Παναγιώτης Σολωμός – Στους Πρωτοπόρους της Πυγμαχίας

Παναγιώτης Σολωμός – Τα πρώτα χρόνια

Ο Παναγιώτης Σολωμός γεννήθηκε το 1948. Αφορμή για την ενασχόλησή του με την πυγμαχία στάθηκε ένας οικογενειακός φίλος και συνάδελφός του, ο Γιώργος Ζαχουλίτης. Προς τα τέλη του 1965, ο Ζαχουλίτης βλέποντας ότι ο νεαρός τότε (16 ετών) Σολωμός ήταν αρκετά δυνατός για την ηλικία του, τον παροτρύνει να ξεκινήσει Πυγμαχία. Πράγματι, τον Ιανουάριο του 1966, ο Σολωμός γράφεται στην Ε.Α.Π.και ξεκινάει προπονήσεις με προπονητή τον Κωνσταντίνο Γαλανό. Το ταλέντο του Σολωμού αναγνωρίζεται γρήγορα από τον Γαλανό, και με την κατάλληλη προετοιμασία, ο Σολωμός μετά από δύο μόλις μήνες λαμβάνει μέρος στην Γ’ Κατηγορία στα 54 κιλά (αν και όντας ο ίδιος  52) στον Πανελλήνιο απέναντι στον 19χρονο Μαρένα του Ηρακλή. Ο Σολωμός κερδίζει στον τρίτο γύρο με διακοπή υπέρ του (τεχνική υπεροχή – τεχνικό νοκ άουτ), αποτέλεσμα το οποίο ο Σολωμός συνήθιζε να βλέπει συχνά στους αγώνες του.

Κερδίζει στα σημεία και τον δεύτερό του αγώνα απέναντι στον Κυριακόπουλο του Εθνικού και εν τέλει χάνει στα σημεία από τον Μπουντούρη του ΠΑΟ.

Παναγιώτης Σολωμός σε προπόνηση
Παναγιώτης Σολωμός σε προπόνηση

Παναγιώτης Σολωμός – Η καριέρα

Τον Απρίλιο του 1966 βγαίνει πρώτος στα 51 kg στη Β’Κατηγορία, ενώ τον Ιούλιο, στη Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης ανακηρύσσεται 2ος στην Α’Κατηγορία Ανδρών κερδίζοντας αθλητές από Ανατόλια Θεσσαλονίκης και Παναθηναϊκό, και χάνοντας με μικρή διαφορά στον τελικό από τον Π. Αθανασόπουλο του Π.Γ.Σ., πυγμάχο της Εθνικής. Δύο Θεσσαλονικείς σηκώνουν στα χέρια τους ψηλά το νεαρό Σολωμό καθώς εκείνος κατεβαίνει από το ρινγκ.

Ε.Α.Π. με αρχηγό τον Παναγιώτη Σολωμό
Ε.Α.Π. με αρχηγό τον Παναγιώτη Σολωμό

Τον Απρίλιο του 1967 παίζει για πρώτη φορά με τα εθνικά χρώματα στον Τάφο του Ινδού απέναντι σε Ισραηλίτες πυγμάχους. Σε μια σκηνή σεβασμού, ο Αβραάμ Ζανάνι σηκώνει ψηλά το χέρι του Σολωμού.

Εθνική ομάδα πυγμαχίας απ’αριστερά: Δ.Ζαχαρόπουλος 63 ½ kg . Τσιρώνης 60 kg . Αγγ.Θεοτοκάτος 57 kg .Αθ.Χουλιάρας  54 kg . Παν.Σολωμός 41 kg. Αθ.Γιαννόπουλος 75 kg.
Εθνική ομάδα πυγμαχίας απ’αριστερά: Δ.Ζαχαρόπουλος 63 ½ kg . Τσιρώνης 60 kg . Αγγ.Θεοτοκάτος 57 kg .Αθ.Χουλιάρας 54 kg . Παν.Σολωμός 41 kg. Αθ.Γιαννόπουλος 75 kg.

Τον Νοέμβριο του 1967, στο ίδιο κλειστό αντιμετωπίζει με τη χώρα μας την Ισπανία, και ένα μήνα μετά ταξιδεύει για πρώτη φορά στο εξωτερικό με την Εθνική για τη ρεβάνς στη Σαλαμάνκα, με προπονητή τον Γ. Λουίζο και βοηθό τον Κ. Δημητρίου.

Ο Παναγιώτης Σολωμός σφυροκοπάει τον αντίπαλό του
Ο Παναγιώτης Σολωμός σφυροκοπάει τον αντίπαλό του

Το 1968 κερδίζει στον Π.Γ.Σ. την Α’Κατηγορία (51 kg) απέναντι στον φίλο του Θανάση Χουλιάρα, και έναν χρόνο αργότερα (1969) επαναλαμβάνει τη νίκη του στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στα Πατήσια απέναντι τώρα στον Γεράσιμο Θεοτοκάτο.

Το 1969 παίζει στο Σ.Ι.Σ.Μ. στα 51 kg και κερδίζει έναν Γερμανό και έναν Μαροκινό αθλητή, και χάνει από έναν Γάλλο στον τελικό, ενώ το 1970 στη Θεσσαλονίκη στο Παλαί ντε Σπόρ ανακηρύσσεται πρώτος στα 57 kg.

Ο Παναγιώτης Σολωμός 2ος (αριστερά) στο Παγκόσμιο ΣΙΣΜ
Ο Παναγιώτης Σολωμός 2ος (αριστερά) στο Παγκόσμιο ΣΙΣΜ

Συνεχίζει με φιλικούς αγώνες, και το 1971 στο Βαλκανικό του Τίτογκραντ της Γιουγκοσλαβίας, βγαίνει 2ος στα σημεία απέναντι στον Μπακτάρεβιτς. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, παίζει για 6η φορά – και κερδίζει πάλι – τον 1ο τίτλο στα κιλά του στην Α’Κατηγορία, και 3η φορά – πάλι με νίκη – στο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων. Για πρώτη φορά αρχίζει να έχει σοβαρές σκέψεις να σταματήσει την πυγμαχία – ο λόγος θα διαφανεί σύντομα.

Αρχές Οκτωβρίου 1971, λίγο πριν του Ολυμπιακούς του Μονάχου της επόμενης χρονιάς παίζει με την Εθνική στη «Μικρή Ολυμπιάδα» στη Σμύρνη. Κερδίζει έναν Αλγερινό και έναν Ιταλό αθλητή, και στα ημιτελικά αντιμετωπίζει έναν Τυνήσιο. Προσπαθώντας να διαφυλάξει δυνάμεις για το διαφαινόμενο τελικό, ο Σολωμός χάνει απρόσμενα στα σημεία (5-7) από τον Τυνήσιο αθλητή.Οι σκέψεις του να σταματήσει την αγωνιστική πυγμαχία γίνονται ακόμα πιο ισχυρές ορμώμενος από το γεγονός αυτό, αλλά και από την ολοένα και μεγαλύτερη πνευματική του αναζήτηση σε θέματα ιστορίας, λογοτεχνίας, και κυρίως θρησκείας.

Παναγιώτης Σολωμός με τον εθνικό προπονητή Ντούσαν Μπογκντάνοβιτς
Παναγιώτης Σολωμός με τον εθνικό προπονητή Ντούσαν Μπογκντάνοβιτς

Παναγιώτης Σολωμός – Η αποχώρηση

Λίγους μήνες αργότερα, τον πλησιάζει ο πρόεδρος της Ε.Ο.Π. κ. Μπράχος, μαζί με τον τεχνικό Μέμο Ευαγγελίδη και το βοηθό προπονητή  Γ. Καπαταϊδάκη και του τονίζουν ότι έχει θέση στην εθνική ομάδα που θα μεταβεί στο Μόναχο το 1972 για τους Ολυμπιακούς. Ο Σολωμός, στο αποκορύφωμα της καριέρας του, αλλά και της εσωτερικής του αναζήτησης, αρνείται τη συμμετοχή, παρόλη την έντονη πίεση που δέχεται, ευχαριστώντας τους για την τιμή της πρότασης. Αποφασίζει να κρεμάσει τα γάντια του αρνούμενος να συνεχίσει «να θέτω τον εαυτόν μου σε κίνδυνο εκούσια, ούτε να γίνομαι σπεσιαλίστας να χτυπώ τους συνανθρώπους μου».

Η εκούσια αποχή του από τα αγωνιστικά δρώμενα είχε ένα μικρό διάλειμμα το 1986, 20 χρόνια από την αρχή της καριέρας του, και 14 χρόνια αφότου είχε κρεμάσει τα γάντια του. Ο Σολωμός ξαναφοράει τα γάντια του, και εντάσσεται και πάλι στην Εθνική Ομάδα για 2 χρόνια, μέχρι να ξανασταματήσει, αυτή τη φορά οριστικά. Ο ίδιος, αναφέρεται στην διετή αυτή περίοδο ως μια «μαύρη περίοδο» της καριέρας του.

Σήμερα (2017), ο Παναγιώτης Σολωμός πλησιάζει τα 68 του. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως έναν αέναο σπουδαστή και θεωρεί ότι το συνεχές διάβασμα τον κάνει καλύτερο άνθρωπο – ειδικότερα χάριν των παιδιών του. Αναγνωρίζει πως η γυμναστική είναι ωφέλιμη για λίγο καιρό –γι’αυτό γυμνάζεται λίγο – ακολουθώντας τις προσταγές της Βίβλου στο θέμα αυτό (Α’Τιμόθεον 4:8).

Παναγιώτης Σολωμός με τον Γιώργο Μποτίνη (Απρίλιος 2017)
Παναγιώτης Σολωμός με τον Γιώργο Μποτίνη (Απρίλιος 2017)

Παναγιώτης Σολωμός – Στατιστικά στοιχεία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΓΕΝΝ.1948 ΥΨΟΣ 1,65

1966
Γ.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 54 kg 1Ος
Β.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 51 kg1Ος
Α.ΚΑΤΗΟΡΙΑ 51 kg2Ος

1967
Α.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 51 kg 2Ος
9-4-1967 ΕΛΛΑΣ-ΙΣΔΡΑΗΛ ΗΤΤΑ ΣΙΝΑΝΙ [ΣΕΙΜ]
6-11-1967 ΕΛΛΑΣ- ΙΣΠΑΝΙΑ ΗΤΤΑ JOSE SANCHEZ ESCUDERO [ΣΕΙΜ]
7-12-1967 ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΣ ΗΤΤΑ JOSE SANCHEZ ESCUDERO [ΣΕΙΜ]

1968
Α.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 51 kg 1Ος
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΥΡΙΑ 51 kg ΗΤΤΑ [ΣΕΙΜ]

1969
Α.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 51 kg 1Ος
ΜΑΡΤΙΟΣ 51 KG ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 51 kg ΗΤΤΑ ΜΙΡΚΟΒΙΤΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΗΝΑΜΕΩΝ 51 kg 1ος
ΣΕΜΤΕΜΒΡΙΟΣ ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΑΔΑ- ΣΥΡΙΑ ΝΙΚΗ . ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ -ΣΥΡΙΑ ΝΙΚΗ
18-11-1969 Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΣΙΣΜ ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ Θεσσαλονίκης 51 kg 2Ος ΝΙΚΑ ΚΑΝΕΒΟΥΡΗ ΣΕΙΜ 3-0 [Δ.Γ] ΝΙΚΑ ΟΥΣΙΜΠΟΝ ΑΛΗ ΣΕΙΜ 3-0 ΗΤΤΑ ΜΕΣΑΖΕ ΓΑΛΛΙΑ 2-1.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑ – ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 51kg ΗΤΤΑ [ΣΕΙΜ . ΜΠΑΚΤΑΙΡΕΒΙΤΣ]

1970
Α.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 57 kg1Ος
ΜΑΙΟΣ ΜΙΚΤΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ –ΜΙΚΤΗ ΑΘΗΝΩΝ ΝΙΚΗ
ΙΟΥΝΙΟ ΕΛΛΑΔΑ – ΓΑΛΙΑ ΝΙΚΗ
ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΓΑΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΗΝΑΜΕΩΝ 54 kg 1ος

1971
Α.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 51 kg 1Ος
4-13/10/1971 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 51 kg 3Ος ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΙΟ Α.ΗΜΕΡΑ ΝΙΚΑ ΤΛΑΙΖΑ [ΑΛΓΕΡΙΑ ΣΕΙΜ]. Β.ΗΜΕΡΑ ΝΙΚΑ ΜΠΟΥΛΙΟΝΕ [ΙΤΑΛΙΑ ΣΕΙ] Γ.ΗΜΕΡΑ ΗΤΤΑ ΕΛ ΚΑΡΙ [ΤΥΝΙΣΙΑ ΣΕΙΜ]
ΑΘΗΝΑ ΜΙΚΤΗ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΥΣΤΡΙΑ 51 kg νίκη
ΠΑΤΡΑ ΜΙΚΤΗ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΥΣΤΡΙΑ 51 kg ΝΙΚΗ
ΜΑΙΟΣ 5-1971 ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ 54 kg 2ος ΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΟ ΗΤΤΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟ
ΠΑΤΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 54 kg 1ος
7-11-1971 ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΑ ΚΥΠΕΛΛΟΝ ΠΟΛΕΩΝ 54 kg 2ος

1986
Α.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 54 kg 3Ος
ΚΥΠΕΛΛΟΝ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 54 kg 3Ος HTTA EΛΒΕΤΟΣ

1988
ΧΡΥΣΑ ΓΑΝΤΙΑ 54 kg 1Ος
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΜΕΤΑΛΙΩΝ: 17 . 10 XΡΥΣΑ-4 ΑΡΓΥΡΑ-3 ΧΑΛΚΙΝΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ : 21 – 9 ΝΙΚΕΣ – 11 ΗΤΤΕΣ – 1 ΙΣΟΠΑΛΙΑ

Δ. Γιακουμάτος, Π. Σολωμός, Π. Θεριανός, Κ. Γαλανός.
Δ. Γιακουμάτος, Π. Σολωμός, Π. Θεριανός, Κ. Γαλανός.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γιώργο Μποτίνη για τα στοιχεία καθώς και το φωτογραφικό υλικό που συνέλλεξε και μας διέθεσε.

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares