Ms. Olympia: Η πορεία της Lenda Murray

Το Xbody.gr γυρίζει το ρολόι πίσω σε επιλεγμένα Olympia highlights του παρελθόντος. Σήμερα: η κυριαρχία της Lenda Murray τη δεκαετία του '90, η πτώση, και το μεγάλο comeback το 2002 (videos).

Το Xbody.gr συνεχίζει την ιστορική αναδρομή σε επιλεγμένα highlights από το πλούσιο παρελθόν των διαγωνισμών Olympia. Περισσότερο ή λιγότερο γνωστές ιστορίες από το μεγαλύτερο παγκόσμιο αγώνα bodybuilding έρχονται και πάλι στο φως, με παλαιά και νέα στοιχεία, κριτική, συζήτηση.

Σήμερα, γυρίζουμε και πάλι στη δεκαετία του ’90, αυτή τη φορά όμως στις γυναίκες. Το Ms. Olympia, ο μεγαλύτερος αγώνας γυναικείου bodybuilding στον κόσμο πήρε σάρκα και οστά το 1980 στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ. Δεν είναι πολλές οι γυναίκες οι οποίες έχουν κατακτήσει τον μεγάλο αυτό τίτλο. Όμως μία από αυτές, η αμερικανίδα Lenda Murray, άφησε το δικό της στίγμα στο άθλημα. Σάρωσε τα πάντα για αρκετά χρόνια, κατόπιν υπέκυψε στη νεότερη γενιά, σταμάτησε, όμως λίγα χρόνια μετά επέστρεψε δριμύτερη για να συνεχίσει το σερί της.

BACKGROUND

To 1990 ήταν περίοδος αλλαγών για το γυναικείο bodybuilding. Προερχόμενη από 6 συνεχόμενες νίκες στο διάστημα 1984-89, η μεγάλη Cory Everson αποφασίζει να σταματήσει το αγωνιστικό bodybuilding, και ο δρόμος άνοιξε για τις επόμενες αθλήτριες. Ποια από τις αθλήτριες οι οποίες προσπαθούσαν τόσα χρόνια να την κερδίσουν θα ήταν η επόμενη Ms. Olympia;

MS. OLYMPIA 1990

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς την ίδια χρονιά ακυρώνεται ένα από τα σημαντικότερα qualifiers, το Women’s Pro World Contest. Aυτό αφήνει μόνο έναν αγώνα, το Ms. International ως προκριματικό αγώνα για το Ms. Olympia. Για να σώσει το θεσμό, η IFBB αποφασίζει να επιτρέψει την ελεύθερη συμμετοχή σε όσες αθλήτριες έχουν Pro Card από παλαιότερα, έτσι 30 κοπέλες δηλώνουν συμμετοχή για το μεγάλο τίτλο. Ανάμεσα σε αυτές και μια νέα αθλήτρια, η Lenda Murray η οποία μέχρι και την προηγούμενη χρονιά ήταν ερασιτέχνης και κατέβαινε σε αγώνες της NPC. Εδώ τη βλέπετε σε έναν από τους πρώτους της αγώνες το 1985 σε ένα ιδιαίτερα σπάνιο video:

Κερδίζει το 1989 τα Junior Nationals, και παίρνει την πρώτη θέση και στα North American Championships της IFBB την ίδια χρονιά. Κατεβαίνει το 1990 ως μια νέα pro στο Ms. Olympia και σαρώνει με την εμφάνισή της.

Ms. Olympia 1990
Σικάγο, ΗΠΑ

1. Lenda Murray
2. Bev Francis
3. Anja Schreiner
4. Laura Creavalle
5. Jackie Paisley
6. Sharon Arrildt (Marvel)
7. Diana Dennis
8. Marie Mahabir
9. Claudia Profanter
10. Hannie Van Aken
11. Lisa Lorio
12. Susanne Steurer
13. Kathy Unger
14. Janet Tech
15. Gillian Hodge
16. Dorothy Herndon
16. Dona Oliviera
17. Sandra Blackie
-. Gloria Bouvier
-. Carolyn Ervin
-. Janice Graser
-. Negrita Jayde
-. Lynn Lemieux
-. Debbie McKnight
-. Penny Price
-. Ana Sanchez
-. Tatjana Scholl
-. Eleonore Urbanski
-. Mary Ellen Warman

Η κυριαρχία της Lenda Murray θα συνεχιστεί για ακόμα 5 χρόνια. Η Lenda παρουσίασε μια αρκετά μυώδη εμφάνιση για τα δεδομένα της εποχής, έχοντας όμως εντυπωσιακή σωματοδομή και σχήματα στο σώμα της: έντονους ώμους, λεπτή μέση, εντυπωσιακό thigh sweep, και όλα αυτά χωρίς εκπτώσεις στο πρόσωπό της, τη φωνή της, και γενικά τις γυναικείες της γραμμές.

Η ΠΤΩΣΗ

Το σερί της Lenda Murray σταμάτησε το 1996. Μια εκπληκτική Kim Chizevsky η οποία ήταν 2η το 1995, κέρδισε άξια την πρώτη θέση και αποκαθήλωσε τη Lenda από τον θρόνο της. Η Lenda προσπάθησε την επόμενη χρονιά (1997) να πάρει τον τίτλο πίσω, αλλά ξαναβγήκε 2η πίσω από την Kim. Απογοητευμένη, και με πλέον χωρίς άλλα ψυχικά αποθέματα, αποφασίζει να αποχωρήσει από το αγωνιστικό bodybuilding.

“Μετά τον τελευταίο μου αγώνα απέναντι στην Kim, ήξερα ότι είχα τελειώσει”, είπε η Murray. “Η Kim ήταν σε τόσο εξωπραγματική κατάσταση, και ήξερα ότι δεν μπορούσα να δώσω κάτι παραπάνω από τον εαυτό μου για να πετύχω τέτοιο conditioning. Θα μπορούσα ίσως να το κάνω νωρίτερα στην καριέρα μου, όταν είχα το κίνητρο που όλοι έχουν όταν είναι στα πρώτα τους στάδια”.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ COMEBACK

Το 2001 ένας μικρός “σεισμός” ταρακούνησε το θεσμό της Ms. Olympia. Η Juliette Bergmann, σε ηλικία 42 ετών, και αναγεννημένη από τη δεκαετία του ’80 επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια στη σκηνή και κατέκτησε το Ms. Olympia 2001. Η Lenda Murray ήταν στο κοινό, και μια φλόγα ξανανάναψε μέσα της. “Είχα 3 χρόνια να πάω σε Ms. Olympia. Πέρασα τέλεια. Δεν είχα φανταστεί πόσο μου είχε λείψει”.

Η φλόγα αυτή ήταν τόσο δυνατή που προκάλεσε το μεγάλο της comeback. Λίγο καιρό πριν τον αγώνα, ανακοινώνει τη συμμετοχή της στο Ms. Olympia 2002. Είναι ακριβώς 40 ετών. Μεγάλη αναταραχή προκαλείται στους fans του γυναικείου bodybuilding. Η ειρωνεία της υπόθεσης; Η Lenda αποκαλύπτει ότι θα την προετοιμάσει ο Chad Nicolls, σύζυγος και προπονητής της μεγάλης της αντιπάλου Kim Chizevsky (η οποία έχει αποσυρθεί από το Bodybuilding και δοκιμάζει την τύχη της σε αγώνες Fitness). “Είχα μια εκτεταμένη συζήτηση με τη Kim για όλα τα θέματα. Μετά από αυτό, συμφώνησα με τον Chad να με αναλάβει”, είπε η Lenda.

H Lenda πατάει και πάλι στη σκηνή, και σαρώνει και πάλι. Παίρνει το Ms. Olympia 2002, αλλά και το 2003 κερδίζοντας και τις δύο φορές την Iris Kyle στην κατηγορία των heavyweights και την Juliette Bergmann στο γενικό τίτλο, φθάνοντας το ρεκόρ της στα συνολικά 8 Ms. Olympia, ένα ρεκόρ που τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν έχει ακόμα καταρριφθεί.

Ms. Olympia 2002
Λας Βέγκας, ΗΠΑ

+61 kg:

1. Lenda Murray
2. Iris Kyle
3. Vickie Gates
4. Yaxeni Oriquen
5. Dayana Cadeau
6. Nancy Lewis
7. Betty Viana
8. Beth Roberts

-61 kg:

1. Juliette Bergmann
2. Valentina Chepiga
3. Fannie Barrios
4. Sophie Duquette
5. Angela Debatin
6. Laura Creavalle
7. Susanne Neiderhauser

Overall: Lenda Murray

(Photo: KP Ourama/IFBB)
(Photo: KP Ourama/IFBB)

Ms. Olympia 2003
Λας Βέγκας, ΗΠΑ

+61 kg:

1. Lenda Murray
2. Iris Kyle
3. Yaxeni Oriquen
4. Betty Viana
5. Helle Nielsen
6. Betty Pariso
7. Vickie Gates

-61 kg:

1. Juliette Bergmann
2. Dayana Cadeau
3. Denise Masino
4. Cathy Priest
5. Angela Debatin
6. Fannie Barrois
7. Kim Harris
8. Rosemary Jennings

Overall: Lenda Murray

To 2004, έρχεται η 2η και τελευταία πτώση. Έχοντας κερδίσει τα πάντα, η Lenda Murray ανεβαίνει για τελευταία φορά στη σκηνή στα 42 της χρόνια. Αυτή τη φορά θα χάσει από την Iris Kyle η οποία είναι άξια διάδοχός της μέχρι σήμερα. Το τελευταίο της callout το 2004, ένα callout μεταξύ των 3 αθλητριών που διέπρεψαν και χαρακτήρισαν τη δεκαετία 2000-2010 στο γυναικείο bodybuilding περιέχει τις 3 αθλήτριες: Lenda Murray, Iris Kyle και Yaxeni Oriquen.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

H Lenda Murray έχει αφήσει αδιαμφισβήτητα το στίγμα της στο γυναικείο bodybuilding. Η παρουσία της και η φιλοσοφία της συνεχίζουν να εμπνέουν και σήμερα πολλές κοπέλες. Η Lenda σήμερα (2011) είναι ένα βήμα πριν τα 50 της χρόνια και ίσως είναι πιο όμορφη από ποτέ. Απόδειξη ότι ακόμα και σε τόσο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο (το υψηλότερο που υπάρχει), δεν είναι υποχρεωτική η έκπτωση σε θηλυκότητα.

Η Lenda Murray με την 6x Ms. Olympia Cory Everson (Photo: Lenda Murray Fan Page / Facebook, 2012)

Επιπλέον, η κοινωνική της προσφορά είναι σημαντική, καθώς εργάζεται σε προγράμματα απεξάρτησης νέων από ναρκωτικές ουσίες. Μια μεγάλη αθλήτρια και προσωπικότητα, που όμοιά της ίσως δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα στο χώρο αυτό.

(Photo: KP Ourama/IFBB)

ΠΗΓΕΣ

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares