Σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας γιορτάζεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, με χιλιάδες ποδηλάτες να βγαίνουν στους δρόμους από την Κοζάνη μέχρι την Κρήτη.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.

Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.

Παρόλο που στην Ελλάδα σήμερα γιορτάζουμε με το ζόρι και τη μέρα χωρίς αστικές συγκοινωνίες, ευτυχώς σε πολλές πόλεις ανά τη χώρα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις απόψε (ή τις επόμενες μέρες) για ποδηλατοβόλτες.

Στη Θεσσαλονίκη, η έναρξη γίνεται στις 18:00 στην Πλατεία Αγίας Σοφίας:

Στην Κοζάνη η εκδήλωση διαρκεί σχεδόν όλη τη μέρα (μέχρι τις 22:00) και με τη χρήση ηλιακών ποδηλάτων:

Στα Καμένα Βούρλα, η δράση ξεκινάει στις 18:00 από το Τουριστικό Περίπτερο της κωμόπολης:

Το Αγρίνιο έχει μεταφέρει την εκδήλωση την ερχόμενη Κυριακή 25/9 στις 11:00 με έναρξη την Πλατεία Δημοκρατίας:

Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης,η εκδήλωση θα γίνει την επόμενη Τρίτη 27/9 στις 18:00 με εκκίνηση το σημείο εισόδου της πόλης και τερματισμό στην πανέμορφη λίμνη του Αγίου Νικολάου.

Facebook Comments