σωμάτων. Και αυτό έχει αντίκτυπο σε πολλές νεαρές κοπέλες στην εφηβική τους ηλικία όπου αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εικόνα του σώματός τους – και συχνά τις στιγματίζει εσωτερικά για όλη τους τη ζωή. Εσύ ως έφηβη είχες περάσει ποτέ από μια τέτοια φάση; Τι θα έλεγες σε μια τέτοια κοπέλα; Πρέπει να «συμφιλιωθεί» με το σώμα της, πρέπει να προσπαθήσει να το αλλάξει, τι θεωρείς ότι είναι καλύτερο;
N.K.: Η έννοια της «συμφιλίωσης» με τον εαυτό μας έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του καθένα. Είναι ανάλογα με τα στάνταρ που έχει ο καθένας και τι δύναμη διαθέτει για να τα φτάσει. Οι έφηβοι είναι λογικό να έχουν ανασφάλειες για το σώμα τους. Δεν έχουν βρει τη ταυτότητα τους, επομένως και την αυτοπεποίθηση. Ως έφηβη υπήρξα λεπτοκαμωμένη και ασχημάτιστη, χωρίς τις γυναικείες καμπύλες όπως πολλές συμμαθήτριες μου «μεσογειακού» σωματότυπου. Η αθλητική μου ενασχόληση με έκανε να παραβλέπω αυτό και πλέον, εδώ και αρκετά χρόνια τα σημεία αυτά αναδείχτηκαν σε «ατού», αγωνιστικά τουλάχιστον! Όπως και να’ χει, το σώμα μας είναι ο ναός της ψυχής μας και πρέπει να το αγαπάμε, να το φροντίζουμε και να αναδεικνύουμε τα καλά του σημεία. Δεν υπάρχει το τέλειο σώμα και τα κορίτσια δεν πρέπει να υποκύπτουν τυφλά στις ανορεξικές επιταγές της μόδας. Ομορφιά είναι πάνω απ’ όλα η υγεία. Οι ελληνίδες έχουν πανέμορφα πρόσωπα και τα κορμιά «μεντιτερανέ» με συχνή άσκηση και προσοχή στο φαγητό μπορούν να τις κάνουν ακαταμάχητες!

X.B.: Τί συμβουλή θα έδινες σε γυναίκες που τώρα αρχίζουν να ασχολούνται με το Fitness; Ποια χαρίσματα πιστεύεις ότι πρέπει να έχει μια αθλήτρια για να πετύχει στο Fitness;
N.K.: Θεωρώ ότι 2 είναι τα βασικά συστατικά μιας αυθεντικής αθλήτριας Fitness: ο σωματότυπος και το κίνητρο. Το «καλούπι» είναι βασικό ζητούμενο σε κάθε κατηγορία του ΒΒ, αφού χωρίς γενετικές προδιαγραφές δεν είναι εύκολο να προχωρήσεις σε κανένα άθλημα γενικά. Ανοιχτοί ώμοι, καλό V, μικρή μέση, ψηλά πόδια είναι απαραίτητα στοιχεία για να θεωρηθεί μια φιγούρα ολοκληρωμένη. Το κίνητρο δεύτερον, που στην Ελλάδα δυστυχώς βλέπουμε περιπτώσεις αθλητριών που δεν ξέρουν ακριβώς γιατί κατεβαίνουν σε αγώνες ή -το χειρότερο- τα κίνητρα τους δεν είναι ευγενή, αλλά εξυπηρετούν μικροπολιτικές και προσωπικά τους συμπλέγματα. Εδώ εντάσσεται και το ζήτημα της «προϋπηρεσίας» στον αθλητισμό, όπου μια αθλήτρια της κατηγορίας αυτής, επειδή έχει και την δοκιμασία της χορογραφίας, θα πρέπει να κατέχει από πριν τουλάχιστον κάποια στοιχεία της ενόργανης, της ρυθμικής και του στίβου για μπορέσει να παρουσιάσει μια άρτια χορογραφία που θα περιέχει ακροβατικές ασκήσεις , στηρίξεις, εκρηκτικότητα, χάρη, ελαστικότητα. Η συμβουλή μου σε μια νέα αθλήτρια Fitness είναι να το αγαπάει πραγματικά, να το υπηρετεί εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και να έχει χαμηλούς τόνους. Και να ξέρει ότι μετάλλια και σεβασμός δεν πάνε πάντα μαζί…

X.B.: Ένα από τα δυσκολότερα σημεία στο γυναικείο σώμα από πλευράς συγκέντρωσης λίπους είναι τα πόδια. Πώς πρέπει μια γυναίκα να ρυθμίσει την προπόνηση ποδιών ανάλογα με το σωματότυπό της; Πρέπει να τα δουλεύει αρκετά με βάρη για να αυξήσει τα σχήματα (εις βάρος ίσως του μεγέθους εάν κουβαλάνε αρκετό λίπος) ή πρέπει να εστιάζει περισσότερο στο άνω σώμα για λόγους συμμετρίας;
N.K.: Καταρχήν απορρίπτω τη συνήθη τακτική πολλών γυναικών να γυμνάζουν καθημερινά τα πόδια, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να ξεκαθαρίσουμε ότι τοπικό αδυνάτισμα δεν υπάρχει. Ο οργανισμός θα κάψει περιττό λίπος αν το εκθέσουμε στις κατάλληλες συνθήκες λιπόλυσης μέσω δίαιτας και αερόβιας άσκησης. Η προπόνηση με βάρη θα πρέπει να είναι έτσι δομημένη, ώστε να αιματώνονται ομοιόμορφα τα προβληματικά σημεία για να πετύχουμε περαιτέρω ενίσχυση του μεταβολισμού και σύσφιξη, άρα σχημάτων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τακτικές κυκλικής προπόνησης, πολυαρθρικές ασκήσεις (π.χ. παραλλαγές από σκουότ και προβολές), σύνθετες ασκήσεις σε τροχαλίες, κτλ. Δουλεύοντας περισσότερες μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα προωθούμε τον μηχανισμό καύσης λίπους, αφού χειριζόμαστε και τα βάρη με μια «cardio» προσέγγιση. Και ας μην ξεχνάμε ότι όσο τονώνεται το μυϊκό σύστημα ανεβαίνει και ο μεταβολικός ρυθμός. Σε περιπτώσεις έντονης ασυμμετρίας με τον άνω κορμό, δουλεύουμε αντίθετα. Ένα ανύπαρκτο V είναι λογικό να δείχνει τα πόδια μεγαλύτερα, ακόμα κι αν δεν είναι. Ασκήσεις διεύρυνσης του θώρακα και της ωμικής ζώνης, όπως έλξεις, κωπηλατικές, εκτάσεις ώμων, pull over με τακτική δύναμης/αύξησης μάζας μπορούν να φέρουν εξισορρόπηση.

X.B.: Πόσο σημαντική θεωρείς την αύξηση του στήθους σε αγωνιστικές αθλήτριες και αν νιώθεις διαφορετικά τώρα η ίδια. Πόση σημασία παίζει σε ένα αγώνα στο εξωτερικό αυτό το πράγμα;
N.K.: Από ψυχολογικής πλευράς ήμουν πάντα υπέρ των επεμβάσεων που θα φτιάξουν και την διάθεση του ατόμου εκτός από την εμφάνιση, μέχρι εκεί βέβαια που δεν έχουμε αλλοίωση των χαρακτηριστικών. Στο θέμα της εμφάνισης, το στήθος αποτελεί σημείο αναφοράς της θηλυκότητας. Είναι λογικό όταν το ποσοστό λίπους είναι χαμηλό να χάνεται και το στήθος. Σε ένα άθλημα όπως το Fitness/Figure όπου παίζει ρόλο η θηλυκότητα και η συμμετρία, μια τέτοια επέμβαση μπορεί υποσυνείδητα να επηρεάσει τον κριτή, όπως κι ένα ωραίο πρόσωπο. Στον γύρο της συμμετρίας μπορεί να βοηθήσει αυτή η οφθαλμαπάτη, αλλά δε νομίζω ότι μπορείς να κερδίσεις έναν αγώνα αποκλειστικά και μόνο με ένα ζευγάρι πλαστικούς θωρακικούς, ούτε εδώ ούτε στο εξωτερικό! Προσωπικά, όταν μπήκα στην πεντάδα του Universe to 2009 δεν είχα κάνει την επέμβαση, αλλά κι αν την είχα κάνει το πολύ-πολύ να κέρδιζα μια θέση παραπάνω. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτοί που με αγαπάνε και με εκτιμάνε τώρα, το έκαναν και πριν την επέμβαση, πράγμα που δείχνει ότι αλλά μετράνε περισσότερο…

X.B.: Είσαι γυμνάστρια, τι γνώμη έχεις για το Power Plate;
N.K.: Πολυσυζητημένο μηχάνημα! Οι γνώμες διίστανται. Το γεγονός πάντως ότι είναι ένα μηχάνημα ηλεκτροπαθητικής διέγερσης –τύπου κι όχι μηχανικής, νομίζω ότι αυτόματα το καθιστά μηχάνημα αποκατάστασης, όπως εξάλλου ήταν και ο αρχικός του σκοπός. Είναι μια καλή λύση για όσους θέλουν μια ήπια σύσφιξη-τόνωση αλλά δεν έχουν χρόνο, για μερική αποθεραπεία μυϊκών τραυματισμών και σαν εναλλακτική προπόνηση αντοχής. Ένας σκιέρ ή ένας σέρφερ μπορεί να δει οφέλη από αυτό στις επιδόσεις του, ένας μποντιμπίλντερ δε νομίζω!

X.B.: Πως βλέπεις το μέλλον του γυναικείου Fitness στην Ελλάδα;
N.K.: Όσο κι αν αγαπάω το άθλημα, δεν θα ωραιοποιήσω τα πράγματα. Το Fitness στην Ελλάδα (όπως και πολλά αλλά) είναι πολύ πίσω. Οι αθλήτριες εδώ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν πληρούν τα επίσημα στάνταρντ της κατηγορίας, ειδικά στην χορογραφία. Προσωπικά, θεωρώ ότι μόνο η Νάντια Κεραμιδακη (Crow) ανταποκρίνεται στο θέμα αυτό και χαίρομαι που έπαιξα μαζί της, ασχέτως αποτελέσματος. Είχα να νιώσω αληθινό αθλητικό συναγωνισμό από το παγκόσμιο του 2009. Εδώ επιτρέψτε μου να πω μέσα από το φόρουμ σας ένα μεγάλο μπράβο στη Νάντια για την καινοτόμα κίνηση που έκανε με το team κι ένα ευχαριστώ για την συνεργασία! Επιστρέφω στο θέμα λέγοντας ότι ίσως να φταίει ότι δεν προβάλλονται σωστά τέτοιου είδους εμφανίσεις, ίσως κάποιοι κριτές και παράγοντες δεν επιβάλλουν αυστηρά τα κριτήρια της κατηγορίας κι έτσι οδηγούνται σε παρωδίες επί σκηνής, κάνοντας το Fitness παρεξηγήσιμο. Μπορεί να θεωρούν ότι όντας ελαστικοί θα προσελκύσουν περισσότερες συμμετοχές και κοινό, έτσι όμως φέρνουν απλώς «αθλήτριες παραλίας» με φτωχή αθλητική προϋπηρεσία και χαμηλές δυνατότητες. Στο εξωτερικό η κατηγορία αυτή απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από πρώην αθλήτριες της ενόργανης, της ρυθμικής, του στίβου, γι αυτό το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του…

X.B.: Ποιοί είναι οι αγωνιστικοί σου στόχοι για το άμεσο μέλλον;
N.K.: Θα εμφανιστώ στο Κύπελλο στις 2 Οκτωβρίου στην κατηγορία Body Fitness. Η συμμετοχή μου γίνεται για την στήριξη της Ομοσπονδίας μου, της IFBB και θα αποτελεί μια «πρόβα τζενεράλε» για τους Μεσογειακούς της Μάλτας στις 28 Οκτωβρίου, όπου θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου.

X.B.: Μπορείς να μας σχολιάσεις τα αποτελέσματα του φετινού Olympia (και των γυναικών αλλά και των αντρών);
N.K.: Πρώτα ένα μεγάλο μπράβο στον Έλληνα γίγαντα Μιχάλη Κεφαλιανό! Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι και μόνο να ανέβεις στην σκηνή αυτού του διαγωνισμού και φαινόταν πόσο καλή προσπάθεια είχε κάνει. Η πρωτιά του Heath ήταν η επιβεβαίωση ότι η συμμετρία και η ποιότητα έχουν την πρώτη θέση. Ο Cutler απορώ πως ήρθε δεύτερος, νομίζω ότι ο Martinez άξιζε περισσότερο αυτήν τη θέση, είναι πιο συμμετρικός, ποιοτικά πυκνός, πιο όμορφα δουλευμένος. Ο Greene τρομερές μάζες, αλλά πάντα κάτι με χαλάει πάνω του. Ο Wolf στάσιμος, δεν είδα σπουδαίες αλλαγές και για τον Dexter, αν και μεγάλη φαν του, έχω να πω ότι αυτή τη φορά μου φάνηκε σαν κάτι να έχει χάσει από την κάτω πλάτη και τις γάμπες του που του χαλούσαν το σύνολο. Γενικά, εκτός απ τον πρώτο νομίζω ότι οι άλλες θέσεις συζητιόντουσαν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι παίζουν κι άλλοι παράγοντες ρόλο. Στις γυναίκες, η Garcia είναι άξια συγχαρητηρίων γιατί απ ότι ξέρω κατάφερε να ξεπεράσει έναν σοβαρό τραυματισμό και να επανέλθει νικήτρια με δύσκολη χορογραφία και ολοκληρωμένο οπτικά αποτέλεσμα αφήνοντας την Johnson δεύτερη η οποία είναι δυνατή στο routine,αλλά δεν βγάζει αυτό το στιβαρό-αθλητικό στυλ της Garcia. Η Capes, καλύτερα πόδια από τις δυο πρώτες, ειδικά στην πίσω ριλάξ οι γάμπες της είχαν διαφορά, αλλά με φαρδύτερη μέση. Την χορογραφία της δυστυχώς δεν την είδα. Στο Figure, η Wilkins έμοιαζε με μυώδη Barbie! Νομίζω ότι το πανέμορφο πρόσωπο την οδήγησε στη νίκη απέναντι στη εξίσου εντυπωσιακή Stern. H Cowan έδειξε να μην έχει δουλέψει καλά τα πόδια, αλλά και να το είχε κάνει πάλι δεν θα είχε τύχη απέναντι στις δυο πρώτες, έμοιαζαν με άλογα κούρσας! Στις «βαριές» τέλος, άλλο ένα ντέρμπι έβγαλε νικήτρια την Kyle δίκαια για πολλούς, εγώ τρέφω λίγη παραπάνω συμπάθεια στην Oriquen κι επηρεάζομαι κι απ το ότι κάτι επάνω της θυμίζει ακόμα λίγο γυναίκα, συγχωρήστε με! Οι θέσεις των LeFrancois και Cadeau δείχνουν ότι οι δυο σπουδαίες αυτές αθλήτριες ήρθε η ώρα να ξεκουραστούν…

X.B.: Μαθαίνουμε ότι τώρα τελευταία ασχολείσαι αρκετά και με το personal training. Έχεις κάποια αθλήτρια που σκοπεύεις να προετοιμάσεις για αγώνες; Τι «προβλήματα» αντιμετωπίζεις συχνότερα με τους πελάτες σου;
N.K.: Με το personal training ασχολούμαι τα τελευταία 3 χρόνια. Έχω γυμνάσει από απλές γυναίκες μέχρι αθλήτριες Α’ Εθνικής που ανέκυπταν από τραυματισμούς. Πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι στην πρώτη κατηγορία. Ο επαγγελματίας ή έστω ο «φανατικός» έρχεται συνειδητά, έχει σαφείς στόχους, πειθαρχία και προγραμματισμό. Περιπτώσεις που δεν έχουν ξαναγυμναστεί ή το έκαναν περιστασιακά, που έχουν «καεί» από φονικές δίαιτες κι έχουν καταστρέψει τον μεταβολισμό τους είναι οι δυσκολότερες. Πρέπει να φτιάξεις πρώτα την ψυχολογία τους και μετά το σώμα. Στο αγωνιστικό κομμάτι του personal είχα μια περίπτωση με δυνατότητες που δυστυχώς έχει μείνει «παγωμένη» για οικονομικούς λόγους. Οι εποχές είναι δύσκολες και μια προετοιμασία πλέον θεωρείται πολυτέλεια…

X.B.: Νόρα ευχαριστούμε πολύ, ευχόμαστε καλή επιτυχία την Κυριακή, αλλά κυρίως στους Μεσογειακούς της Μάλτας τέλος του μήνα!
N.K.: Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι πάντα τα καλύτερα! Να είστε καλά!

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares