Διεξάγεται και φέτος στο νησί των σφουγγαράδων, την όμορφη Κάλυμνο μεταξύ 22-26 Αυγούστου το Διεθνές Φεστιβάλ Καταδύσεων, καθώς και οι μοναδικοί Αγώνες Σκανταλόπετρας και Άπνοιας 2012.

Πέρα από το ενδιαφέρον για την ελεύθερη κατάδυση, πόλο έλξης των αγώνων αποτελούν οι καταδύσεις με σκανταλόπετρα με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι η σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας αποτελούμενο από μάρμαρο ή γρανίτη, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα. Ζυγίζει 8-14 κιλά, και αποτελούσε βοηθητικό μέσο στις καταδύσεις των σφουγγαράδων από την αρχαιότητα.

Στην μια της άκρη υπάρχει μια τρύπα στην οποία είναι δεμένο ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από την βάρκα κατά την κατάδυση και ξαναμαζεύεται κατά την ανάδυση. Σ’ αυτήν είναι περασμένο και ένα μικρό σχοινί με μια θηλιά , την οποία περνά στον καρπό του ο σφουγγαράς, για να μπορεί να ελευθερώνει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η σκανταλόπετρα και η σύνδεσή του με την βάρκα.

Περισσότερα για τους περσινούς αγώνες (με videos) μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο ποστ: Καταδυτικό φεστιβάλ και αγώνες σκανταλόπετρας στην Κάλυμνο 2011.

Οι αγώνες διεξάγονται με την αρωγή από τον Σύλλογο Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Δήμου Καλυμνίων, της Ενωσης Ξενοδόχων Καλύμνου, την Apnea Academy Competition, την Apnea Evolution Hellas και τη στήριξη της ιταλικής Ομοσπονδίας (F.I.P.S.A.S.).

Το επίσημο site σκανταλόπετρας: http://www.skandalopetra.com

Facebook Comments