Οι οδηγίες του ΠΟΥ για την υγεία…δεν βελτιώνουν πάντα την υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ΠΟΥ (World Health Organization, WHO) εκδίδει εδώ και αρκετά χρόνια διατροφικές οδηγίες με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και την αποφυγή, μεταξύ άλλων, ασθενειών που οφείλονται και στη διατροφή.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ αφορούν τη διαιτητική πρόσληψη λιπαρών οξέων, συνολικής ποσότητας υδατανθράκων και ελευθέρων σακχάρων, χοληστερόλης, πρωτεΐνης, νατρίου, φρούτων και λαχανικών, καθώς και φυτικών ινών. Το σχετικό κείμενο που εκδόθηκε το 2003 είναι ελεύθερο προς το κοινό.

Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια,  ήρθε η ώρα να διαπιστωθεί κατά πόσο οι διατροφικές αυτές συστάσεις βελτίωσαν το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής, ειδικά στο κομμάτι των καρδειαγγειακών ασθενειών.

Στη μεγαλύτερη στο είδος της μετα-ανάλυση της βιβλιογραφίας, με το ακρωνύμιο CHANCES, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από Ευρώπη και Αμερική, από περισσότερους από 280.000 ανθρώπους, οι οποίοι ξεκίνησαν ως υγιείς, χωρίς χρόνιες ασθένειες.

Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα: στο συνολικό παγκόσμιο δείγμα, η συμμόρφωση των ανθρώπων με τις διατροφικές συστάσεις του ΠΟΥ δεν οδήγησε σε στατιστικώς σημαντική ελάττωση των θανάτων από καρδιοπάθειες κατά μέσο όρο.

Παρόλα αυτά, όταν η ανάλυση των δεδομένων εκτελέστηκε ανά γεωγραφικές ομάδες, εκεί φάνηκε ότι υπήρξε συσχέτιση με ελάττωση θανάτων από καρδιοπάθειες σε δύο γεωγραφικές περιοχές: τη Νότια Ευρώπη, και την Αμερική.

Το πλήρες κείμενο της μελέτης είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://ajcn.nutrition.org/content/102/4 … tract?etoc

Η περίληψη της μελέτης στο Pubmed:

Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):745-56. doi: 10.3945/ajcn.114.095117. Epub 2015 Sep 9.
WHO guidelines for a healthy diet and mortality from cardiovascular disease in European and American elderly: the CHANCES project.
Jankovic N1, Geelen A2, Streppel MT2, de Groot LC2, Kiefte-de Jong JC3, Orfanos P4, Bamia C4, Trichopoulou A4, Boffetta P5, Bobak M6, Pikhart H6, Kee F7, O’Doherty MG7, Buckland G8, Woodside J7, Franco OH9, Ikram MA9, Struijk EA10, Pajak A11, Malyutina S12, Kubinova R13, Wennberg M14, Park Y15, Bueno-de-Mesquita HB16, Kampman E2, Feskens EJ17.
Author information
Abstract

BACKGROUND:
Cardiovascular disease (CVD) represents a leading cause of mortality worldwide, especially in the elderly. Lowering the number of CVD deaths requires preventive strategies targeted on the elderly.

OBJECTIVE:
The objective was to generate evidence on the association between WHO dietary recommendations and mortality from CVD, coronary artery disease (CAD), and stroke in the elderly aged ≥60 y.

DESIGN:
We analyzed data from 10 prospective cohort studies from Europe and the United States comprising a total sample of 281,874 men and women free from chronic diseases at baseline. Components of the Healthy Diet Indicator (HDI) included saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, mono- and disaccharides, protein, cholesterol, dietary fiber, and fruit and vegetables. Cohort-specific HRs adjusted for sex, education, smoking, physical activity, and energy and alcohol intakes were pooled by using a random-effects model.

RESULTS:
During 3,322,768 person-years of follow-up, 12,492 people died of CVD. An increase of 10 HDI points (complete adherence to an additional WHO guideline) was, on average, not associated with CVD mortality (HR: 0.94; 95% CI: 0.86, 1.03), CAD mortality (HR: 0.99; 95% CI: 0.85, 1.14), or stroke mortality (HR: 0.95; 95% CI: 0.88, 1.03). However, after stratification of the data by geographic region, adherence to the HDI was associated with reduced CVD mortality in the southern European cohorts (HR: 0.87; 95% CI: 0.79, 0.96; I(2) = 0%) and in the US cohort (HR: 0.85; 95% CI: 0.83, 0.87; I(2) = not applicable).

CONCLUSION:
Overall, greater adherence to the WHO dietary guidelines was not significantly associated with CVD mortality, but the results varied across regions. Clear inverse associations were observed in elderly populations in southern Europe and the United States.

Facebook Comments