Κατόπιν αιτημάτων από αναγνώστες μας, και για την πληρέστερη ενημέρωση όλων, συγκεντρώνουμε στο ποστ αυτό τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Γιάννη Μάγκου για το γνωστό περιστατικό που έλαβε χώρα στο IFBB Diamond Cup Athens 2016.

– Προ λίγων ημερών (28/11/16), η Ομοσπονδία διόρθωσε την αρχική της ανακοίνωση στην οποία ανακοινωνόταν η ποινή του διετούς αποκλεισμού κάθε Έλληνα αθλητή ή αθλήτριας bodybuilding από διεθνείς αγώνες. Η διορθωμένη ανακοίνωση πλέον μιλάει για αποκλεισμό μόνον εφόσον βρεθεί θετικό δείγμα doping control σε αθλητή/αθλήτρια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Με απόφαση της Ε.Ο.Σ.Δ. αναστέλλεται η χρήση των επαγγελματικών καρτών όλων των Ελλήνων αθλητών καθώς και η συμμετοχή όλων των Ελλήνων σε επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς αγώνες στο εξωτερικό για 2 χρόνια, σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί στο Doping Control στο οποίο θα υποβληθούν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες της Εθνικής ομάδας της Ε.Ο.Σ.Δ.”

– Η IFBB εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της στο Facebook (1/12/16) στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της IFBB αποφάσισε την αφαίρεση κάθε αποτελέσματος, μεταλλίου, ή βραβείου από τον Γιάννη Μάγκο στον αγώνα IFBB Diamond Cup Athens 2016, καθώς και τον δια βίου αποκλεισμό του αθλητή από την IFBB σύμφωνα με το άρθρο 14.8.4. του Καταστατικού (Constitution) της Ομοσπονδίας.  Στα επίσημα αναρτημένα αποτελέσματα έχει αφαιρεθεί το όνομα του αθλητή.

giannis-magkos-ifbb-official-notice-dec01

– Ο Γιάννης Μάγκος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα της Κυριακής (3/12/16) όπου αναφέρθηκε εκτενώς στο περιστατικό.

Αναλυτικά μίλησε για:

  • το αν έχει μετανιώσει για την αντίδρασή του: «Δεν έχω μετανιώσει σε καμία περίπτωση. Ούτε θέλω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν. Ίσως δεν έπρεπε να σηκώσω το χέρι μου, αλλά για την αντίδρασή μου δεν μετανιώνω. Από τη στιγμή που ξέφυγα, ξέφυγε και η κατάσταση. Αυτό βέβαια που έχει φανεί προς τα έξω ήταν ότι κάποιος θεώρησε ότι αδικήθηκε, κατέβηκε κάτω και τους έδειρε. Δεν είναι όμως αυτό. Ήταν ένα στημένο παιχνίδι τριών ημερών. Όσο για τη διαγραφή μου, απαντώ ότι δεν με διέγραψαν εκείνοι, εγώ τους διέγραψα από τη στιγμή που αντέδρασα έτσι. Το bodybuilding μπορεί να μου σταματήσει μονάχα ο Θεός και εγώ. Κανείς άλλος».
  • τον λόγο που αγανάκτησε: «Δεν γίνεται στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό να κερδίζω τον Χρήστο Πιστόλα και μια ημέρα αργότερα στον διεθνή να χάνω από τον ίδιο αθλητή. Κάποιοι το δικαιολόγησαν λέγοντας ότι στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό οι κριτές ήταν Έλληνες , ενώ στο Diamond Cup ήταν ξένοι. Μα τότε είναι ακόμη χειρότερο. Δηλαδή, με άλλα κριτήρια βαθμολογούν οι Έλληνες και με άλλα οι ξένοι; Άρα δεν ξέρουμε τι μας γίνεται εδώ πέρα. Η αντίδρασή μου, λοιπόν, ήταν μια αντίδραση που ήρθε μετά από 13 αγωνιστικά συνεχόμενα έτη στα οποία κατέβαλα πολύ κόπο και χρήμα Μια αντίδραση αγανάκτησης και αδικίας».
  • τα όσα συμβαίνουν με την περίφημη επαγγελματική κάρτα: «Πριν από τρία χρόνια η ομοσπονδία είχε βγάλει μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, όποιος αθλητής είχε κερδίσει πανελλήνια πρωταθλήματα από το 2003 έως το 2013 μπορούσε, αν ήθελε, να κάνει αίτηση για να λάβει την επαγγελματική κάρτα. Έκανα λοιπόν, την αίτησή μου, έδωσα και 1.000 ευρώ και μετά από τρεις μήνες μου έδωσαν μια κάρτα η οποία όμως δεν ήταν επαγγελματική, όπως είχαν ανακοινώσει. Αφού διαμαρτυρήθηκα και μίλησα με τον πρόεδρο, τελικά μου επέστρεψαν τα χρήματα, αλλά παύει το ότι με κορόιδεψαν. Γιατί άλλο μου είπαν και άλλο μου πούλησαν. Παλιά μάλιστα υπήρχε η τακτική να αγοράζουν κάποιοι την κάρτα χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. Υπάρχει για παράδειγμα, αθλητής στη Ρόδο που είχε να κάνει δέκα χρόνια αγώνες , αλλά πλήρωσε και την πήρε. Η επαγγελματική κάρτα σου δίνει το προνόμιο να συμμετάσχεις σε επαγγελματικούς διεθνείς αγώνες με χρηματικά έπαθλα που ξεκινούν από 10.000 δολάρια και φθάνουν μέχρι και 250.000 δολάρια. Και με αυτήν την κάρτα δελεάζουν τους αθλητές όπως και εμένα».
  • τα χρήματα που κατέβαλε για να πάρει μέρος στο IFBB Diamond Cup: «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με εταιρεία και όχι με αθλητική ομοσπονδία. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Υπήρχαν 200 συμμετοχές Ελλήνων και ξένων αθλητών στο Diamond Cup στο Γαλάτσι. Εμείς οι Έλληνες περνούσαμε πρώτα από το πρώτο γραφείο, δίναμε 30 ευρώ για τη συμμετοχή στο Πανελλήνιο και μετά περνούσαμε στο δεύτερο γραφειάκι και δίναμε 200 στον γραμματέα, εκείνον που χτύπησα. Οπότε, η συμμετοχή μας κόστιζε 230 ευρώ και για τους δύο διαγωνισμούς. Πρόκειται για μαύρα λεφτά αφού σε κανέναν αθλητή δεν κόβουν απόδειξη για την καταβολή των χρημάτων. Αυτό βέβαια είναι γνώσιν των αθλητών, αλλά και εγώ ως αθλητής απαιτώ τουλάχιστον σεβασμό και μια αξιοκρατική κρίση. Ένας αθλητής δεν είναι μονάχα αυτό που βλέπουμε πάνω στη σκηνή. Έχει κουραστεί, πεινάσει, έχει ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα και ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Θα ήθελα εδώ να σημειώσω πως αν έχανα από οποιονδήποτε άλλον δεν θα έκανα έτσι. Δεν έχω τίποτα ούτε με τον Πιστόλα, ούτε με κάποιον άλλον αθλητή. Θα ήθελα μάλιστα να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους Έλληνες αθλητές, αλλά δεν ήταν κάτι που το προκάλεσα εγώ, αλλά μια σπασμωδική κίνηση του προέδρου της ομοσπονδίας για να στρέψει τους αθλητές εναντίον μου. Αναφέρομαι στον αποκλεισμό Ελλήνων αθλητών εξαιτίας του περιστατικού που έγινε με εμένα. Ωραία, εγώ το έκανα, τιμωρήθηκα με διαγραφή, δεν μπορείς όμως να τιμωρείς και τους άλλους αθλητές, πολλοί εκ των οποίων δεν ήταν καν στο Γαλάτσι. Και για να επανέλθω, δεν μπορεί ένα παιδί που το έχω κερδίσει την προηγούμενη ημέρα και δεν έχει κερδίσει κανέναν τίτλο, πρωτάθλημα ή Κύπελλο, να κερδίζει και να παίρνει την επαγγελματική κάρτα. Αυτήν που κυνηγάω εδώ και 13 χρόνια από τότε που άρχισα να ασχολούμαι αγωνιστικά».

– Ο Γιάννης Μάγκος θα εμφανιστεί απόψε (5/12/16) λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην εκπομπή ΟΛΑ-ΞΕΚΟΛΛΑ του Θέμου Αναστασιάδη στον ANT1.

Facebook Comments