Υπολογισμός θερμίδων…με ένα απλό σκανάρισμα

(Photo: Harbor1/Wikimedia Commons/CC-BY-SA 3.0)

Το ερευνητικό τμήμα της General Electric ανέπτυξε το πρωτότυπο ενός σαρωτή (scanner) μικροκυμάτων ο οποίος έχει τη δυνατότητα αυτόματου υπολογισμού των θερμίδων ενός γεύματος, απλά σκανάροντάς το.

Η αρχή λειτουργίας του θερμιδόμετρου αυτού στηρίζεται στο διαφορετικό τρόπο που αλληλεπιδρά το λίπος και το νερό με την ακτινοβολία μικροκυμάτων. Συμβουλευόμενοι την τεράστια βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κτλ για εκατοντάδες διαφορετικές τροφές (τις οποίες χρησιμοποιούμε και εμείς στη δική μας XFoodBase), οι ερευνητές παρατήρησαν ότι για δεδομένο βάρος τροφής, και γνώση του περιεχομένου της σε λίπος και νερό, είναι δυνατό (μέσω αφαίρεσης) να υπολογιστεί το βάρος και των υπόλοιπων θερμιδογόνων συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες) και συνεπώς το πόσες θερμίδες έχει. Αυτό είναι εφικτό επειδή οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες έχουν παρόμοια θερμιδική αξία (~4 kcal/g). Οι φυτικές ίνες (~1 kcal/g) αναπόφευκτα προκαλούν μικρές αποκλίσεις από τις τιμές της βιβλιογραφίας της τάξης του 5-10%.

Υπενθυμίζουμε ότι παραδοσιακά, οι θερμίδες των τροφών υπολογίζονται μέσω καύσης τους σε ένα όργανο το οποίο ονομάζεται θερμιδόμετρο βόμβας. Η νέα μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν είναι καταστροφική για την τροφή που εξετάζεται.

Το κύριο μειονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ότι προς το παρόν απαιτεί ομογενοποιημένο δείγμα τροφής (milk shake anyone?). Σε επόμενα βήματα, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο holy grail του σκαναρίσματος, δηλαδή το να σκανάρουν και να επεξεργαστούν επιτυχώς ένα κανονικό πιάτο με φαγητά.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στο MIT Technology Review.

Facebook Comments