Αύξηση τεστοστερόνης με φυσικούς τρόπους

Τι πρέπει να κάνεις για να αυξήσεις την τεστοστερόνη σου με φυσικές μεθόδους; Ο Σταύρος Παπαδόπουλος προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις στο άρθρο αυτό.

Πριν προχωρήσετε στην ανάγνωση του άρθρου, επιβεβαιώστε ότι έχετε διαβάσει την Ιατρική Αποποίηση Ευθυνών του XBody.gr.

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε πώς μπορείτε να αυξήσετε με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας και την ποιότητα του σπέρματος.

Είχα υποσχεθεί σε όλους τους φίλους της ηλεκτρονικής μου σελίδας, πως όταν βρω τον κατάλληλο χρόνο θα γράψω ένα άρθρο σχετικά με το πώς να ανεβάσουμε τα επίπεδα της τεστοστερόνης μας με φυσικό τρόπο. Το άρθρο αυτό αναφέρεται σε πολλές ομάδες αντρών, όπως σε πρώην χρήστες στεροειδών που για κάποιο λόγο αποφάσισαν να διακόψουν την χρήση και να προσπαθήσουν να επιστρέψουν ξανά στα φυσιολογικά επίπεδα. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τι χρήση έκανε ο κάθε ένας, σε τι ηλικία βρίσκεται, πόσο νωρίς ξεκίνησε να χρησιμοποιεί αυτές τις ουσίες και τι ακριβώς χρησιμοποίησε.

Όμως, μετά από μια σωστή αποθεραπεία με φαρμακευτικές ουσίες, πάντα υπό την καθοδήγηση ενός ενημερωμένου ενδοκρινολόγου, σειρά έχει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας με τα δικά μας «φυσικά όπλα», ώστε να έχουμε την πλήρη επιτυχία. Επίσης, αναφέρεται και σε άντρες που για κάποιους λόγους νιώθουν ότι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Όλοι σχεδόν γνωρίζουμε ότι μετά τα 30 έτη τα επίπεδα αρχίζουν να πέφτουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε τις ίδιες αποδόσεις σε πολλούς τομείς στην ζωή μας.

Όλα τα παρακάτω είναι προϊόντα συζήτησης με ενδοκρινολόγους ιατρούς αλλά και από δική μου μελέτη που έκανα όταν διέκοψα τα αναβολικά στεροειδή. Διάβασα, πειραματίστηκα με τον εαυτό μου και κατάφερα από 1,8 που είχα τεστοστερόνη όταν σταμάτησα την χρήση (με κατώτατο όριο το 2,8 και ανώτερο το 8), να την ανεβάσω σήμερα στο 5,2 – και έχουμε και συνέχεια…

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν ντρέπομαι να δηλώσω ότι είμαι πρώην χρήστης αναβολικών στεροειδών γιατί με αυτό τον τρόπο, χαίρομαι ιδιαίτερα που χρησιμοποιώ το παράδειγμα το δικό μου και την πορεία μου ώστε να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Οπότε μπορώ να κατανοήσω απόλυτα και να καταλάβω τους ανθρώπους που πέρασαν η περνάνε αυτό το στάδιο έχοντας τα συμπτώματα που αναφέρω παρακάτω.

Μερικά από τα συμπτώματα χαμηλής τέστο

– Κακή διάθεση
– Χαμηλή λίμπιντο (όρεξη για σεξ)
– Εύκολη κατακράτηση λίπους k ειδικά στην περιοχή της κοιλιας
– Μειωμένη ικανότητα ανάρρωσης μετά από αθλητικές δραστηριότητες
– Μειωμένη δύναμη κατά την άσκηση
– Μειωμένη ενέργεια

Μερικές από τις αιτίες που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

– Υψηλό βάρος
– Φυσιολογικά αίτια λόγω ηλικίας (μετά τα 30 αρχίζει η βαθμιαία πτώση κάθε χρόνο)
– Αντρική εμμηνόπαυση
– Χρήση και κατάχρηση αναβολικών ουσιών
– Απότομη διακοπή αναβολικών στεροειδών
– Γενετικά
– Άγχος
– Κακή διατροφή
– Υπερβολική κούραση από το φόρτο εργασίας
– Κακή λειτουργία των όρχεων
– Χρήση αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης

1. Τρόπος ζωής (Ύπνος , ανάρρωση, χάσιμο βάρους)

Ο ύπνος παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή ορμονών όπως η αυξητική ορμόνη, η τεστοστερόνη, κτλ . Όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες, η παραγωγή της τεστοστερόνης κατά την διάρκεια του ύπνου γίνεται γύρω στις 4 με 6 τα ξημερώματα. Αυτή είναι και η αιτια που πολλές φορες όταν ξυπνάνε οι άντρες έχουν την γνωστή στύση η οποία πολλές φορές εμποδίζει την πρωινή διούρηση. Αυτό όμως είναι το καλύτερο σημάδι ότι όλα είναι εντάξει και ο οργανισμός μας λειτουργεί πολύ φυσιολογικά. Γι’αυτό τον λόγο θα πρέπει να προσπαθούμε να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες την ημερα ώστε να μπορούμε να υποστηρίζουμε την παραγωγή της ενδογενούς τεστοστερόνης μας.

Ένα έξυπνο κόλπο λοιπόν που μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγή τεστοστερόνης είναι πριν τον ύπνο να καταναλώσουμε κάποια υγιεινά λιπαρά, και το καλύτερο θα είναι 3-4 κρόκοι αβγών. Αυτό βέβαια με τους κρόκους δεν μπορεί να γίνεται κάθε μέρα λόγω της υψηλής χοληστερίνης που περιέχουν τα αβγά αν και πρόσφατα πολλές νέες έρευνες έχουν απενοχοποιήσει τους κρόκους για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Παρόλα αυτά, εμείς πρέπει να προσέξουμε και να μην το “παρακάνουμε” με τους κρόκους. Δηλαδή όχι κάθε ημέρα διατηρώντας πάντα τα μέτρα και τα όρια σε κάθε τι που κάνουμε.

Σημαντικό ρολο σε αυτό παίζει και το βάρος του ανθρώπου. Έχει αποδειχτεί ότι υπέρβαροι άντρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από άτομα τα οποια είναι με λιγότερα ποσοστά λίπους, και ότι με το να χάσουμε βάρος ενισχύουμε την παραγωγή τεστοστερόνης μας. Βέβαια, εδώ μπορούμε να πούμε ότι το ένα είναι και φυσικό αίτιο του άλλου. Δηλαδή, η χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης προάγει την αύξηση του λίπους και μάλιστα δεν μπορεί να χαθεί και με εύκολο τρόπο.

2. Τρόπος προπόνησης

Ο τρόπος προπόνησης που πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης πρέπει να είναι αυτός που θα αναφέρω παρακάτω. Ο λόγος που θα πρέπει να προπονηθούμε έτσι είναι γιατί αυτό το είδος άσκησης αποδεδειγμένα μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης μας, αλλά και να μας προστατέψει από την υπερπροπόνηση αφού δεν μπορούμε να έχουμε την ανάλογη ανάρρωση μετά.

2α. Σχετικά με την αεροβική προπόνηση

Θα πρέπει να δουλεύουμε μόνο την προπόνηση τύπου HIIT, δηλαδή την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση. Αυτό γίνεται γιατί είναι σύντομη και οι γρήγορες και έντονες εναλλαγές της ενεργοποιούν το σύστημα ώστε να παράγει τεστοστερόνη. Η προπόνηση HIIT δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 3 φορές εβδομαδιαίως για αρχή, είτε έχουμε χαμηλή τέστο είτε όχι, διότι επιβαρύνει αρκετά το ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές παρενέργειες υπερπροπόνησης. Αν δεν λειτουργεί το ΚΝΣ σωστά, ό,τι και να κάνουμε από θέμα προπόνησης και όσο και σωστά να είναι τα πάντα, δεν πρόκειται με τίποτα να δούμε διαφορές.

2β. Σχετικά με την προπόνηση με βάρη

Μικρός όγκος προπόνησης ο οποίος δεν θα ξεπερνάει σε ώρα τα 30 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο, θα ρωτούσε κάποιος, γιατί δεν ορίζεις πόσα sets; Μα φυσικά γιατί δεν έχει σημασία ο αριθμός και η ποσότητα των sets, αλλά πώς θα κάνουμε αυτά τα sets ώστε να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε και να μπορέσουμε να γυμνάσουμε τα σημεία αυτά σε 3 προπονήσεις έχοντας μόνο θετικά αποτελέσματα . Όχι λοιπόν πάνω από 3 φορές την εβδομάδα βάρη, και όχι πάνω από 30 λεπτά την φορά.

Ένας καλός εβδομαδιαίος διαχωρισμός για τα σημεία, δηλαδή ένα εβδομαδιαίο split είναι Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή ή Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο (ανάλογα πάντα με τις ελεύθερες ημερες του κάθε ενός, χωρίς όμως να έχουμε συνεχόμενες ημέρες προπόνησης με βάρη) .

1. Πρώτη ημέρα : Όσες μυϊκές ομάδες σπρώχνουν (στήθος, τρικέφαλα, πρόσθιοι δελτοειδείς σε κάποιες ασκήσεις πιέσεων)
2. Δεύτερη ημέρα: Κάτω σώμα (πόδια, γάμπες)
3. Τρίτη ημέρα όσες μυϊκές ομάδες τραβούν/έλκουν (πλάτη, δικέφαλα, πλάγιοι και πίσω δελτοειδείς, τραπεζοειδείς

Ποτέ όταν έχουμε χαμηλά επίπεδα τέστο δεν κάνουμε την ίδια μέρα βάρη και αεροβική μαζί. Προτείνω να κάνουμε μια μέρα αεροβική και μια μέρα βάρη αφήνοντας και 1 ημέρα της εβδομάδας εντελώς κενή για απόλυτη ανάρρωση. Θα μου πεις, “κάθε μέρα δεν είναι υπερβολικό”; Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μισή ωρίτσα προπόνησης μόνο την ημέρα όπου και η αεροβική δεν μπορεί να μην γίνει γιατί είναι και ό,τι καλύτερο για την καρδια αλλα και για να βοηθάει τον μεταβολισμό μας ώστε να χάνουμε βάρος όπως αναφέραμε παραπάνω.

2γ. Προπονητικές Τεχνικές που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε

Οι τεχνικές θα είναι συνήθως κάποιες που θα μας κάνουν να νιώθουμε συνεχώς κάψιμο στους μυς μας , δηλαδή η λεγόμενη γαλακτική προπόνηση. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να παίξουμε με βαριά κιλά γιατί θα έχουμε μεγάλη επιβάρυνση στο ΚΝΣ και δυσκολότερη ανάρρωση. Επίσης, στην βαριά προπόνηση χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ξεκούραση ανάμεσα στα sets γιατί πρέπει να “ανακτήσουμε” το οξυγόνο που θέλει μόνο 10 δευτερόλεπτα, πρέπει να ανακτήσουμε το ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη), αλλά και το ΚΝΣ μας, οπότε θα ξεφύγουμε κατά πολύ από τα 30 λεπτά.

Οπότε δουλεύουμε σε έναν συνδυασμό από:

Σούπερ sets (στην ίδια μυϊκή ομάδα είτε σε ανταγωνιστικές)
Drop sets (με κατεβάσματα στο ίδιο set και “συνέχιση” των επαναλήψεων μέχρι τελικής κόπωσης
Set αντοχής στην δύναμη (30άρες επαναλήψεις με γρήγορο tempo και ελαφρές σχετικά αντιστάσεις, δηλαδή γύρω στο 30%)
Τεχνική “21” (7 μισές επαναλήψεις από την αρχή της επανάληψης μέχρι την μέση της, άλλες 7 μισές στο ίδιο set από την μέση έως και το τέλος, και άλλες 7 ολόκληρες επαναλήψεις στο ίδιο set), και
Άλλες παρόμοιες τεχνικές που κάνουν τους μας να νιώθουν το γνωστό “κάψιμο” χωρίς να ξεπερνάμε ποτε το 65% σε θέμα φορτώματος βαρών.

Πριν συνεχίσουμε παρακάτω, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω ένα μικρό αλλα χρησιμότατο tip που πολλοί από εμάς μπορεί να μην το γνωρίζουνε είναι ότι τα ζεστά νερά – μπάνια, σάουνες ατμόλουτρα κτλ., δεν κάνουν καλό στους όρχεις στο θέμα της παραγωγής σπέρματος. Οι όρχεις χρειάζονται κρύο νερό (όχι κρύσταλλο παγωμένο, αλλά σχετικά δροσερό όσο αντέχει ο κάθε ένας μας). Με αυτό δεν θέλω να αποτρέψω όσους κάνουν σάουνες κτλ., μια και είναι μια από τις απολαυστικές μεθόδους χαλάρωσης, απλά μην γίνεται σε υπερβολή και καλό είναι ανάμεσα από τα sets της σάουνας που βρεχόμαστε, να ρίχνουμε πιο κρύο νερό στους όρχεις μας.

3. Συμπληρώματα διατροφής

Αυτός είναι ένας ακόμα βασικός κλάδος και καθόλου αμελητέος , όπου μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια μας. Θέλει όμως πάντα, όπως και σε όλα τα καλά πράγματα στην ζωή μας, να επιμένουμε να υπομένουμε και να δουλεύουμε σκληρά!!! Πάμε να τα δούμε και να τα πάρουμε ένα ένα γιατί είναι αρκετά θα έλεγα και συγκεκριμένα.

Βιταμίνη D και ειδικά η D3

Θα παρατηρήσουμε ότι πολλά συμπληρώματα νέας γενιάς τα οποια έχουν παραχθεί για να βοηθήσουν στην παραγωγή τεστοστερόνης έχουν αυτή την βιταμίνη. Έχει αποδειχτεί με έρευνες ότι ανεβάζει αρκετά τα φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης . Η βιταμίνη αυτή έχει καλά αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με ηλιοθεραπεία. Θα παρατηρήσουμε ότι πολλές φορές, όταν πάμε στην παραλία και κάνουμε ηλιοθεραπεία, ανεβαίνει και η διάθεση μας για sex. Πολλοί από εμάς μπορεί να νομίζουμε ότι ευθύνονται τα ερεθίσματα που έχουμε πάρει λόγο των…αξιοθέατων (:P), αλλά οφείλεται στον ήλιο που έχουμε δεχτεί και έχει βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε την βιταμίνη αυτή προς όφελος της παραγωγής μας.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για ηλιοθεραπεία, δουλεύει και το solarium. Όπως όμως ανέφερα και παραπάνω, να κρατάμε πάντα τα μέτρα και τα όρια, γιατί όταν τα ξεπερνάμε θα έχουμε βλαβερές συνέπειες λόγω της υπερβολικής δόσης των ακτίνων του ήλιου στην συγκεκριμένη περίπτωση. Προτεινόμενη δοσολογία για αποτέλεσμα σε αυτό τον σκοπό, οι 8.000 διεθνείς μονάδες την ημέρα.

Ψευδάργυρος (Zinc)

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα στοιχεία που βοηθάει πολύ στην παραγωγή τεστοστερόνης, αλλά εκτός από αυτό αποφορτίζει τον προστάτη, βοηθάει στο να έχουμε καλύτερη ποιότητα σπέρματος και δυνατότερη εκσπερμάτωση. Η δόση που ακολουθούμε είναι 40 mg την ημέρα (καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούμε παραπάνω γιατί εμποδίζει την απορρόφηση του χαλκού που είναι και αυτός πολύ χρήσιμος) και έχει παρατηρηθεί ότι για να είναι αποτελεσματική πρέπει να χρησιμοποιηθεί για διάστημα 6 εβδομάδων. Είναι ακόμα καλύτερα όταν τον χρησιμοποιούμε μέσω του συμπληρώματος ZMA και το παίρνουμε 1 ώρα πριν τον ύπνο με άδειο στομάχι (για όσους κάνουν γεύμα πριν τον ύπνο καλο κάνει να το κάνουν 2 ώρες πριν κοιμηθούν και να πάρουν το ZMA 1 ώρα πριν κοιμηθούν. Συνήθως το πριν τον ύπνο γεύμα είναι κάτι ελαφρύ σε στυλ πρωτεΐνη σκόνη η γιαούρτι με κάποια λιπαρά, οπότε δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα). Για όσους δεν θέλουν να το πάρουν σε συμπλήρωμα, οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου από τροφές βρίσκονται στους ηλιόσπορους , το κεφίρ, και τα στρείδια.

Σελήνιο
Quadell/Wikimedia/CC-BY-SA-3.0

Το Σελήνιο είναι και αυτό ένα μέταλλο το οποίο καλυτερεύει την ποιότητα του σπέρματος . Όταν λέω ποιότητα εννοώ την κινητικότητα είτε την περιεκτικότητα (motility, fertility) σε σπερματοζωάρια, ώστε να είναι πιο δυνατό για τον σκοπό που προορίζεται. Η δοσολογία εξαρτάται από περίπτωση σε περίπτωση και είναι στα 200-400 mcg/ημέρα. Είναι καλό να το παίρνουμε νωρίς το πρωί ή αμέσως μετά την προπόνηση για όποιους γυμνάζονται. Καλύτερες πηγές Σελήνιου: Φιστίκια Brazil (Brazil nuts), καβούρι, συκώτι, πουλερικά, αβοκάντο, στρείδια.

Προσοχή: Όχι πάνω από 4 φιστίκια Brazil την ημέρα, γιατί υπάρχουν παρενέργειες όπως τριχόπτωση και άλλες.

Επίσης, να μην γίνεται παρατεταμένη χρήση στο σελήνιο γιατί έχει και τοξικές ιδιότητες σε μεγάλο χρονικό διάστημα η σε μεγαλύτερες δοσολογίες.

Ένα καλο tip, 4 ώρες πριν το sex (ξέρω ότι δεν είναι προκαθορισμένος ο χρόνος και είναι και λίγο ξενέρωτο αυτό αλλά ok… πάνω κάτω περίπου… ), 4 φιστίκια Brazil!

Μαγνήσιο

Το Μαγνήσιο είναι και αυτό ένα στοιχείο το οποίο βοηθάει στην παραγωγή. Ειδικά μετά από έρευνες που έγιναν το 2011, βρέθηκε ότι με 420 mg την ημέρα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής το έχουν μέσα στους προωθητές παραγωγής τεστοστερόνης και επίσης το βρίσκουμε και σαν ένα από τα συμπληρώματα του ZMA. Το Μαγνήσιο έχει επίσης την ιδιότητα να μας χαλαρώνει τους μυς και να μας προστατεύει και από κράμπες. Κατάλληλη ώρα χρήσης είναι αμέσως μετά την προπόνηση ή πριν τον ύπνο.

Πλούσιες πηγές σε Μαγνήσιο: Σπανάκι (μισή κούπα), αμύγδαλα (80gr την ημέρα)

Λιπαρά οξέα

Τα λεγόμενα “καλά λιπαρά” βοηθούν και αυτά την παραγωγή της τεστοστερόνης μας. Εδώ όμως θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο. Όχι μόνο τα “καλά” λιπαρά, αλλά και τα ζωικά που περιέχουν χοληστερίνη όπως λέμε καθημερινά, βοηθούν πολύ στο να ανεβεί η τέστο μας γιατί η χοληστερίνη είναι ανταγωνιστική με την τεστοστερόνη. Γι’αυτό τον λόγο και έχουμε περισσότερη διάθεση για σεξ όταν τρώμε μοσχάρι η κάτι λιπαρό. Πολλοί ενδοκρινολόγοι προτείνουν λιπαρά στην διατροφή μας, αλλά όπως είπα πάντα με μέτρο για να μην έχουμε αλλα δυσάρεστα. Βεβαια, από αυτόν το τρόπο εξαιρούνται άτομα με κακό λιπιδαιμικό προφίλ και όσοι κάνουν χρήση στατινών.

Τροφές πλούσιες στα λιπαρά είναι: Ψάρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, κρόκοι αβγών, βούτυρο από αγελάδες που βόσκουν σε βιολογικό χορτάρι, αβοκάντο , πρωτεΐνη από κάνναβη (τον θηλυκό σπόρο, αυτόν που δεν έχει παραισθησιογόνες ιδιότητες)

Αμινοξέα BCAA

Τα αμινοξέα αυτά και ειδικά η λευκίνη βοηθούν και προστατεύουν τους μυς μας από καταβολικό στάδιο, μας δίνουν ενέργεια πριν την προπόνηση, βοηθούν στην ανάρρωση, αλλά “σαπορτάρουν” και την φυσική παραγωγή τεστοστερόνης. Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε το πρωι όταν ξυπνάμε, πριν την αεροβική μας, μετά την αεροβική μας, πριν και μετά την προπόνηση με βάρη και πριν τον ύπνο. Συνιστώμενη δόση: 3-5 g

Βότανα και άλλα…

Λόγω του ότι μένω στην Ασία, έχω την τύχη να έχω εύκολη πρόσβαση στην θεραπευτική ειδική ιατρική τους με βότανα και να μπορώ να προμηθευτώ σχετικά εύκολα πολλά από αυτά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα 2 πιο βασικά.

Tongat ali ή αλλιώς Eurycoma Longifolia

Ένα ακόμα ισχυρό βότανο που φύεται στην Σουμάτρα. Ακριβώς από κάτω από την χώρα και το νησί που μένω. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από όλα τα δυνατά εξελιγμένα testo-boosters συμπληρώματα και είναι γνωστό για την δράση του, χωρίς να ανεβάζει την προλακτίνη, όπως αλλα συμπληρώματα. Η δοσολογία του για να έχει ικανή δράση είναι 1,6 g την ημέρα και στην αρχή θέλει φόρτωμα για 10 ημέρες και μετά θέλει 5 μέρες χρήσης και 2 ημέρες ξεκούραση. Αυξάνει πάρα πάρα πολύ και τα επίπεδα της λίμπιντο, αλλά και λίγο την επιθετικότητα. Θέλει 12 ώρες για να δράσει από τότε που θα γίνει η λήψη του. Συνδυάζεται και πίνεται μόνο ανακατεμένο σε χυμό γκρέιπ φρουτ φυσικό χωρίς ζάχαρη. Εκεί πετυχαίνεται και η καλύτερη του αφομοίωση .

Ashwayandna

Προέρχεται από την Ινδία και χρησιμοποιείται για να ανεβάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης των αντρών, αλλά και βελτίωνε το σπέρμα κατά 40% όπως διάβασα πρόσφατα σε μια έρευνα που παρέθεσε η ηλεκτρονική σελίδα ergo-log. Το βρήκα εδώ σε σκόνη από την ρίζα του φυτού και η δοσολογία έγραφε επάνω 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα κατά το πρωινό. Έχει ουδέτερη γεύση και μπορεί να ανακατευτεί με οποιοδήποτε υγρό . Σκόνη πρωτεΐνης, γάλα, χυμό.

Επίλογος

Αυτά προς το παρόν και για ότι άλλα νέα θα έχουμε update. Μείνετε συντονισμένοι στην σελίδα stavrosfitnation.com και ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση.

Το άρθρο πρωτοεμφανίστηκε στη σελίδα stavrosfitnation.com.

Δωρεάν διατροφικά & προπονητικά tips στο email σας!

Μόνο ό,τι πραγματικά δουλεύει. Χωρίς φανφάρες.

Επιτυχής εγγραφή!

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares