Τα ω-3 λιπαρά αυξάνουν την μυική πρωτεϊνική σύνθεση

Ένα νέο ρόλο για τα ω-3 λιπαρά οξέα που ενδιαφέρει και όσους αθλούνται βρήκαν αμερικανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Washington που βρίσκεται στo Σεντ Λιόυις στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

Ο κύριος σκοπός της μελέτης ήταν εάν η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων από θαλασσινές πηγές (ιχθυέλαιο) θα μπορούσε να επηρέασει την μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση. Η μελέτη εκτελέστηκε σε ηλικιωμένους ανθρώπους λόγω του ότι η απώλεια μυικού ιστού με τα χρόνια (σαρκοπενία) αποτελεί σημαντικό θέμα υγείας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 71. Ορισμένοι συμμετέχοντες έλαβαν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε μορφή συμπληρώματος συνολικής ημερήσιας ποσότητας 1500 mg DHA (δεκαεξανοϊκό οξύ) και 1860 mg EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) – δηλαδή πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλες δόσεις, συνολικά κοντά στα 3,5 γραμμάρια ω-3, ενώ μια δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων έλαβε καλαμποκέλαιο (του οποίου τα πολυακόρεστα είναι κατά ~98% ω-6) ως placebo. Η μελέτη διήρκεσε 8 εβδομάδες.

Η πρωτεϊνική σύνθεση στους μυς μετρήθηκε σε δύο περιπτώσεις: α) σε συνήθεις συνθήκες, β) μετά από την τεχνητή πρόκληση υπεραμινοξαιμίας και υπερινσουλιναιμίας (η οποία αντιστοιχεί στην πραγματική ζωή σε λήψη πρωτεϊνών).

Στις συνήθεις συνθήκες, δεν βρέθηκε διαφορά μεταξύ καλαμποκελαίου και ιχθυελαίου. Όμως, στην περίπτωση λήψης πρωτεϊνών, η (κλασματική) μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση ενισχύθηκε περίπου 71% με το ιχθυέλαιο!

Είναι ένας ακόμα λόγος όσοι γυμνάζονται – ειδικά με βάρη – να μην ξεχνούν να καταναλώνουν τα ω-3 πολυακόρεστά τους.

Η περίληψη της μελέτης στο Pubmed:

Am J Clin Nutr. 2011 Feb;93(2):402-12. Epub 2010 Dec 15.
Dietary omega-3 fatty acid supplementation increases the rate of muscle protein synthesis in older adults: a randomized controlled trial.
Smith GI, Atherton P, Reeds DN, Mohammed BS, Rankin D, Rennie MJ, Mittendorfer B.
Washington University School of Medicine, St Louis, MO 63110, USA.

Abstract

BACKGROUND:
Loss of muscle mass with aging is a major public health concern. Omega-3 (n-3) fatty acids stimulate protein anabolism in animals and might therefore be useful for the treatment of sarcopenia. However, the effect of omega-3 fatty acids on human protein metabolism is unknown.
OBJECTIVE:
The objective of this study was to evaluate the effect of omega-3 fatty acid supplementation on the rate of muscle protein synthesis in older adults.

DESIGN:
Sixteen healthy, older adults were randomly assigned to receive either omega-3 fatty acids or corn oil for 8 wk. The rate of muscle protein synthesis and the phosphorylation of key elements of the anabolic signaling pathway were evaluated before and after supplementation during basal, postabsorptive conditions and during a hyperaminoacidemic-hyperinsulinemic clamp.

RESULTS:
Corn oil supplementation had no effect on the muscle protein synthesis rate and the extent of anabolic signaling element phosphorylation in muscle. Omega-3 fatty acid supplementation had no effect on the basal rate of muscle protein synthesis (mean ± SEM: 0.051 ± 0.005%/h compared with 0.053 ± 0.008%/h before and after supplementation, respectively; P = 0.80) but augmented the hyperaminoacidemia-hyperinsulinemia-induced increase in the rate of muscle protein synthesis (from 0.009 ± 0.005%/h above basal values to 0.031 ± 0.003%/h above basal values; P < 0.01), which was accompanied by greater increases in muscle mTOR(Ser2448) (P = 0.08) and p70s6k(Thr389) (P < 0.01) phosphorylation.

CONCLUSION:
Omega-3 fatty acids stimulate muscle protein synthesis in older adults and may be useful for the prevention and treatment of sarcopenia. This trial was registered at clinical trials.gov as NCT00794079.

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares