Διεθνές επιστημονικό συνέδριο: Η Ορθοσωμική άρση βαρών θεραπεύει

0
160

Στην Καλαμάτα διεξήχθη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθλητιατρικής και Αθλητικών Κακώσεων, το οποίο διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθλητικού Τραύματος (EFOST), το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ειδικών Αθλητιάτρων (ECOSEP) και η Ιταλική Εταιρεία Μυών, Τενόντων, Συνδέσμων (ISMuLT) σε συνεργασία με τον καλαματιανό χειρουργό ορθοπεδικό Dr Γιώργο Τσικούρη, μεταξύ 25 και 30 Αυγούστου 2014.

Εκτός από τους ξένους ομιλητές και συμμετέχοντες, παρακολούθησαν το Συνέδριο πολλοί Έλληνες επιστήμονες από το χώρο της Ιατρικής και της Φυσικοθεραπείας, καθώς και επιστήμονες της Άθλησης. Υπεύθυνος διοργανωτής του Συνεδρίου όπως προαναφέραμε είναι ο Καλαματιανός (κατάγεται από τη Δ.Ε. Θουρίας) Γεώργιος Τσικούρης, ορθοπαιδικός χειρουργός και ειδικός αθλητίατρος του Πανεπιστημίου Nottingham του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση από τους Δημήτρη Βελλιανίτη και Χρόνη Τραστόγιαννο με τίτλο “Rehabilitation Protocol based on Orthosomic Olympic-Style Weightlifting Model”.

Μπορεί στην κοινή γνώμη να επικρατεί η λανθασμένη άποψη ότι η άρση βαρών είναι ένα επικίνδυνο άθλημα, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες θα πρέπει να χρησιμοποιούν βασικές ασκήσεις ορθοσωμικής άρσης βαρών για αποκατάσταση σε δύσκολες περιπτώσεις και ειδικά σε αθλητές που υπάρχει η αυξημένη ανάγκη για γρήγορη αποκατάσταση και αποτελεσματική μόνιμη θεραπεία ώστε να επιστρέψουν στην ενεργό δράση.

Έτσι λοιπόν έγινε για πρώτη φορά διεθνώς σε επιστημονικό συνέδριο, η παρουσίαση μιας μεθοδολογίας, προϊόν έρευνας ετών, που συγκροτεί ένα πρωτόκολλο, για το πως χρησιμοποιούνται οι ασκήσεις της ορθοσωμικής άρσης βαρών κατά την αναγνώριση προβλημάτων/αιτιών και τη λύση αυτών. Όσοι παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη συνεδρία είδαν τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σύμφωνα με το πρωτόκολλο, καθώς επίσης και τη σωστή τεχνική της ορθοσωμικής άρσης βαρών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και ο όρος “ορθοσωμική άρση βαρών” εισήχθη για πρώτη φορά στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Φώτο: Δημήτρης Βελλιανίτης, Δρ Γιώργος Τσικούρης, Χρόνης Τραστόγιαννος

Πληροφορίες για το 2ο Συνέδριο, καθώς και το επιστημονικό πρόγραμμα, μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα www.kalamatasummercamp.gr.