The Mr. Predator Nutrition Interview – Μέρος 2ο

(For the interview in English, click here)

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής μας με τον Reggie Johal της Predator Nutrition, μάθαμε πώς δημιουργήθηκε η Predator Nutrition, ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της, και τι πραγματικά συμβαίνει στα παρασκήνια ενός τόσο μεγάλου καταστήματος. Στο δεύτερο μέρος το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα μπαίνουμε σε πιο “βαθιά νερά” συζητώντας για τη χρήση συγκεκριμένων συμπληρωμάτων σε διάφορα αθλήματα, την πορεία της βιομηχανίας, το νέο νομοσχέδιο του FDA, τη νομοθεσία στη βιομηχανία των συμπληρωμάτων, και άλλα πολλά.


Predator Nutrition – Sports and Bodybuilding Supplements

GRF: Ποια ακριβώς συμπληρώματα θεωρείς βασικά για κάποιον ο οποίος κάνει bodybuilding, ερασιτεχνικά ας πούμε.

RJ: Βεβαίως. Κάλυψα πολλά από αυτά σε ένα άρθρο με τίτλο “Awesome supplements you can take year round” το οποίο περιγράφει θρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως ασφαλή για τον χρήστη, και τα οποία μπορούν να λαμβάνονται όλη τη χρονιά, χωρίς να υπάρχει κάποια κακή επίδραση.

GRF: Αλλά τα οποία δουλεύουν όμως.

RJ: Ναι βεβαίως, και τα οποία δουλεύουν. Τα περισσότερα τα γνωρίζεις ήδη, όπως π.χ. την κρεατίνη και τη β-αλανίνη. Αλλά κάποια άλλα, ίσως να μην τα έχεις ακούσει τόσο, π.χ. L-τρυγική L-καρνιτίνη (L-carnitine L-tartrate), ή ίσως ακετυλο-καρνιτίνη (acetyl-carnitine), κτλ. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστατικά τα οποία πραγματικά μπορεί κανείς να παίρνει όλη τη χρονιά, και θα προκαλέσουν θετικές επιδράσεις στη σύσταση του σώματος. Δεν είναι βασικά υπό την έννοια ότι τα χρειάζεσαι για να βάλεις μυική μάζα, αλλά όντως βοηθούν στην όλη διαδικασία. Αυξάνουν αυτό που καλείται “P-ratio”, το οποίο είναι ο λόγος κατανομής (partitioning ratio). Κάνοντας αυτό μπορείς να επηρεάσεις το λόγο αυτό προς την κατεύθυνση μεγαλύτερου κέρδους σε μυική μάζα και καύσης περισσότερου λίπους. Πιθανότατα πολλά από αυτά δεν είναι βασικά υπό την έννοια των απαραιτήτων λιπαρών και της πρωτεΐνης. Μάλλον δεν είναι. Όμως, θα σε πάνε πιο γρήγορα εκεί που θες να πας.

GRF: Ως πρώην παίκτης του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, ποια είναι η άποψή σου για τη χρήση συμπληρωμάτων σε αθλήματα, π.χ. ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, πιστεύεις ότι είναι απαραίτητα; Θα υπάρχει διαφορά στη χρήση συμπληρωμάτων μεταξύ ερασιτεχνών αθλητών και ελιτ αθλητών;

RJ: Σίγουρα, θα υπάρχει οπωσδήποτε διαφορά. Ένα πράγμα για το οποίο πάντοτε είμαι ενήμερος όποτε δουλεύω με αθλητές είναι να έχω μια ανάλυση των αναγκών τους, και με αυτό ενοοώ την εξέταση της προπόνησής τους, να βρω τι είναι κατάλληλο για εκείνους, και κατόπιν να κοιτάξω τις διατροφικές απαιτήσεις για εκείνο το είδος προπόνησης. Έτσι, παραδείγματος χάριν, εάν πάρεις έναν παίκτη του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, αλλά ακόμα και τότε εξαρτάται από τη θέση τους, έχεις cornerbacks, και wide receivers οι οποίοι τρέχουν πολύ, και μετά, έχεις την αμυντική γραμμή όπου κυριολεκτικά στέκονται ακίνητοι σπρώχνοντας με μέγιστη δύναμη για 3 δευτερόλεπτα, και κατόπιν επιστρέφουν στη θέση τους. Για έναν τέτοιο αθλητή δεν χρειάζεσαι τόσο υδατάνθρακα στην πραγματικότητα, πιθανώς μπορείς να βασιστείς κυρίως σε πρωτεΐνες και λιπαρά, ενδεχομένως χρειάζονται περισσότερο βάρος, ακόμα και αν αυτό δεν είναι μυικό βάρος. Σε κάποια αθλήματα, ακόμα και το λιπαρό βάρος είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο. Θυμάμαι όταν έπαιζα αμερικάνικο ποδόσφαιρο, ήμουν ιδιαίτερα άλιπος, πολύ γρήγορος, εκρηκτικός, αλλά κάποιες φορές προσπαθείς να σπρώξεις κάποιον που ζυγίζει 160 κιλά, και εάν στέκεται ακίνητος, ζυγίζει 160 κιλά και όλο του το βάρος είναι χαμηλά, είναι δύσκολο να σπρώξεις, και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα όπου το σωματικό του βάρος – ακόμα και λίπος – μπορεί να αποτελεί προνόμιο, έτσι και πάλι πας στην αρχή και εξετάζεις τι χρειάζεται για κάθε άθλημα. Κάποιος στο μπάσκετ ή στο ποδόσφαιρο, τα οποία είναι θα έλεγα πιο όμοια μεταξύ τους παρά με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, πιο πολύ διαλειμματικού τύπου, τυπικά 4-5 δευτερόλεπτα δράσης, 4-5 δευτερόλεπτα ξεκούρασης, λοιπόν στο ποδόσφαιρο αυτό είναι πιο προοδευτικό καθώς σπριντάρεις, περπατάς, τρέχεις χαλαρά, σπριντάρεις, περπατάς, τρέχεις χαλαρά, κ.ο.κ. Και για ένα τέτοιου είδους άθλημα, θα έλεγα ότι αυτό που θα ήταν αρκετά χρήσιμο, πέρα από μια υψηλή λήψη υδατάνθρακα είναι συστατικά όπως η μηλική κιτρουλίνη (citrulline malate), έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την αερόβια ενέργεια, επίσης η β-αλανίνη για την καταπολέμηση του γαλακτικού οξέος – έχει δειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για καταστάσεις αντοχής. Και για να συγκρίνω με ένα σπρίντερ 100 μέτρων, τότε εκεί θα υπάρξει λιγότερη ανάγκη για τέτοια θρεπτικά συστατικά στον αγώνα τους, δηλαδή το τρέξιμο των 100 μέτρων που διαρκεί μόλις 10 δευτερόλεπτα.

GRF: Διεγερτικά όπως καφεΐνη κτλ;

RJ: Διεγερτικά,….νομίζω ότι παίζουν κάποιο ρόλο και θα αυξήσουν τις επιδόσεις σου, όμως από προσωπική εμπειρία δεν μου αρέσει να τα χρησιμοποιώ πάρα πολύ, θα τα κρατούσα για τους αγώνες ή για έντονες προπονήσεις. Πηγαίνοντας ας πούμε πίσω στο παράδειγμα με τους σπρίντερς, άραγε θα τα χρησιμοποιούσα για τον αγώνα 100 μέτρων ή άραγε θα υπήρχε καθόλου λόγος χρήσης συμπληρωμάτων όπως η β-αλανίνη ή η κιτρουλίνη για τον αγώνα αυτόν; Εκεί που θα ήταν χρήσιμα αυτά, θα ήταν στην προπόνηση, οπότε εδώ έχουμε λοιπόν δύο διαφορετικά πράγματα. Υπάρχει το ίδιο το άθλημα και υπάρχει και η προπόνηση για το άθλημα αυτό. Το bodybuilding έχει ένα πραγματικό αγώνα με ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες, στεκόμενος απλά σε μια σκηνή ποζάροντας…

GRF: Χρειάζεται όμως κάποια ενέργεια ποζάροντας σε αφυδατωμένη κατάσταση…

RJ: Σίγουρα, αλλά ενοοώ ας πούμε ότι η μέγιστη μυική συστολή δεν απαιτεί κρεατίνη, προφανέστατα εκεί που τα συστατικά αυτά βρίσκουν χρησιμότητα είναι κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Ακόμα και στα 100 μέτρα ή στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο, όλοι αυτοί οι διαφορετικοί αθλητές σε κάποια στιγμή θα κάνουν κάποια προπόνηση η οποία πιθανότατα απαιτείται να είναι συστηματική, για 30-40 δευτερόλεπτα τη φορά. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έλεγα ότι και οι τρεις αυτές ενώσεις, κρεατίνη, β-αλανίνη και μηλική κιτρουλίνη, και ίσως και αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA), όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα είναι οπωσδήποτε χρήσιμα.

GRF: Ποια η γνώμη σου για συμπληρώματα υποστήριξης αρθρώσεων (joint support). Πιστεύεις ότι πραγματικά δουλεύουν; Ενοοώ έχουν αισθητή δραστικότητα;

RJ: Μπορώ να σου πω μια δική μου ιστορία. Θυμάμαι όταν έπαιζα αμερικάνικο ποδόσφαιρο, ήταν το 2005, και την εποχή εκείνη ήμουν μάλλον πιο άλιπος από όσο υπήρξα ποτέ, ήμουν σχεδόν σε αγωνιστική κατάσταση bodybuilding. Έπαιζα σε μια πολύ δύσκολη θέση η οποία απαιτούσε πολλή επαφή, και…ξέρεις, τα κόκκαλά σου νιώθουν στεγνά, θυμάμαι ότι θα πρέπει να ήμουν πολύ χαμηλά σε κορτιζόλη την εποχή εκείνη, και άρχισα να αναπτύσσω πολλούς πόνους και απλώς το αγνοούσα, τυπικό για αθλητή, αγνοούσα τους πόνους, συνέχιζα να προπονούμαι, συνέχιζα να παίζω, στο σημείο που τώρα, έχω ακόμα τενοντίτιδα στον αγκώνα μου την οποία αγνοούσα επί χρόνια. Δοκίμασα γλυκοζαμίνη, δοκίμασα χονδροϊτίνη, αυτά τα είδη ενώσεων έδειχναν να βοηθούν για τραυματισμούς σχετικούς με χόνδρο, αλλά βρήκα ότι ένα νέο προϊόν, το Joint Force από την E-Pharm – το χρησιμοποιώ εδώ και καιρό για τον αγκώνα μου – το οποίο είναι ειδικό για θέματα σχετικά με τένοντες, βρήκα λοιπόν ότι με βοηθάει. Έτσι, για να απαντήσω στην ερώτησή σου: είναι βασικό; Όχι, δεν είναι βασικό, αλλά βρίσκω ότι ενώσεις όπως γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, αλλά και cissus, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτικό μέτρο. Εάν ήδη έχεις προβλήματα, τότε θα συνιστούσα να τα πάρεις, και πιθανότατα να μειώσεις τα πολύ μεγάλα βάρη, να μειώσεις οποιαδήποτε είδους βαλλιστική ή δυναμική προπόνηση όπως π.χ. είναι το ποδόσφαιρο, όχι πολλή επιτάχυνση-επιβράδυνση η οποία είναι επίπονη για τις αρθρώσεις, αναμονή μέχρι να γίνει εντελώς καλά, και μετά συνέχισε να τα παίρνεις. Έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικά. Πολλοί άνθρωποι τα έχουν βρει ευεργετικά, αν και οι μελέτες έχουν μεικτά αποτελέσματα, όμως υπάρχει έρευνα η οποία έχει οριστικά δείξει ότι η γλυκοζαμίνη, παραδείγματος χάριν, έχει ευεργετική επίδραση σε θέματα σχετικά με χόνδρους. Κάποιες φορές ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες, δεν ξέρω από πού βρίσκουν τις πηγές τους, αλλά εάν έχουν τενοντίτιδα, πάνε και παίρνουν γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, αυτό όμως δεν βοηθάει καθόλου το πρόβλημα και μετά λένε ότι τα συμπληρώματα για joint support δεν δουλεύουν. Αυτό που θα έπρεπε να λένε είναι να χρησιμοποιεί κανείς το σωστό εργαλείο για το εκάστοτε πρόβλημα.

GRF: Η γνώμη σου για συμπληρώματα σχετικά με στίβο, κολύμβηση και παρεμφερή αθλήματα;

RJ: Ο στίβος είναι αχανής (γέλια)… ενοοώ ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ σπρίντερ και μαραθωνοδρόμων…αυτό που εγώ θα έλεγα σχετικά με τον κλασικό αθλητισμό είναι ότι για τα περισσότερα αγωνίσματα τα οποία είναι εκ φύσεως αναεροβικά ,π.χ. εάν πάρεις το δέκαθλο, έχεις μόνο τα 400μ. και τα 1500μ. και…νομίζω άλλο ένα τα οποία έχουν υψηλές απαιτήσεις στο κομμάτι της αντοχής, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα είναι ας πούμε το ύψος, το μήκος, τα 100μ., τα 110μ. εμπόδια, η σφαιροβολία, το ακόντιο, όλα αυτά είναι ιδιαίτερα εκρηκτικά εκ φύσεως, έτσι και πάλι, θα γυρνούσα πίσω και θα εξέταζα τις ανάγκες του αγωνίσματος, θα εξέταζα το είδος της προπόνησης το οποίο θα προκαλούσε βελτιώσεις στο συγκεκριμένο αγώνισμα, θα βελτιστοποιούσα την προπόνηση, και τέλος θα έκοβα και θα έραβα τη διατροφή για την προπόνηση εκείνη. Εκεί που θεωρώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σφάλλουν, και ίσως στο bodybuilding μπορείς να τη γλιτώσεις για να είμαι ειλικρινής,….εγώ ας πούμε προσωπικά προτιμώ περισσότερο να δώσω περισσότερο βάρος στη σωστή προπόνηση από ότι στη σωστή διατροφή για την προπόνηση. Κάνε δηλαδή τη διατροφή σου να ταιριάζει στην προπόνησή σου, όχι την προπόνηση να ταιριάζει στη διατροφή σου. Κάποιες φορές βλέπω ορισμένους να αρχίζουν δίαιτες low-carb προσπαθώντας να κάνουν high-performance δραστηριότητες και λέω, κοίτα, οι υδατάνθρακες έχουν δειχθεί ότι αυξάνουν τις επιδόσεις, είναι το πρωτογενές υπόστρωμα για χρήση ενέργειας σε αθλήματα όπως ποδόσφαιρο και μπάσκετ….μην προσπαθείς λοιπόν να ταιριάξεις την προπόνησή σου στη διατροφή σου, αλλά ταίριαξε τη διατροφή σου στην προπόνησή σου.

GRF: Και σχετικά με την κολύμβηση;

RJ: Η κολύμβηση…ναι…λοιπόν η κολύμβηση είναι κάπως διαφορετική βεβαίως, ακόμα και τα 100 μέτρα χρειάζονται περίπου 50 δευτερόλεπτα, επομένως τυπικά έχουμε μπροστά μας ένα μεγαλύτερο κομμάτι αντοχής, και όσον αφορά τα συμπληρώματα, θα ήθελες να κοιτάζεις ας πούμε τη β-αλανίνη, τη μηλική κιτρουλίνη, και ίσως και προϊόντα διττανθρακικού (bicarbonate).

GRF: Διττανθρακικό (σόδα), ναι βεβαίως.

RJ: Έχουν δειχθεί να βοηθούν στο θέμα της κόπωσης.

GRF: Ναι, ομοίως και στο στίβο, ειδικά στους δρόμους αντοχής.

RJ: Ακριβώς. Και πιστεύω ότι ένα θέμα με την κολύμβηση είναι – και χωρίς να είμαι πλήρως ενημερωμένος για το προπονητικό πρωτόκολλο της κολύμβησης για να είμαι ειλικρινής – βρίσκω ότι επειδή περιέχει μια συνεχή τάση μέχρις ενός σημείου, ισοκινητικού τύπου κατά κάποιο τρόπο, δεν είναι ας πούμε σαν την άρση βαρών όπου πας από μηδενική σε μέγιστη τάση, στην κολύμβηση υπάρχει ένα συνεχές συμβάν, όχι ακριβώς σαν την ποδηλασία, αλλά θεωρώ ότι η προπόνηση που κάνουν είναι διαφορετική από αυτή την οποία θα συμβούλευες κάποιον στον στίβο. Και σε τελική ανάλυση, οι βελτιώσεις στην προπόνηση θα σου δώσουν μυϊκή μάζα. Λαμβάνοντας επαρκή πρωτεΐνη με την προπόνησή σου όμως να μην οδηγεί πουθενά, αυτό θα οδηγήσει ξεκάθαρα σε μυϊκή αποτυχία.

GRF: Έχει υπάρξει κάποιο breakthrough στα συμπληρώματα την τελευταία, ας πούμε, δεκαετία, τόσο μεγάλο όσο η κρεατίνη;

RJ: Όσον αφορά κάτι τόσο εκτενώς μελετημένο, θα έλεγα ότι αυτό είναι η β-αλανίνη, ξεκάθαρα. Γνωρίζω βέβαια ότι υπάρχουν ορισμένες αντικρουόμενες απόψεις εάν ρωτήσεις κόσμο στο γυμναστήριο σχετικά με το πόσο χρήσιμη θα μπορούσε να είναι στην προπόνηση με βάρη. Προσωπικά, βρίσκω οφέλη και τείνω μάλιστα να κάνω ως επί το πλείστον προπόνηση δύναμης, λίγες επαναλήψεις, λιγότερες από 5, και αφού εγώ βλέπω οφέλη, πιστεύω το ίδιο και για τους περισσότερους. Η β-αλανίνη έχει τόση έρευνα πίσω της, έχει δειχθεί να καθυστερεί την κόπωση, δουλεύει αυξάνοντας τα επίπεδα καρνοσίνης και αυξάνει τη μυϊκή αντοχή. Έχω βρει ότι αυξάνει επίσης την ενδο-προπονητική (intra-workout) ανάρρωση, δηλαδή την ανάρρωση από σετ σε σετ. Το βρήκα όταν εισήγαγαν για πρώτη φορά τα προϊόντα β-αλανίνης – αυτό το οποίο εγώ έπαιρνα ήταν το Intrabolic από την Athletic Edge Nutrition. Το έπαιρνα λοιπόν και ξέρω ότι περιέχει και υδρολυμένη πρωτεΐνη (protein hydrolyzate). Στο παρελθόν είχα ξαναπάρει αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA), κάτι λοιπόν παρόμοιο με την υδρολυμένη πρωτεΐνη, και ανακάλυψα ότι την προσθήκη της β-αλανίνης την ένιωθα αρκετά αργότερα την ώρα της προπόνησής μου, ένιωθα περισσότερο φρέσκος, και ξέρεις, υπάρχει και πολλή έρευνα πλέον που δείχνει ότι η β-αλανίνη είναι χρήσιμη για αύξηση δύναμης και αντοχής. Αυτό για μένα θα ήταν πιθανότατα το νο.1. Και αυτό μιλώντας πάντα για συμπληρώματα τα οποία έχουν ερευνηθεί σε Πανεπιστήμια. Προφανώς, αυτό αποτελεί μόνο μία πλευρά του θέματος.

GRF: Και μιλάμε πάντα για συμπληρώματα με πραγματική δράση.

RJ: Ναι, είναι αναμφίβολα δραστικό. Λέγοντας αυτό βέβαια, υπάρχουν και πολλά συμπληρώματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να έχουν καμία μελέτη που να τα υποστηρίζουν, και εσύ και εγώ γνωρίζουμε πολύ καλά τους λόγους. Είναι σαφές ότι οι προορμόνες θα προκαλέσουν άμεσες βελτιώσεις στα επίπεδα μυϊκής προσαύξησης, δηλαδή στην ποσότητα πρωτεϊνικής σύνθεσης που θα λάβει χώρα, και θα περιορίσουν παράλληλα και την ποσότητα πρωτεϊνικής διάσπασης μειώνοντας τον καταβολισμό. Ξεκάθαρα, όσον αφορά προϊόντα τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα εντός μικρού χρονικού πλαισίου, οι προορμόνες αποτελούν τα πιο αποτελεσματικά. Προφανώς, συνιστώνται περισσότερο για προχωρημένους χρήστες, αλλά ακόμα και τότε, δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητες για όλους. Όσον αφορά testosterone boosters, και πάλι, δεν είναι εκτενώς μελετημένοι διότι είναι δύσκολο να βρεθεί χρηματοδότηση για έρευνα σε τέτοιου είδους διατροφικά συστατικά – τα Πανεπιστήμια δεν θέλουν πραγματικά να μελετήσουν τέτοια πράγματα. Εάν τελικά αυξήσεις την ποσότητα τεστοστερόνης την οποία παράγει ο οργανισμός σου, και η τεστοστερόνη είναι τελικά το πιο αναβολικό σήμα το οποίο μπορείς να παράσχεις στους μυϊκούς σου ιστούς για να χτίσεις, για να γίνεις μεγαλύτερος βασικά…

GRF: Τα BCAAs; Και αναφέρομαι στα πιο πρόσφατα, αυτά με την αυξημένη αναλογία σε λευκίνη.

RJ: BCAAs. Θα έλεγα ότι είναι σημαντικά, υπάρχει ένας ολοένα και αυξανόμενος όγκος μελετών πλέον σε σύγκριση με το παρελθόν, υπάρχει ας πούμε μια πρόσφατη μελέτη σε παλαιστές NCAA στις ΗΠΑ, οι οποίες δείχνουν ότι όντας σε υποθερμιδική δίαιτα, η ομάδα που έλαβε BCAAs δεν έχασε τόση μυϊκή μάζα, αλλά έχασαν και περισσότερο λίπος, το οποίο υπονοεί ότι εξοικονομούσαν μυς και οξείδωναν λίπος, αντί να οξειδώνουν μυς, επομένως σαφέστατα τα BCAAs είναι χρήσιμα. Υπάρχει επίσης έρευνα η οποία δείχνει ότι τα BCAAs θα βοηθήσουν στη μυϊκή ανάρρωση. Υπάρχει επίσης αρκετό δυναμικό, και ενδεχομένως οι αναγνώστες του Xbody.gr να είναι ήδη ενήμεροι, για τα BCAAs να επιδρούν στις επιδόσεις στο γυμναστήριο διαμέσου μονοπατιών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

GRF: Πιστεύεις ότι τα BCAAs είναι απαραίτητα εάν η λήψη πρωτεΐνης είναι επαρκής;

RJ: Πιστεύω ότι στον όγκο, αποτελούν πολυτέλεια, στη δίαιτα όμως πιστεύω ότι είναι, κατά τη γνώμη μου, απαραίτητα. Δεν είναι βέβαια ακριβώς απαραίτητα, δηλαδή είναι εάν θες να έχεις τελικά το βέλτιστο όφελος από τη δίαιτά σου.

GRF: Πώς πιστεύεις ότι το Internet έχει αλλάξει τη βιομηχανία συμπληρωμάτων, και εάν θεωρείς ότι πλέον υπάρχει χώρος για παραδοσιακά καταστήματα, όπου ο καταναλωτής είναι περίπου υποχρεωμένος να συνδιαλεχθεί με τον καταστηματάρχη περί συμπληρωμάτων – είτε το θέλει είτε όχι.

RJ: Μπορώ να σου απαντήσω από δύο πλευρές. Προφανώς στην Ελλάδα θα είμαστε περισσότερο γνωστοί ως online έμποροι. Αλλά πρόσφατα, ξεκινήσαμε το δικό μας κατάστημα συμπληρωμάτων, περίπου 10-15 λεπτά από τα γραφεία μας στο Μπράντφορντ κοντά στο Λήντς. Και ο λόγος που το κάναμε αυτό είναι ότι πάντοτε ήμουν ο hands-on τύπος, θέλω να βρίσκομαι εκεί, θέλω να συναντάω τον άνθρωπο. Θέλω να του λέω “κοίτα, εάν κάνεις εκείνο και εκείνο, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα”. Είναι δυσκολότερο μέσα από το Internet. Προσπαθούμε μέσα από το Facebook, προσπαθούμε μέσα από το Twitter, προσπαθούμε μέσα από συνεντεύξεις σαν και αυτή εδώ, αλλά είναι πάντοτε δύσκολο συγκριτικά με το εύρος της γνώσης που μπορείς να μεταφέρεις σε κάποιον face-to-face. Επιπλέον, κάποιες φορές έχουμε ερωτήσεις, ερωτήσεις τις οποίες δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε στο παρελθόν. Πιστεύω ότι με το Internet, πολλοί καταναλωτές είναι αρκετά ενήμεροι για την προπόνηση, διατροφή, ορισμένοι και για τα συμπληρώματα, ενώ έξω στο δρόμο όσον αφορά τον μέσο άνθρωπο, π.χ. πάρε τον πατέρα σου, τι γνωρίζει για προπόνηση, διατροφή, και συμπληρώματα; Πιθανότατα όχι πολλά. Έτσι, όταν έχεις τέτοιους πελάτες να μπαίνουν στο κατάστημα, πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου “από πού εγώ ξεκίνησα, δεν ήξερα τίποτα όταν ξεκίνησα πρώτη φορά”. Και όταν ξεκίνησες πρώτη φορά, έπρεπε να μάθεις τα πάντα. Είναι πάντοτε χρήσιμο να θυμάσαι στη ζωή το σημείο αφετηρίας, ενοοώ όλη μας την πορεία στη ζωή γενικά. Έτσι, σχετικά με την προπόνηση, πιστεύω ειλικρινά ότι υπάρχει χώρος για παραδοσιακά καταστήματα. Εάν με ρωτήσεις, και πού χωράνε τα online καταστήματα, πιστεύω ότι αυτό που εμείς μπορούμε να προσφέρουμε είναι ευρύτερες επιλογές, προσφέρουμε τη δυνατότητα να παραδίδουμε τα προϊόντα αυτά σε όλη την Ευρώπη, και επίσης επειδή η βάση των πελατών μας είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένη εν γένει, είναι εφικτό για εμάς να περιλαμβάνουμε και νέα συμπληρώματα, την ώρα που με παραδοσιακούς πελάτες σε ένα παραδοσιακό κατάστημα, δεν θα ήταν αναγκαία δυνατό να πωληθούν.

GRF: Καταλαβαίνω.

RJ: Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα κάναμε μια συμφωνία με την Physique Enhancing Science, παλιά λεγόταν Performance Enhancing Supplements. Έχουν εισάγει ένα νέο προϊόν, το AnaBeta, ως ένα νέο είδος muscle builder το οποίο δε λειτουργεί ούτε μέσω τεστοστερόνης, ούτε μέσω ινσουλίνης. Διατυμπανίζεται ως επαναστατικό, αυξάνει την πρωτεϊνική σύνθεση, δηλαδή χτίζει μυϊκή μάζα στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν παρενέργειες. Κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να πωληθεί σε έναν παραδοσιακό πελάτη ο οποίος δεν καταλαβαίνει αυτό το πράγμα. Έτσι, χρειάζεται να επιμορφώσουμε τους πελάτες μας μέσα από το Facebook, μέσα από το Twitter, και ανακαλύπτεις ότι σιγά σιγά μεταφέρεται από το Internet, στους δρόμους. 20-30 χρόνια πριν, εάν υπήρχε το Internet, θα έβρισκες ανθρώπους να αγοράζουν πρωτεΐνη από το Internet, και δεν θα υπήρχε καν στα καταστήματα, και τώρα ο κόσμος αποδέχεται πλέον τη σκόνη πρωτεΐνης στα καταστήματα. Μπορώ να σου πω ότι, όταν πρωτοάρχισα να μαθαίνω για συμπληρώματα, 20 χρόνια πριν, η σκόνη πρωτεΐνης δεν ήταν αποδεκτή, ο μέσος άνθρωπος πίστευε ότι είναι επιβλαβής, ότι μπορεί να καταστρέψει τα νεφρά σου, αλλά τα πράγματα έχουν προχωρήσει πλέον. Είναι το ίδιο πράγμα, πιστεύω ότι σε 10-20 χρόνια από τώρα, ο κύριος πληθυσμός θα αποδέχεται τα συμπληρώματα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή cutting edge. Πιθανότατα θα δεις πράγματα όπως η κρεατίνη και η β-αλανίνη να γίνονται mainstream και να πωλούνται ευρέως στην Αγγλία. Δεν ξέρω τώρα εάν είναι το ίδιο και στην Ελλάδα, αλλά έχεις ας πούμε μια εφημερίδα που γράφει ότι η κρεατίνη είναι στεροειδές και λες “για κοίτα εδώ!” (γέλια). Δεν κάνουν τη μελέτη τους πρώτα οι άνθρωποι αυτοί;

GRF: (γέλια)

RJ: Θεωρώ ως αποστολή στη ζωή μου με τα άρθρα τα οποία γράφουμε να διορθώσουμε τις παρανοήσεις τις οποίες έχουν οι άνθρωποι και να επιμορφώσουμε το μέσο άνθρωπο, και πιστεύω ότι το να έχουμε ένα κατάστημα λιανικής βοηθάει, μπορείς να τα πεις στον άνθρωπο face-to-face. Και είμαι έτοιμος να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση.

GRF: Άρα, πάνω σε αυτό που είπες, πώς τελικά βλέπεις τη βιομηχανία συμπληρωμάτων σε 10 χρόνια από τώρα; Προς τα πού κινείται και όλα αυτά.

RJ: Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς εάν θέλω να είμαι ειλικρινής, επειδή οι κανονισμοί αλλάζουν συνέχεια. Υπάρχουν προϊόντα τα οποία είναι πολύ καλά και φτιαχνόντουσαν στο παρελθόν, όμως πλέον δεν κατασκευάζονται όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις. Και τώρα υπάρχουν προϊόντα τα οποία είναι καλά, αλλά μπορεί να μην κατασκευάζονται σε 5 χρόνια από τώρα λόγω των κανονισμών. Τώρα, δεν θέλω να μπω στην πολιτική του θέματος, όμως πιστεύω ότι μεγάλο μέρος όλων αυτών υποκινείται από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Αυτοί στο τέλος θέλουν να πουλήσουν φάρμακα, και πληρώνονται από…., ας πούμε ότι παρέχουν πολλές συνεισφορές σε πολιτικούς, και εκείνοι με τη σειρά τους προφανώς μπορούν να τους υποστηρίξουν. Έτσι, για ποιο λόγο απαγορεύθηκε η εφεδρίνη, ως παράδειγμα, γνωρίζω ότι είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό συμπλήρωμα για απώλεια βάρους, αλλά πλέον απαγορεύεται παγκοσμίως, και δεν μπορούμε να φτιάξουμε συμπληρώματα και να τα πουλήσουμε. Πιστεύω ότι απαγορεύθηκε επειδή η φαρμακευτική βιομηχανία την ήθελε απαγορευμένη επειδή ήταν φθηνή, δεν απαιτούσε συνταγή (OTC), και ήταν αποτελεσματική. Κοιτάζω τώρα προϊόντα όπως το Dexaprine, και είναι νόμιμα προς το παρόν. Θα είναι άραγε νόμιμα σε 5 χρόνια από τώρα; Δεν έχω την απάντηση. Και, ξέρεις, εάν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, ακόμα και εάν όλες οι διαφορετικές εταιρείες συμπληρωμάτων ενωθούν, θα είμαστε και πάλι μικρότεροι από τις φαρμακευτικές εταιρείες και είμαστε λιγότεροι και στον κύριο πληθυσμό. Έτσι, πιστεύω ότι έχει να κάνει με το να τους επιμορφώσει κανείς ότι τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή, αποτελεσματικά, και ότι δεν έχουν βλαβερές παρενέργειες. Και όπου υπάρχουν παρενέργειες – και αποδέχομαι ότι υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα τα οποία έχουν παρενέργειες – θα πρέπει να είσαι πολύ ξεκάθαρος, και να παρέχεις πολλές και καλές συμβουλές, να εξηγήσεις στον χρήστη ότι υπάρχει κάποιο ρίσκο, και τα έχουμε κάνει όλα αυτά μέσα από τα άρθρα μας στο site της Predator Nutrition. Τελικά στη ζωή, όπως ξέρεις,….η ζωή έχει να κάνει με τα ρίσκα. Δεν θα έπινες ποτέ αλκοόλ, δεν θα κάπνιζες ποτέ, δεν θα πέρναγες ποτέ καν το δρόμο. Κάθε άνθρωπος οφείλει να παίρνει την απόφαση για το τι θέλει να πάρει, αλλά άσε στον άνθρωπο την ελευθερία να λαμβάνει αποφάσεις στη ζωή. Δεν ήμουν ποτέ fan του να μου λέει η κυβέρνηση το τι πρέπει να κάνω.

GRF: Εννοείς όμως μορφωμένο άνθρωπο, σωστά;

RJ: Ναι, μορφωμένο. Δεν λέω ότι τα 15χρονα είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο. Αλλά στα 18 τους, τα παιδιά φθάνουν σε μια ηλικία όπου μπορούν να πιούν αλκοόλ, και είναι πάντα σε καλή θέση να λαμβάνουν φρόνιμες αποφάσεις στη ζωή, αν και ίσως όχι το αν θα πρέπει να πιούν αλκοόλ ή όχι. Αυτό που εννοώ είναι ότι, πιθανότατα γνωρίζεις πώς είναι τα παιδιά που είναι 18 ετών, ξέρω όταν ήμουν και εγώ, και ίσως είχα πάρει ορισμένες αποφάσεις που τώρα έχω μετανιώσει. Τουλάχιστον όμως, είχα την ελευθερία να λαμβάνω αποφάσεις.

GRF: Σχετικά με τους κανονισμούς. Δεν γνωρίζω εάν είσαι ενήμερος για το νέο προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο συζητείται, ο FDA συνιστά ότι με αυτό το νέο νομοσχέδιο NDI, θα πρέπει να επιβάλλονται πιο σκληρά μέτρα για νέα διαιτητικά συστατικά σε συμπληρώματα.

RJ: Ναι, βεβαίως.

GRF: Πιστεύεις ότι αυτό θα έχει κάποια επίδραση στη βιομηχανία συμπληρωμάτων; Ποια η άποψή σου;

RJ: Πιστεύω ότι αποτελεί μεγάλη απειλή για τη βιομηχανία. Γνωρίζω ότι πρόκειται για τον FDA, αλλά σε τελευταία ανάλυση, βλέπεις ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση, όταν θέλουν κάτι να γίνει, όλοι παγκοσμίως ακολουθούν. Το ίδιο το παράδειγμα της εφεδρίνης αποτελεί ένα καλό παράδειγμα, όπου εάν απαγορεύθηκε στην Αμερική, απαγορεύθηκε παντού. Τη δεκαετία του ’90 υπήρχε ένα φάρμακο που λεγόταν phentermine το οποίο απαγορεύθηκε και κατατάχθηκε ως ουσία υπό έλεγχο (control substance). Έτσι, όταν η αμερικάνικη κυβέρνηση είπε “κάντε κάτι” στη δική τους βιομηχανία συμπληρωμάτων, μπορείς να βάλεις στοίχημα τα χρήματά σου ότι θα αντιγραφεί και θα μιμηθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου κατά το μεγαλύτερο μέρος, επειδή έχουν μεγάλη επιρροή. Τελικά, πιστεύω ότι ως βιομηχανία οφείλουμε να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας και να μιλήσουμε καθαρά, να παρουσιάσουμε τους εαυτούς μας όσο το δυνατόν καλύτερα. Εάν υπάρχουν προϊόντα εκεί έξω που δεν είναι ασφαλή λόγω έλλειψης δεδομένων που να τα υποστηρίζουν, αυτό μπορώ να το καταλάβω. Όμως, πρέπει και εκείνοι να καταλάβουν ότι, από τη στιγμή που καταλαβαίνει κάποιος το είδος του διατροφικού συστατικού, έχει το δικαίωμα να λάβει την απόφαση για το δικό του σώμα. Εάν θέλω να είμαι ειλικρινής, στο δικό μου προσωπικό κόσμο, θα απελευθέρωνα τα περισσότερα ναρκωτικά. Ας αφήσουμε τους καταναλωτές να λάβουν τις δικές τους πληροφορημένες αποφάσεις. Εάν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει κοκαΐνη, εντάξει, αρκεί ο άνθρωπος εκείνος να καταλαβαίνει. Κάτι τέτοιο είναι μακράν καλύτερο από το να απαγορεύει κανείς τα πράγματα, να πηγαίνεις μετά underground και να έχεις μετά όλα τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τη χρήση underground φαρμάκων τα οποία μπορεί να μην είναι αυτό που λένε ότι είναι, και που μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς επιμολυντές. Καμία διαφορά από τα underground στεροειδή στην πραγματικότητα. Υπάρχουν underground στεροειδή τα οποία περιέχουν ουσίες που προκαλούν μολύνσεις οι οποίες δεν θα συνέβαιναν εάν αυτά ήταν νομίμως διαθέσιμα.

GRF: Πιστεύεις ότι οι άνθρωποι είναι εν γένει αρκετά ώριμοι για να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τέτοια θέματα; Ενοοώ, π.χ., για εκείνον ας πούμε τον 13χρονο που σε ρωτούσε για στεροειδή.

RJ: Σαφέστατα όχι, θεωρώ ότι στην ηλικία των 13 δεν θα έπρεπε καν να πλησιάζουν τέτοια πράγματα. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να δίνεις σε κάθε άνθρωπο την πληροφόρηση, και άσε τους να λάβουν μόνοι τους τις αποφάσεις τους. Το μόνο που συμβαίνει, κατά την άποψή μου, όταν λες στον κόσμο “δεν μπορείς να έχεις αυτό”, είναι να το θελήσουν, και αυτό αποτελεί βασικό ανθρώπινο ένστικτο. Εάν σου πουν ότι δεν μπορείς να φας το τάδε φαγητό, το μόνο που θα κάνεις όντας σε δίαιτα είναι να σκέφτεσαι αυτό το φαγητό συνέχεια και συνέχεια (γέλια). Εάν μου πουν ότι δεν μπορώ να πιω ένα ποτό – δεν ήθελα ποτέ να πιω ένα ποτό μέχρι που έμαθα ότι δεν επιτρέπεται να το πιω – αλλά τώρα που μου λένε ότι δεν μπορώ να το έχω….

GRF: (γέλια)

RJ: Βρίσκω ότι εάν απομυθοποιήσεις αυτές τις ενώσεις….προσωπικά δεν παίρνω στεροειδή και βρίσκω ότι έχω αποτελέσματα, όχι τόσο καλά όσο ο χρήστης στεροειδών σχετικά με το μέγεθος των μυών, αλλά η δύναμή μου είναι μεγαλύτερη από τους περισσότερους χρήστες στεροειδών, οι επιδόσεις μου είναι πολύ καλές, και αναρρώνω αρκετά γρήγορα, και όλο αυτό είναι μέσα από έξυπνη διατροφή, συμπληρώματα επίσης…

GRF: Μέσα από καλή μόρφωση γενικά.

RJ: Ακριβώς. Έτσι, δεν πιστεύω μεν ότι πρέπει να υπάρχει μια χύμα κατάσταση όπου καθένας απλά πάει στο ράφι και παίρνει προϊόντα και έτσι απλά βαράει ενέσεις στον εαυτό του με στεροειδή ή σχετικά πράγματα. Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει μόρφωση πρώτα, και οι άνθρωποι που θέλουν να πάρουν αυτές τις αποφάσεις, τουλάχιστον δώσε τους πρόσβαση σε προϊόντα τα οποία δεν είναι βρώμικα, κάπου όπου θα επιβλέπεται η χρήση τους. Εννοώ πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν το χρόνο στην Ευρώπη από, ας πούμε, ηρωίνη, εξαιτίας μολυσμένης σύριγγας;

GRF: Ακόμα και από αλκοόλ όμως.

RJ: Το αλκοόλ τουλάχιστον είναι και νόμιμο, αλλά η ηρωίνη παράνομη. Και όσοι πεθαίνουν από μολυσμένες σύριγγες, οι οποίες προκαλούν πλήθος ασθενειών, αυτό δεν το είχαν εάν τη λάμβαναν σε ένα κλινικό σκηνικό, η πίεση του αίματος, το ήπαρ, όλα αυτά, θα ήταν υπό έλεγχο. Οι άνθρωποι πρόκειται έτσι και αλλιώς να λάβουν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν τέτοια πράγματα, οπότε άσε τους να το κάνουν μέσα σε ελεγχόμενο περιβάλλον όπου και παρακολουθούνται. Πιθανότατα, το χειρότερο το οποίο συνέβη είναι το να γίνουν underground προϊόντα που ήταν ασφαλή, και τώρα που είναι underground, δεν είναι πλέον ασφαλή. Το καλό παράδειγμα είναι αυτό της εφεδρίνης. Δεν έχω ακούσει πολλές περιπτώσεις, αλλά γνωρίζω ότι έχουν υπάρξει θάνατοι οι οποίοι έχουν αποδοθεί σε αυτό, όπου μάλλον είχε αναμειχθεί με αμφεταμίνη για να της δώσει ένα ακόμα μεγαλύτερο kick. Τέτοια προβλήματα συμβαίνουν όταν απαγορεύεις κάτι και κάνοντας το διαθέσιμο μόνο σε, ξέρεις, drug dealers. Δεν πρόκειται να έχεις καλό αποτέλεσμα έτσι, κατά τη γνώμη μου. Καλύτερα από το να βάζεις κανόνες, φρόντισε ο κόσμος να λαμβάνει τη μόρφωση. Και στο μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας μας, 99,9% των προϊόντων πιστεύω ότι είναι απολύτως ασφαλή, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς έννοια για άσχημες επιδράσεις.

GRF: Μια τελευταία ερώτηση. Έχεις κάποια αστεία ιστορία να μας διηγηθείς για κάποιον περίεργο πελάτη, ή αστείες ερωτήσεις που σου έχουν κάνει, κτλ;

RJ: (γέλια) Μπορώ να σου πω μια αστεία ιστορία από το κατάστημα λιανικής μας. Αλλά μπορώ να σου πω ότι κάθε μέρα έχουμε ανθρώπους που έρχονται και μας ρωτάνε “πουλάτε σύριγγες;”. Σύριγγες; Δεν καταλάβαινα στην αρχή. Μετά κατάλαβα ότι θα πρέπει να πίστευαν ότι πουλάμε και στεροειδή. Ξέρεις, αστείες ιστορίες συμβαίνουν κάθε μέρα, για μένα οι πιο αστείες ιστορίες είναι εκείνες οι οποίες δεν είναι αστείες, αλλά κατά κάποιο τρόπο λυπηρές, λόγω της παρανόησης της διατροφής. Δεν είναι τόσο αστείο, αλλά ακούω πολλούς να αντιδικούν μαζί μου για πράγματα όπως ότι κάψουλες ιχθυελαίου είναι επικίνδυνες. Λέω “γιατί;”, και απαντούν “παίρνω πάρα πολλές, παίρνω 10 κάψουλες την ημέρα”. Και λέω “αυτό ισοδυναμεί με λιγότερο από 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο”. Αλλά όταν τρως το burger από τα McDonalds, ή όταν η μητέρα σου φτιάχνει το σπιτικό της φαγητό, μπορεί να καταναλώνεις ίσως 4 κουταλιές λάδι. Άρα, γιατί; Επειδή είναι σε μορφή κάψουλας; Το βρίσκω αστείο ότι ο γενικός πληθυσμός κοιτάζει τις κάψουλες ως κάτι χειρότερο από το λάδι σε ρευστή μορφή, και αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ. Βρίσκω ενδιαφέρον που θεωρούν ότι η πρωτεΐνη είναι καταστροφική για τα νεφρά, βασισμένοι σε καμία έρευνα, ή βασισμένοι σε πολύ πολύ παρανοηθείσα έρευνα η οποία μάλιστα είχε γίνει για να το αντικρούσει. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία οι bodybuilders, αλλά ακόμα και εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε, τα οποία δεν είναι όμως αλήθεια.

GRF: Ακόμα και σε επίπεδα ελίτ.

RJ: Ναι, ακόμα και σε επίπεδα ελίτ. Μπορώ να σου δώσω ένα παράδειγμα. Υπήρξε πρόσφατα μια μελέτη η οποία συνέκρινε τρία έναντι έξι γευμάτων την ημέρα.

GRF: Ναι, γράψαμε γι’αυτό στο Xbody.gr!

RJ: Τέλεια, μπορούμε λοιπόν να το συζητήσουμε! Βασικά αυτό που είπα ήταν, κοιτάξτε, η έρευνα έδειξε ότι τα τρία γεύματα υπερτερούσαν των έξι γευμάτων, και δεν περίμενα ποτέ τέτοιο διασυρμό (γέλια). Ξέρεις, με έχουν αποκαλέσει ότι όνομα μπορείς να φανταστείς, ότι δεν ξέρω τίποτα, ότι είμαι βλάκας, ότι δεν πρέπει να μιλάω για διατροφή. Και είπα, εντάξει, δείξτε μου εσείς τις δικές σας μελέτες. Και ευτυχώς, οι μελέτες τους βασίζονται σε κάτι που αποκαλώ “broscience”.

GRF: Ναι, broscience (γέλια).

RJ: Κάθε ένας είναι πλέον ένας broscientist! Νομίζω ότι ήταν ο Alan Aragon εκείνος που όρισε το “broscience”.

GRF: Ναι, ναι, είμαστε μεγάλοι fans του Alan!

RJ: Και μένα μου αρέσει ο Alan, είμαι συνδρομητής και στο Research Review που εκδίδει, εάν δεν είσαι συνδρομητής, αξίζει πραγματικά να γίνεις.

GRF: Έχουμε αγοράσει κάποια T-Shirt του. Pubmed for life.

RJ: (γέλια) Ακριβώς. Και επίσης, ξέρεις, ορισμένοι να μιλάνε για “clean eating”. Βασικά, τι πάει να πει “clean”;

GRF: Έτσι, έτσι!

RJ: Λένε ότι είναι το στήθος κοτόπουλου και το μπρόκολο, αλλά γιατί; Για ποιο λόγο αυτό είναι ανώτερο; Επειδή δεν έχει καθόλου λίπος; Από πότε η κατανάλωση λίπους επιδρά απευθείας στην αποθήκευση αυτού; Για να είμαι ειλικρινής, θα έλεγα ότι γίνεται όλο και χειρότερο όσο πιο ελίτ επίπεδο είναι ο αθλητής. Στο ανώτατο ελίτ επίπεδο, η επιτυχία καθοδηγείται από τα γενετικά και τη χρήση φαρμάκων.

GRF: Ίσως επίσης και από τη σκληρή δουλειά και γενικά το work ethic.

RJ: Σκληρή δουλειά, βεβαίως, σαφέστατα και αυτό, δεν αντιλέγω. Κάποιες φορές όμως πιστεύω ότι το work ethic δεν κατευθύνεται εκεί που πρέπει. Και τα φάρμακα το αντισταθμίζουν, εάν είμαι ειλικρινής. Έτσι, μπορεί κάποιος να κάνει 2 ώρες αερόβιο σκεπτόμενος ότι “το κάνουν και οι ελίτ”, όταν ρεαλιστικά η έρευνα δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Ξέρεις, υπάρχουν πολλά αστεία πράγματα στο bodybuilding, όπως π.χ. ότι δεν πρέπει να καταναλώνεις γάλα επειδή σε φουσκώνει, αλλά δεν έχουμε δει καμία μελέτη. Το ψωμί λέει μπορεί να σε φουσκώνει, αλλά γιατί το ψωμί να κάνει κάτι τέτοιο, μετατρέπεται σε γλυκόζη, αλλά λένε ότι τα σάκχαρα δεν το κάνουν την ώρα που και εκείνα μετατρέπονται σε γλυκόζη; Υπάρχουν πολλοί μύθοι στο bodybuilding, ο συνδυασμός τροφών είναι πιθανότατα ο χειρότερος από όλους. Δεν ξέρω εάν έχεις υπόψη το food combining.

GRF: Και βέβαια.

RJ: Ήταν ένας τύπος που τον λέγαν Don Lemmon, νομίζω έχει αποβιώσει τώρα.

GRF: Μιλάς γι’αυτό που δεν επιτρέπεται να συνδυάζεις πρωτεΐνες με υδατάνθρακες, κτλ.;

RJ: Δεν επιτρέπεται να συνδυάζεις πρωτεΐνες με υδατάνθρακες, μπορείς να συνδυάζεις πρωτεΐνες με λίπος, αλλά όχι υδατάνθρακες με λίπος, κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι ακριβώς. Και πάλι, πολλά άλλα που λέγονται και αναπαράγονται στα γυμναστήρια. Το μόνο που θα έλεγα είναι ότι στο bodybuilding, πολλοί από τους bodybuilders έχουν ιδιαίτερα ισχυρό work ethic, αλλά η προπόνησή τους δεν έχει απαραίτητα ρίζες στην Επιστήμη, θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα εάν έπαιρναν κάποια από την έρευνα και την εφάρμοζαν στην προπόνησή τους. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αντιγράψουν αυτά που κάνει ο Lee Priest – ή αυτά που λέει ότι κάνει – σε διαφορετικά άρθρα βλέπει διαφορετικές ρουτίνες για χέρια. Θυμάμαι που το διάβαζα, πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια πριν, τη ρουτίνα του Lee Priest για τα χέρια του, και είχαν κάτι σαν πάνω από 100 σετ μόνο για τα χέρια του (γέλια).

GRF: (γέλια)

RJ: Και σκεφτόμουν ότι θα πρέπει να είπε στον εαυτό του, “θα πω ένα παλαβό νούμερο σήμερα για χαβαλέ, και θα δω αν κανείς το ακολούθησε, ο κόσμος πιστεύει σε αυτά τα πράγματα”. Το πρόβλημα είναι ότι έχει ξαναγράψει το ίδιο άρθρο για τα χέρια του 3 τεύχη πιο πριν, όπου εκεί έκανε 20 σετ. Ενοοώ ότι γενικά μιλώντας, οι όγκοι προπόνησης είναι παλαβοί στα υψηλά αυτά επίπεδα έτσι και αλλιώς. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι bodybuilders θα τα πήγαιναν πολύ καλύτερα εάν χρησιμοποιούσαν λιγότερο όγκο προπόνησης, εάν εστίαζαν στο να αυξήσουν το φορτίο με το χρόνο, αντί να εστιάζουν στον αριθμό των σετ ή στα πρηξίματα. Πιστεύω ότι η προπόνηση των περισσότερων εστιάζεται στα πρηξίματα, εστιάζεται στα σετ, και μετά όταν ρωτάς “πόσα σηκώνεις;”, σηκώνουν τα ίδια κιλά που σήκωναν και πέρσι. Και ρωτάνε “δείχνω καθόλου μεγαλύτερος;”, και απαντάω ότι “όχι και ίσως αυτός είναι ο λόγος”. Έτσι, αντί να εστιάζουμε στις λεπτομέρειες, ας εστιάσουμε στα μεγάλα πράγματα. Το πιο αστείο πράγμα για μένα στο bodybuilding, και κατά κάποιο τρόπο λυπηρό πράγμα, είναι όταν οι άνθρωποι εστιάζουν στις λεπτομέρειες και χάνουν τη μεγάλη εικόνα. Και δεν ξέρω αν έχετε κάποια παρόμοια έκφραση στην Ελλάδα, αλλά εμείς λέμε ότι “χάνουν το δάσος για το δέντρο”.

GRF: Ναι, έχουμε ακριβώς την ίδια έκφραση και εμείς.

RJ: Εντάξει!

GRF: Reggie Johal, σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη αυτή στο Xbody.gr. Κάποιες τελευταίες κουβέντες για τους αναγνώστες μας;

RJ: Λοιπόν, είμαι εδώ και μιλάμε μαζί με τον Γιάννη, και πιθανόν θα δείτε περισσότερο Predator Nutrition μαζί με Xbody.gr, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιο αποκλειστικό promotion για σας παιδιά, για τον επόμενο μήνα ή κάτι τέτοιο. Ειδικά για όσους από εσάς μείνατε να διαβάζετε μέχρι το τέλος (γέλια).


Predator Nutrition – Sports and Bodybuilding Supplements

<p style=”text-align: justify;”><em>(For the interview in English, <a href=”https://www.xbody.gr/predator-nutrition-reggie-johal-interview-part-1-en” target=”_blank”><strong>click here</strong></a>)</em></p>

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares