Η ακινησία καταβολίζει τη μυική μας μάζα; Όχι εάν ληφθεί ρεσβερατρόλη υποστηρίζουν Γάλλοι ερευνητές.
Το “υγιές” τμήμα του κόκκινου κρασιού – αλλά και της φλούδας των κόκκινων σταφυλιών, η ρεσβερατρόλη φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να προστατεύει τη μυική μάζα από καταβολισμό υπό συνθήκες ακινησίας όπως π.χ. σε ηλικιωμένους ανθρώπους, σε τραυματίες, αλλά και σε αστροναύτες κατά τη διάρκεια διαστημικών πτήσεων όπου η μειωμένη βαρύτητα κάνει πιο έυκολες τις μηχανικές κινήσεις, και επομένως πιο δύσκολη τη διατήρηση της μυικής μάζας.
Οι Γάλλοι ερευνητές έθεσαν για 15 ημέρες έναν αριθμό ποντικιών υπό συνθήκες που προσομοιάζουν μειωμένη βαρύτητα. Σε κάποια από τα ποντίκια δόθηκε συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης. Μετά από 15 μέρες, τα ποντίκια που δεν έλαβαν ρεσβερατρόλη απώλεσαν μυική μάζα, οστική πυκνότητα, αλλά και αύξησαν την ινσουλινοαντίστασή τους. Αντίθετα, τα ποντίκια που δόθηκε ρεσβερατρόλη κατάφεραν να συντηρήσουν μυική μάζα και οστική πυκνότητα, καθώς και να διατηρήσουν την ινσουλινοευαισθησία τους.
Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη η οποία απαντάται φυσικώς στα σταφύλια, και κυρίως στα κόκκινα, και ειδικότερα στη φλούδα τους. Κατ’επέκταση, βρίσκεται και σε σημαντική ποσότητα στο κόκκινο κρασί, με συγκεντρώσεις που όμως διαφέρουν σημαντικά αναλόγως της προέλευσης του κρασιού, και του τρόπου παρασκευής του. Η ρεσβερατρόλη λειτουργεί ως φυσική άμυνα του σταφυλιού απέναντι σε συγκεκριμένους μύκητες. Επίσης, τη βρίσκουμε και σε άλλες τροφές, όπως τα φυστίκια και το κακάο.
Είναι σίγουρα δελεαστικό να υποστηρίξει κανείς ότι βάσει της έρευνας αυτής, η ρεσβερατρόλη μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο της άσκησης. Τα οφέλη που προσφέρει η γυμναστική είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητα, όμως το περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας στο διάστημα αποτελεί εμπόδιο για τους αστροναύτες. Στο…περιβάλλον υψηλής βαρύτητας στην καθημερινή μας ζωή, συχνά υπάρχουν άλλου είδους εμπόδια, όπως ασθένειες, τραυματισμοί, γήρας, καθιστική δουλειά, ή γενικά έλλειψη κινήτρου. Η ρεσβερατρόλη ίσως δεν αποτελεί πλήρες υποκατάστατο της άσκησης, όμως ενδέχεται να έχει προστατευτικό ρόλο – σε κάποιο βαθμό – μέχρι κάποιος γιατρευτεί από τον τραυματισμό του ή αποφασίσει δραστικά να αλλάξει τη ζωή του βάζοντας τη γυμναστική στην καθημερινότητά του.
Η περίληψη της μελέτης στο Pubmed εδώ.