(Φώτο: skandalopetra.com)

Καταμεσίς του καλοκαιριού στα Δωδεκάνησα, στο νησί των σφουγγαράδων, την όμορφη Κάλυμνο λαμβάνει χώρα μεταξύ 18-24 Ιουλίου το Διεθνές Φεστιβάλ Καταδύσεων, καθώς και οι μοναδικοί Αγώνες Σκανταλόπετρας.

Πέρα από το ενδιαφέρον για την ελεύθερη κατάδυση, πόλο έλξης των αγώνων αποτελούν οι καταδύσεις με σκανταλόπετρα με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Η σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας αποτελούμενο από μάρμαρο ή γρανίτη, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα. Ζυγίζει 8-14 κιλά, και αποτελούσε βοηθητικό μέσο στις καταδύσεις των σφουγγαράδων από την αρχαιότητα.

Στην μια της άκρη υπάρχει μια τρύπα στην οποία είναι δεμένο ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από την βάρκα κατά την κατάδυση και ξαναμαζεύεται κατά την ανάδυση. Σ’ αυτήν είναι περασμένο και ένα μικρό σχοινί με μια θηλιά , την οποία περνά στον καρπό του ο σφουγγαράς, για να μπορεί να ελευθερώνει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η σκανταλόπετρα και η σύνδεσή του με την βάρκα.

Η αφίσα του αγώνα:

Στην διάρκεια της κατάδυσης ο δύτης χρησιμοποιούσε την σκανταλόπετρα σαν βάρος για να καταδύεται γρήγορα, σαν πηδάλιο για να αλλάζει κατεύθυνση και σαν φρένο για να επιταχύνει η να επιβραδύνει τον ρυθμό κατάδυσης. Όταν έφτανε στον βυθό, ελευθέρωνε τα χέρια του για να μαζέψει τα σφουγγάρια και όταν τελείωνε την δουλειά του έδινε το σχετικό σήμα στον βοηθό πάνω στη βάρκα, με το σκοινί που ήταν δεμένο στην σκανταλόπετρα. Τότε ο βοηθός, τραβώντας το σκοινί, ανέβαζε στην επιφάνεια τον σφουγγαρά που στηριζόταν στο σκοινί η και με τα πόδια του πάνω στην σκανταλόπετρα.

Όπως φαίνεται από αυτή τη μικρή περιγραφή η σκανταλόπετρα έχει πολλαπλό ρόλο. Είναι το αντίστοιχο των σημερινών βαρών που χρησιμοποιούνται στις καταδύσεις αλλά ταυτόχρονα είναι πηδάλιο, φρένο και βάση στήριξης κατά την ανάδυση. Ενώ το σχοινί που είναι δεμένη, εκτός των άλλων, είναι το μέσο επικοινωνίας με την βάρκα.

Η μέθοδος της κατάδυσης με σκανταλόπετρα έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο έφτασε σε μέγιστα επίπεδα τελειότητας και μέγιστα επίπεδα ασφάλειας. Το γεγονός ότι είναι μια σκληρή δουλειά αλλά και η βιομηχανοποίηση των καταδύσεων, οδήγησαν την κατάδυση με σκανταλόπετρα σε πλήρη εξαφάνιση. Οι Αγώνες Σκανταλόπετρας βοηθούν να διατηρηθεί ζωντανή αυτή η πανάρχαια τεχνική.

Οι αγώνες λαμβάνουν χώρα μεταξύ 18-24 Ιουλίου στην Κάλυμνο.


View Larger Map

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site σκανταλόπετρας: http://www.skandalopetra.com

Facebook Comments