No more cardio bunnies, only weight divas

Photo: Dreamstime Les3Photo8 and Leloft1911

Με το πρώτο μου post θα ήθελα να προτρέψω όσους – και ειδικά όσες – δε γυμνάζονται να ξεκινήσουν να το κάνουν. Κι αυτό πραγματικά θα είναι το καλύτερο δώρο της ζωής τους! Αφορμή υπήρξε μία κυρία που συναντώ στο γυμναστήριο η οποία αποτελεί πρότυπο για εμένα. Είναι κοντά 50 ετών και έχει καταφέρει να διατηρήσει το σώμα της σε πολύ καλή κατάσταση. Τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν το κατάλληλο κίνητρο για εμένα εμπνέοντάς με να προσπαθώ και να πετύχω το καλύτερο δυνατό.

Θα αναφερθώ στην άσκηση κι ειδικότερα για την προπόνηση με βάρη, τη σπουδαιότητα της οποίας αντιλαμβάνομαι καθημερινά. Αυτό ακριβώς θα ήθελα να τονίσω και να επιστήσω την προσοχή όλων των γυναικών που λόγω ιδιαίτερων ανατομικών, μορφολογικών και ορμονικών ιδιαιτεροτήτων, η προπόνηση με βάρη μπορεί να γίνει το χρησιμότερο εργαλείο για μια αξιοπρεπή και υγιή καθημερινότητα.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα μπορεί να είναι τόσο απλά όσο και περίπλοκα όταν αναφερόμαστε στην οργάνωση μιας προπόνησης όπως φυσικά συμβαίνει και με τις λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος. Σίγουρα διαβάζοντας «προπόνηση με βάρη» το μυαλό σας θα πηγαίνει σε hardcore γυμναστήρια, μεγαλόσωμους άντρες κι υπερφυσικές γυναίκες, περίεργες ασκήσεις κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί μια γυναίκα. Η αλήθεια όμως είναι πως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, από τον τρόπο, το ρυθμό, τη ποικιλία των ασκήσεων καθώς και τη σωστή εκτέλεση αυτών, ούτως ώστε ο καθένας να προσαρμόζει τη γυμναστική στο σώμα, την αρέσκεια και φυσικά τις δυνατότητές του.

Όλα ξεκινούν αργά, αρκεί αυτό το ξεκίνημα να γίνει σωστά και μεθοδικά. Από τα απλά πάμε στα σύνθετα, τα εύκολα στα δύσκολα και με τον καιρό που οι απαιτήσεις θα αυξάνονται τότε θα γίνεται ένα βήμα παραπάνω. Ασκήσεις μόνο με το σωματικό μας βάρος, με απλούς αλτήρες, kettlebells, ασκήσεις εύκολες που γίνονται παντού δίχως να απαιτούν κάποιο ιδιαίτερο εξοπλισμό. Απαραίτητα: καλή διάθεση, μουσική και λίγο χώρο εκεί που είστε.

Πριν όμως φθάσουμε να μιλάμε για ασκήσεις και προγραμματισμό, καλό είναι να αναλογιστούμε γιατί οι περισσότερες από εμάς επισκεπτόμαστε κέντρα αισθητικής, διατροφής, κομμωτήρια ενώ δεν κάνουμε τίποτα – ή σχεδόν τίποτα – για να βελτιώσουμε το σώμα μας. Και δε θα αναφερθώ καν στις οποιεσδήποτε αισθητικές επεμβάσεις. Η κύρια ουσία είναι να βελτιώσουμε όλη τη λειτουργία του οργανισμού μας από μέσα προς τα έξω. Γιατί και χωρίς τους καλλωπισμούς, πιστέψτε με πως αυτό που θα νιώθετε θα φανεί αμέσως και στην εξωτερική σας εμφάνιση.

Τα πλεονεκτήματα της άσκησης με βάρη είναι πολλά, σωματικά, πνευματικά, ψυχικά και όλα αυτά μαζί μας δίνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για να γίνω λοιπόν πιο συγκεκριμένη θα σας μιλήσω σύμφωνα με τη προσωπική μου εμπειρία. Η σωματική μου σύσταση έχει βελτιωθεί κατά πολύ αποκτώντας περισσότερη μυϊκή μάζα και ξεπερνώντας σκελετικά προβλήματα δημιουργώντας δυνατούς μυς στη ράχη μου, καθώς επίσης έχω αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση νιώθοντας έτσι πιο δυνατή από ποτέ. Με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου και να αποκτήσω σωστές διατροφικές συνήθειες και να συνεχίζω για το καλύτερο δυνατό.

Ξέρω πώς όσοι/όσες το διαβάζετε αυτό τώρα θα σκέφτεστε ότι ίσως θα πρέπει να ξεκινήσετε το συντομότερο γυμναστήριο, αλλά δυστυχώς ο ενθουσιασμός αυτός δεν θα κρατήσει για πολύ..! Η άσκηση με τα βάρη δεν είναι κάτι που έχει ημερομηνία λήξης, αναλογιστείτε τα οφέλη, δεσμευτείτε με τον εαυτό σας για αυτή την απόφαση, θέστε τους στόχους σας κι οπλιστείτε με δύναμη για να κάνετε την άσκηση τρόπο ζωής. Οι δικαιολογίες που θα βρείτε και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλές: κοινωνικές υποχρεώσεις, οικογένεια, δουλειά, ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος, παρά τη σπουδαιότητά τους ως έννοιες … παραμένουν δικαιολογίες! Χρόνο δε θα βρείτε ποτέ, απλά δημιουργήστε τον: ξυπνήστε μισή ώρα νωρίτερα ή παρακολουθήστε λιγότερη τηλεόραση. Τί καλύτερο από το να έχετε μία καλή φυσική κατάσταση και φυσικά περισσότερη αντοχή για την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τη δουλειά σας;! Και το σημαντικότερο ο εαυτός σας! Μέσα από την άσκηση θα δυναμώσετε, η δύναμη θα σας φέρει αυτοπεποίθηση κι η αυτοπεποίθηση αποφασιστικότητα που συνδυαστικά με τη βελτιωμένη σωματική εικόνα, θα αποτελέσει την καλύτερη συνταγή.

Η άσκηση, η σωστή διατροφή και γενικότερα ο υγιεινός τρόπος ζωής θέλει εκπαίδευση κι υπομονή. Μάθετε το σώμα σας, τι δουλεύει και τι όχι γιατί εσείς αποτελείτε το καλύτερο feedback για το τί συμβαίνει. Δοκιμάστε, έχετε υπομονή και επιμονή και τα οφέλη δε θα αργήσουν να έρθουν. Όσες επισκέπτεσθε το γυμναστήριο μόνο για τα αερόβια μηχανήματα ξανασκεφτείτε το …no more cardio bunnies, only weight divas! Ένα βήμα τη φορά και αφήστε να γίνετε εσείς ο λόγος που οι φίλοι σας θα ξεκινήσουν να γυμνάζονται.

Διαδώστε το μήνυμα σε όλους!

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares