Επτά χρόνια μετά τις ανεπανάληπτες στιγμές στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, η χώρα μας φιλοξενεί και πάλι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον πλανήτη – το μεγαλύτερο για φέτος. Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2011 (Special Olympics World Summer Games 2011) με 7.500 αθλητές από 185 χώρες και 22 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα διεξάγονται από τις 25/6 έως τις 4/7 στην Αθήνα.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics αποτελούν το κορυφαίο γεγονός στην πολύχρονη πορεία ενός παγκόσμιου κινήματος που ιδρύθηκε το 1968 από μια σπουδαία γυναίκα, την Eunice Kennedy Shriver, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην υλοποίηση ενός οράματος παγκόσμιας εμβέλειας. Τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα ορίζεται από αυτούς που αποκλείονται, αλλά από αυτούς που εντάσσονται.

Ειδικότερα όμως οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2011 που θα διεξαχθούν στην Αθήνα φέρουν ξεχωριστούς συμβολισμούς. Θα λάβουν χώρα, χωρίς την παρουσία της ιδρύτριάς τους, δύο μόλις χρόνια μετά το θάνατό της, στην πατρίδα του «ευ αγωνίζεσθαι».

Εκεί, όπου γεννήθηκαν οι αληθινές αξίες του αγωνιστικού πνεύματος. Εκεί, όπου το ταλέντο των αθλητών Special Olympics θα μας θυμίσει τι σημαίνει αθλητισμός.

Το έμβλημα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 είναι ένας λαμπρός ήλιος:

Ο ήλιος, η πηγή της ζωής παραπέμπει στη δυνατότητα υπέρβασης και τη δύναμη του αθλητή που παίρνει μέρος στους Αγώνες. Η υπέρβαση υποδηλώνεται από το κλαδί της ελιάς και η δύναμη από την σπειροειδή μορφή στο κέντρο του ήλιου. Τα χρώματα αντανακλούν το ελληνικό τοπίο, ενώ προβάλλουν συναισθήματα όπως πάθος για ζωή μέσα από το θερμό κόκκινο, αισιοδοξία με το πορτοκαλί, αποφασιστικότητα με το μπλε, ελευθερία με το γαλάζιο και ελπίδα με το πράσινο.

Μασκότ των αγώνων, ο Θεός Απόλλων:

Ο ήλιος είναι σύμβολο αισιοδοξίας, χαράς και δόξας. Το φως και η ζεστασιά του είναι πηγή ζωής και ευτυχίας. Η Ελλάδα, γνωστή σε όλο τον κόσμο για τον ήλιο της, είναι η χώρα που από την αρχαιότητα τον τιμούσε ως Θεό. Η επιλογή του, ως μασκότ των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011, έχει σκοπό να μεταφέρει το μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας σε όλους τους αθλητές, και να τους υποδεχτεί στην Αθήνα με μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά. Και αν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Απόλλων, ως θεός του Ήλιου, «παρίσταται» μόνο στην Τελετή Αφής της Φλόγας, ύστερα από την επίκληση της Πρωθιέρειας, στους αγώνες Special Olympics της Αθήνας, θα είναι παρών και θα φωτίζει τους ξεχωριστούς αθλητές μας στο δύσκολο δρόμο τους κρατώντας τη Φλόγα της Ελπίδας αναμμένη.

Τα αθλήματα στα οποία θα λάβουν χώρα οι αθλητές, καθώς και οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις στις οποίες θα διεξαχθούν, απεικονίζονται στο ακόλουθο πίνακα. Αναλυτικές περιγραφές των κανονισμών για κάθε αγώνισμα μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site των αγώνων.

Οι αθλητές φιλοξενούνται στο Ολυμπιακό Χωριό των αγώνων, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Ανδρέα, 30 περίπου λεπτά ανατολικά του κέντρου της Αθήνας.


View Larger Map

Η τελετή έναρξης των αγώνων θα γίνει το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 20:00 στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο (ώρα προσέλευσης θεατών: 17:30, Τιμές: 40-310 ευρώ).

Facebook Comments