Το νου σας, μπιλντέρια!!

Δέκα απλές συμβουλές για να κάνετε το χρόνο σας στο γυμναστήριο πιο παραγωγικό…

1.Ξεκινήστε να σκέφτεστε το γυμναστήριο και το πρόγραμμα σας μισή-μια ώρα πριν. Σκεφτείτε τις μυϊκές ομάδες που θα γυμνάσετε, ποιες ασκήσεις θα κάνετε, τα κιλά που θα σηκώσετε, το προσωπικό ρεκόρ που θα σπάσετε. Το σώμα σας ετοιμάζεται για άλλη ακόμα μια μάχη με τα σίδερα. Αν μπορείτε δείτε το αγαπημένο σας training video, κάποιες φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο που θα σας «ανεβάσει» και θα σας πορώσει.

2. Κάντε πάντα καλό ζέσταμα και διατάσεις. Αυτά τα δυο προετοιμάζουν τον οργανισμό μας να μπει ετοιμοπόλεμος στη μάχη με τα σίδερα, και μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη πιθανότητα τραυματισμού. Κάντε το ίδιο μετά το πέρας της προπόνησης. Πέντε-δέκα λεπτά stretching θα βοηθήσουν πολύ στην αποθεραπεία σας.

3. Βρείτε ένα συναθλητή στα βάρη που να παίζει πάνω-κάτω τα κιλά που παίζετε και εσείς. Κάποιον που μοιράζεται τη «τρέλα» σας για τη γυμναστική με βάρη, και κάντε προπονήσεις μαζί. Θα ανεβάσετε κιλά πολύ πιο γρήγορα, θα έχετε ένα καλό spotter, θα έχετε κάποιον να βάζετε «κόντρα» στο γυμναστήριο (με τη καλή έννοια), και που ξέρετε, ίσως να αποκτήσετε και ένα καλό φίλο.

4. Μη παίρνετε μαζί σας το κινητό στο γυμναστήριο. Πολλές φορές χτυπάει τις λάθος στιγμές και χαλάει τη προπόνηση. Προσωπικά γελάω με κάτι τύπους που μιλάνε 20άλεπτα στο κινητό. Λέω από μέσα μου, τώρα αυτός προπονείται; Δώστε το σταθερό τηλέφωνο του γυμναστηρίου στους δικούς σας, συγγενείς και λοιπούς, αν προκύψει κάτι σοβαρό θα ξέρουν που θα σας βρούνε. Επίσης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλοπής στο γυμναστήριο, ειδικά αν δε το έχετε συνέχεια πάνω σας. Μέχρι το 1994 ζούσαμε 24 ώρες χωρίς το κινητό, πιστεύω ότι γίνεται να το αποχωριστούμε για 50 λεπτά.

5. Να πιάνετε πάντα μπάρες, αλτήρες και μηχανήματα με δυνατή λαβή. Ο αντίχειρας πάντα από τη μέσα μεριά, όχι μαζί με τα υπόλοιπα δάχτυλα. Έτσι δυναμώνετε και το grip σας. Βλέπω κάτι κάγκουρες στα γυμναστήρια να κάνουν πιέσεις πάγκου και να μουντζώνουν το ταβάνι. Φυσικά τα κιλά που κάνουν δικαιολογούν τη λαβή τους.

6. Να είστε πάντα όρθιοι ανάμεσα στα σετ, και καλό είναι να περπατάτε και λίγο. Ποτέ μη κάθεστε. Εγώ προσωπικά κόβω βόλτες σε όλο το γυμναστήριο. Προσοχή στα «θανατηφόρα» σημεία, ειδικά όταν είστε ιδρωμένοι (κλιματιστικά, ανοιχτά παράθυρα με ρεύμα, κλπ).

7. Μη κοιτάτε συνεχώς το ρολόι ανάμεσα στα σετ (εκτός και αν κάνετε κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα που χρειάζεται timing, πχ HIT). Να μπαίνετε στο επόμενο σετ όταν νιώσετε έτοιμοι, ειδικά όταν έχετε «βαρύ» πρόγραμμα και δύσκολες ασκήσεις (καθίσματα, άρσεις θανάτου, πιέσεις πάγκου κλπ). Εγώ προσωπικά βγάζω το ρολόι πριν πάω στο γυμναστήριο. Μάθετε στον εαυτό σας να σας λέει πότε είναι έτοιμος για το επόμενο σετ.

8. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων να είστε 1000% συγκεντρωμένοι. Δε σας ενδιαφέρει αν ξεχάσατε το θερμοσίφωνα ανοιχτό, αν σας κοιτάει ο δίπλα, αν σας σκέφτεται η Κούλα, αν είναι κωλόπαιδο ο Αλέκος. Αυτή τη στιγμή είστε εσείς και τα κιλά που πρέπει να νικήσετε. Να έχετε στο μυαλό σας πάντα το σημείο του σώματος που γυμνάζετε εκείνη τη στιγμή, να το φαντάζεστε και να τα δίνετε όλα.

9. Έχετε παρατηρήσει κάποιους τύπους κάπως προχωρημένους που κοιτάζονται στον καθρέφτη συνέχεια; Ο καθρέφτης είναι ο καλύτερος σας φίλος. Να κοιτάζετε και να σφίγγετε το σημείο που γυμνάζετε και κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και στα διαλλείματα. Θα έχετε και καλύτερη αιμάτωση και ανεβασμένη ψυχολογία. Μη σας νοιάζει πως θα σας κοιτάνε οι άλλοι.

10. Last but not least, μη πιάνετε κουβέντα με άσχετους. Αποφύγετε τους όπως ο διάολος το λιβάνι. Πριν το καταλάβετε θα σας έχουν γίνει «τσιμπούρια», και μετά θα πρέπει να γίνετε «κακοί» για να τους απομακρύνετε. Ότι έχετε να πείτε το λέτε μετά το τέλος της προπόνησης. Σεβαστείτε τα χρήματα αλλά κυρίως το χρόνο που σπαταλάτε στο γυμναστήριο. Make it pay off!!

Καλές προπονήσεις !!!

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares