Στα σκουπίδια το 1/3 όλων των τροφίμων παγκοσμίως

Ο λάθος σχεδιασμός των αγορών μας, οι προσφορές στις οποίες υποκύπτουμε, καθώς και η γενική λεγόμενη “ψυχολογία του supermarket”, οδηγούν σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, εκ των οποίων περίπου το 1/3 καταλήγει στα σκουπίδια. Κάθε χρόνο, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, περίπου δηλαδή το 33% της παγκόσμιας παραγωγής απορρίπτονται, την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν ανά τον κόσμο ανέρχεται σε 925 εκατομμύρια.

Δηλαδή, εάν θα μπορούσαμε με κάποιο τρόπο τα απορριφθέντα τρόφιμα να τα δώσουμε σε όσους λιμοκτονούν, αυτό θα αντιστοιχούσε σε πάνω από έναν τόνο τροφίμων ανά λιμοκτονούντα άνθρωπο ανά έτος, περίπου δηλαδή 3 κιλά τροφίμων την ημέρα.

Αυτά διαπιστώνονται σε έρευνα την οποία παρήγγειλε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) στο Σουηδικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας.

Μια άλλη εικόνα για την κατανάλωση σε αμερικάνικο επίπεδο, δίνεται από ένα ενδιαφέρον γράφημα των New York Times:

Απώλειες τροφίμων έχουμε συνήθως στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω ανεπαρκούς υποδομής, χαμηλών επιπέδων τεχνολογίας, χαμηλών επενδύσεων στα συστήματα παραγωγής τροφίμων. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το 40% της απώλειας τροφίμων συμβαίνει στο στάδιο μετά την εσοδεία και στο στάδιο της επεξεργασίας, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες πάνω από το 40% των τροφίμων χάνεται στο στάδιο της λιανικής πώλησης και στο στάδιο της κατανάλωσης.

Αντιθέτως, η σπατάλη τροφίμων είναι πιο συνήθης στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και οφείλεται στο ότι οι λιανοπωλητές και οι καταναλωτές πετούν στα σκουπίδια φαγώσιμα τα οποία μπορούν να καταναλωθούν. Σε 95 έως 115 κιλά το χρόνο ανέρχεται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων, ενώ οι καταναλωτές στην υποσαχάρια Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία πετούν μόνον 6 έως 11 κιλά το χρόνο.

Περισσότερα: http://www.cosmo.gr/News/World/322836.html

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares