Οι ευεργετικές επιδράσεις των συστατικών του κόκκινου κρασιού

Και το αλκοολούχο, και το μη αλκοολούχο μέρος του κόκκινου κρασιού έχουν ξεχωριστά αντιφλεγμονώδη οφέλη όπως ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές.

Η επίδραση του κόκκινου κρασιού στην καρδειαγγειακή υγεία αποτελεί αντικείμενο μελέτης και διαμάχης εδώ και πολλά χρόνια, όπου αναμινγύονται ερευνητικά αποτελέσματα, προσεκτικές, αλλά και πρόχειρες στατιστικές συσχετίσεις σε επιδημιολογικές μελέτες, οικονομικά συμφέροντα, καθώς και προσωπικές και πολιτιστικές παραδόσεις. Αν και η κατανάλωση ήπιας ποσότητας κόκκινου κρασιού είναι κάτι που μάλλον τελικά βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, αποτελεί συνεχές αντικείμενο μελέτης ποια ακριβώς συστατικά είναι αυτά που επιδρούν, και με ποιο ακριβώς μηχανισμό. Συχνά, θεωρείται ότι το μη αλκοολικό τμήμα του κόκκινου κρασιού είναι αυτό με τα πραγματικά οφέλη (βλέπε σχετικό άρθρο περί ρεσβερατρόλης).

Για να διαπιστωθεί ο μηχανισμός δράσης, Καταλανοί ερευνητές έκαναν κάτι ενδιαφέρον: πήραν 67 άνδρες και τους χώρισαν σε 3 ομάδες: η 1η ομάδα έπινε 30 γρ αλκοόλ/ημέρα από κόκκινο κρασί, η 2η ομάδα έπινε ισοδύναμη ποσότητα μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού, ενώ η 3η ομάδα έπινε 30 γρ αλκοόλ από τζιν.

Στο τέλος των 4 εβδομάδων μετρήθηκαν συνολικά 25 δείκτες φλεγμονών (7 κυτταρικοί και 18 του ορού). Οι πολυφαινόλες της ομάδας που κατανάλωνε το μη αλκοολούχο κόκκινο κρασί είχαν αναμενόμενα ευεργετική επίδραση σε αντιφλεγμονώδεις δείκτες όπως π.χ. την ιντερλευκίνη-6, την Ε-σελεκτίνη, κτλ.  Το ενδιαφέρον της μελέτης ήταν ότι και η ομάδα που κατανάλωνε σκέτο αλκοόλ (από το τζιν) παρουσίασε αύξηση της ιντερλευκίνης-10 (αύξηση εδώ σημαίνει περισσότερη αντιφλεγμονώδη δράση), και μείωση ορισμένων χημειοκινών η αυξημένη παρουσία των οποίων υποδηλώνει ύπαρξη φλεγμονής.

Σχηματική απεικόνιση της κρυσταλλικής δομής της ιντερλευκίνης-10

Συμπέρασμα της μελέτης αποτελεί η διαπίστωση ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του κόκκινου κρασιού δεν περιορίζεται μόνο στο μη αλκοολούχο μέρος, αλλά ότι και το ίδιο το αλκοόλ συνεισφέρει, αν και με διαφορετικό μηχανισμό.

Η περίληψη της μελέτης στο Pubmed:

Am J Clin Nutr. 2011 Dec 28. [Epub ahead of print]
Differential effects of polyphenols and alcohol of red wine on the expression of adhesion molecules and inflammatory cytokines related to atherosclerosis: a randomized clinical trial.
Chiva-Blanch G, Urpi-Sarda M, Llorach R, Rotches-Ribalta M, Guillén M, Casas R, Arranz S, Valderas-Martinez P, Portoles O, Corella D, Tinahones F, Lamuela-Raventos RM, Andres-Lacueva C, Estruch R.
Source

Department of Internal Medicine, Hospital Clínic, Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer and the Nutrition and Food Science Department, Xarxa de Referència de Teconolgia dels Aliments de la Generalitat de Catalunya, Instituto Nacional de Salud, Pharmacy Faculty, University of Barcelona, Barcelona, Spain.

Abstract

BACKGROUND:Few clinical studies have focused on the alcohol-independent cardiovascular effects of the phenolic compounds of red wine (RW).

OBJECTIVE:We aimed to evaluate the effects of ethanol and phenolic compounds of RW on the expression of inflammatory biomarkers related to atherosclerosis in subjects at high risk of cardiovascular disease.

DESIGN:Sixty-seven high-risk, male volunteers were included in a randomized, crossover consumption trial. After a washout period, all subjects received RW (30 g alcohol/d), the equivalent amount of dealcoholized red wine (DRW), or gin (30 g alcohol/d) for 4 wk. Before and after each intervention period, 7 cellular and 18 serum inflammatory biomarkers were evaluated.

RESULTS:Alcohol increased IL-10 and decreased macrophage-derived chemokine concentrations, whereas the phenolic compounds of RW decreased serum concentrations of intercellular adhesion molecule-1, E-selectin, and IL-6 and inhibited the expression of lymphocyte function-associated antigen 1 in T lymphocytes and macrophage-1 receptor, Sialil-Lewis X, and C-C chemokine receptor type 2 expression in monocytes. Both ethanol and phenolic compounds of RW downregulated serum concentrations of CD40 antigen, CD40 ligand, IL-16, monocyte chemotactic protein-1, and vascular cell adhesion molecule-1.

CONCLUSION:The results suggest that the phenolic content of RW may modulate leukocyte adhesion molecules, whereas both ethanol and polyphenols of RW may modulate soluble inflammatory mediators in high-risk patients. The trial was registered in the International Standard Randomized Controlled Trial Number Register at http://www.isrctn.org/ as ISRCTN88720134.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22205309

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares