Τι να μας πουν και οι θερμίδες;

Το μέτρο εφαρμόζεται σε κάποιες πολιτείες στην Αμερική (π.χ. στη Νέα Υόρκη) από το 2008: οι αλυσίδες εστιατορίων είναι υποχρεωμένες από το νόμο να αναφέρουν ρητά τον αριθμό των θερμίδων στο μενού δίπλα από κάθε γεύμα που σερβίρουν, με την ελπίδα η πληροφόρηση του κόσμου να οδηγήσει σε μια έμμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Εις μάτην όμως. Πρόσφατη αξιολόγηση αυτού του “πειράματος” από την Ιατρική Σχολή του New York University έδειξε πρακτικώς μηδαμινά οφέλη από αυτή την πρακτική.

Αν και περισσότεροι από τους μισούς teenagers πρόσεξαν ότι αναγράφονταν οι θερμίδες στο μενού, μόλις το 9% δήλωσε ότι οδηγήθηκε στο να επιλέξει  γεύματα λιγότερων θερμίδων. Στην πράξη όμως, το 9% ήταν πλασματικό, καθώς οι τελικές αγορές γευμάτων περιείχαν σχεδόν ίδιες ποσότητες θερμίδων (725 κατά μέσο όρο) συγκριτικά με πριν το 2008.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα έχει να κάνει και με τις συμπεριφορές των γονιών: αν και ένα 25% παραδέχθηκε ότι η αναγραφή των θερμίδων επηρέασε την απόφασή τους για αγορά γεύματος στα παιδιά τους, και πάλι όταν έγινε σύγκριση των ταμειακών αποδείξεων πριν και μετά, φάνηκε ότι τελικά αγόραζαν γεύματα περίπου ίσων θερμίδων (600 θερμίδες) και στις δύο περιπτώσεις.

Η γεύση και κατά δεύτερο λόγο το κόστος παρέμεναν οι κύριοι παράγοντες επιλογής γευμάτων – ειδικά για τους νέους. Η λανθασμένη αίσθηση του πόσο έτρωγαν ήταν ένα ακόμα σημαντικό εύρημα: πίστευαν πως έτρωγαν μέχρι και 466 θερμίδες λιγότερες από την πραγματικότητα. Ένα 60% των νέων πίστευαν ότι ο μέσος ενήλικας χρειάζεται κάτω των 1500 θερμίδων την ημέρα, ενώ ένας στους τρεις δήλωσε ότι έτρωγε fast food 6 φορές την εβδομάδα.

Η αναγραφή των θερμίδων φαίνεται να μην αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ειδικά σε νεότερες ηλικίες. Πιο υγιεινές επιλογές στα εστιατόρια αλυσίδας ίσως είναι η πιο αποτελεσματική λύση – κάτι τέτοιο απαιτεί όμως την συνεργασία πολλών ανθρώπων και εταιριών ταυτόχρονα.

http://healthland.time.com/2011/02/16/calorie-counts-on-menus-apparently-nobody-cares/

Δωρεάν διατροφικά & προπονητικά tips στο email σας!

Μόνο ό,τι πραγματικά δουλεύει. Χωρίς φανφάρες.

Επιτυχής εγγραφή!

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares