Να διασχίσει το Αιγαίο Πέλαγος πάνω στην ιστιοσανίδα του θα επιχειρήσει ο Ολυμπιονίκης μας Νίκος Κακλαμανάκης μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο διάπλους διέπεται από διάφορους συμβολισμούς τους οποίους θέλει να δώσει ο αθλητής, με κυριότερο τη συμπαράσταση στις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες περνούν οι Έλληνες την εποχή αυτή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νικόλας θα επιχειρήσει κάτι παρόμοιο: ήδη το 1997 κατάφερε να διασχίσει το Αιγαίο ξεκινώντας από το Σούνιο και φθάνοντας ως την Κρήτη μέσα σε διάστημα 2 ημερών. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, βάζει και πάλι πλώρη για μια μεγαλύτερη υπέρβαση: να διαπλεύσει το Αιγαίο από την Άνδρο έως την Κάρπαθο, μια απόσταση 320 ναυτικών μιλίων (περίπου 580 χιλιόμετρα) μέσα σε 2 μέρες.

Ο 43χρονος πρωταθλητής θα ξεκινήσει με το σκάφος του από την Άνδρο, στα νερά της οποίας τον πέταξε μωρό ο πατέρας του και τον βάφτισε ιστιοπλόο, θα περάσει διαδοχικά από τη Μύκονο, από το ιερό νησί της Δήλου και από την Αμοργό, εν συνεχεία θα διασχίσει τις μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Κουφονήσια) και μετά από μια στάση στην Τήλο θα λύσει το πανί του στην Κάρπαθο.

Οι αθλητές και δη οι Ολυμπιονίκες δεν μπορούν να είναι αποκομμένοι από την κοινωνία. Φιλτράρω μέσα μου εδώ και πολύ καιρό αυτά τα μηνύματα και αποφάσισα να κάνω κάτι που αφενός με ευχαριστεί διότι είναι όλη μου η ζωή και αφετέρου προσδοκώ να γίνει όχημα όλων των υπερήφανων Ελλήνων, να συσπειρώσουμε τις υγιείς δυνάμεις του τόπου” εξηγεί ο Νικόλας Κακλαμανάκης. Και συμπληρώνει: “Το εγχείρημα μου είναι ένα σύνθημα προς όλον τον ελληνικό λαό. Θα δώσω μια μάχη στο δικό μου πεδίο, όπως αυτή που δίνουμε καθημερινά όλοι μας για να επιβιώσουμε και να σταθούμε όρθιοι. Παράλληλα θέλω να μεταλαμπαδεύσω σε όλους και κυρίως στη νεολαία το μήνυμα ότι έχουμε χρέος, αλλά μας αξίζει κιόλας να κυνηγάμε την υπέρβαση. Γι αυτό σε κάθε στάση αυτού του διάπλου, έχω προγραμματίσει να συνομιλώ με τους κατοίκους εκεί για να μοιραστούμε τις εμπειρίες, τις εικόνες και κυρίως τα μαθήματα ζωής, τα οποία πήρα και τα κρατώ ως ανεκτίμητα φυλακτά όλα αυτά τα χρόνια, που βρέχομαι, δέρνομαι και…κοπανιέμαι στα νερά όλης της υφηλίου“.

Για τον Νικόλα αυτό το τολμηρό εγχείρημα είναι (άλλη μια) στάση ζωής. Πιστός στην αποφθεγματική φράση του Νίκου Φώσκολου ότι “κάθε φορά που φτάνω σε μια Ιθάκη, θέλω την Ιλιάδα από την αρχή”, ο αναγνωρισμένος ως ο κορυφαίος αθλητής στα παγκόσμια χρονικά της ιστιοσανίδας, παίρνει δύναμη από το Αιγαίο και από την αγάπη, αλλά και την εμπιστοσύνη που του έδειξαν από την πρώτη στιγμή οι Ελληνες. “Είναι μια μορφή αντιπαροχής: πήρα πολλά και σπουδαία πράγματα από τον αθλητισμό και θέλω να δώσω πίσω και να μοιραστώ με τον κόσμο, όλα όσα εισέπραξα και εκτός από πρωταθλητή με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Φιλοδοξώ επίσης να προσφέρω με αυτή την προσπάθεια μου ένα επιχείρημα στη νέα γενιά και ένα όπλο για να παλέψει κόντρα σε θεούς και δαίμονες, όπως συμβαίνει σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα. Η γοητεία του ταξιδιού μέσα στη θάλασσα είναι ακαταμάχητη και νιώθω πώς η φλόγα μου παραμένει άσβεστη, γι αυτό λοιπόν θέλω να την μοιραστώ με όλο τον κόσμο“.

Οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους κινείται το εγχείρημα του Νικόλα Κακλαμανάκη και αποτελούν τα συνθήματα του στον Διάπλου του 2011 είναι οι εξής:

  • Ο Ελληνας που πιστεύει και θέλει να αγωνιστεί και να νικήσει
  • Το κατάγαλανο Αιγαίο που υπήρξε το δικό του λίκνο και αποτελεί μια διαχρονική ζωοφόρα δύναμη
  • Η μεταλαμπάδευση συγκλονιστικών παραστάσεων και ανεξίτηλων μηνυμάτων προς τη νέα γενιά
  • Με τη δύναμη της Ελλάδας, σε πείσμα των καιρών, ονειρεύεσαι, στοχεύεις, προσπαθεις, πετυχαίνεις!

Περισσότερα στο επίσημο site του Νίκου Κακλαμανάκη.

Facebook Comments