Πάσχα 2014: Συστάσεις του ΕΦΕΤ για κρέατα και αβγά

Ο ΕΦΕΤ όπως πάντα και κυρίως τις γιορινές μέρες, όπου οι αγορές μας γίνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες μάς ενημερώνει για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε τόσο την υγεία μας όσο και την τσέπη μας!

Τι πρέπει να προσέξουμε λοιπόν:

  • Να αγοράζουμε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
  • Το κρέας που αγοράζουμε να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες. ΠΟΤΕ εκτός ψυγείου.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού, καθώς και στην καθαριότητα του χώρου απ’ όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.
  • Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προιόντων.

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν προμηθευόμαστε αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και γενικότερα κρέας:

Σφραγίδες-επισημάνση

  • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώρια ή προερχόμενα από κοινοτικές χώρες η σφραγίδα καταλληλότητας θα πρέπει να έχει χρώμα <<τιρκουάζ>> ή ερυθρό <<allura>> και σχήμα ωοειδές.
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καστανού χρώματος, ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο κέντρο της οποίας να αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
  • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει δυο σφραγίδες και στα δυο ημιμόριά του.
  • Τα σπλάχνα, συκώτι, έντερα, νεφροί, καρδιά, πνεύμονες, να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.
  • Αν επιλέξουμε κατεψυγμένα, φροντίστε να μην έχουν αποψυχθεί.
  • Αν αγοράσουμε συκωταριά και έντερα για το παραδοσιακό κοκκορέτσι και τη μαγειρίτσα, θα πρέπει να μην παρουσιάζουν χρωματικές μεταβολές και να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα και σκόνη. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
  • Αν αγοράσετε κατεψυγμένη συκωταριά προσοχή στην ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την προμήθεια αυγών:

  • Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.

Άλλες προβλεπόμενες ενδείξεις:

  • τον κωδικό αριθμό ωοσκοπικού κέντρου.
  • την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
  • την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 μέρες μετά την μέρα ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα)
  • ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης, ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, καθώς και την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
  • το χρώμα του κέλυφους έχει να κάνει με την φυλή της όρνιθας και όχι με την ποιότητα του αυγού.
  • αποφεύγουμε να αγοράζουμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • αποφεύγουμε την κατανάλωση αυγών με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
  • για την καλύτερη συντήρηση των αυγών, μην τα πλένετε και διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
  • τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών:

  • Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που κατά κύριο λόγο καταναλώνονται από μικρά παιδιά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής, κατά τη συντήρηση, έκθεση και τη διάθεση από επίσημα και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στα παιχνίδια που περιέχουν τα αυγά (συνήθως είναι μικρά και πιθανόν να προκαλέσουν πνιγμό ή αυτοτραυματισμό σε μικρές ηλικίες)

ΠΡΟΣΟΧΗ στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ σοκολάτα γάλακτος) και στην ημερομηνία λήξης.

Τι ισχύει για τις βαφές αυγών:

Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμιτικές βαφες αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Για τον χρωματισμό των αυγών προτείνεται πρώτα η αργή θέρμανση <<σε σιγανή φωιά>> και ο βρασμός τους χωρίς να σπάσουν. Αφού βράσουν, τα αφήνουμε μέχρι η θερμοκρασία του να πλησιάσει αυτή του περιβάλλοντος και ελεγχονται προσεκτικά για πιθανά σπασίματα. Βάφουμε μόνο όσα αυγά δεν έσπασαν κατά το βρασμό, σύμφωνα με τις οδηγίες της βαφής.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ, ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ή ΠΕΣΟΥΝ ΘΥΜΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ, ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΦΕΤ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΨΗΦΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 11717.

[Πηγή]

Facebook Comments