Γιώργος Μποτίνης: Το 19χρονο ταλέντο του Μρ. Αθήναι 1966

Το Μρ. Αθήναι 1966 έχει περάσει με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του ελληνικού bodybuilding ως ο πρώτος ολοκληρωμένος και οργανωμένος ελληνικός αγώνας σωματικής διάπλασης στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της IFBB (αν και υπάρχουν δύο ακόμα προηγούμενες αγωνιστικές προσπάθειες για τις οποίες θα μιλήσουμε κάποια στιγμή σε άλλο ποστ).

Οι συμμετέχοντες του Μρ. Αθήναι 1966 ανήκουν δικαίως στο πάνθεον της ιστορίας του ελληνικού bodybuilding. Ήταν οι πρωτοπόροι μιας εποχής, διαφορετικής από τη σημερινή ως προς τα ήθη και την αποδοχή του κόσμου.

Ο νεότερος εκ των συμμετεχόντων, και 5ος νικητής στην τελική κατάταξη (ή 6ος αν υπολογιστεί και η 2η θέση του Λευτέρη Χαλιού την οποία όμως ο αθλητής δεν αποδέχθηκε και απεχώρησε) μεταξύ συνολικά 25 διαγωνιζομένων, ήταν ο 19χρονος Γιώργος Μποτίνης. Ο “Junior” του αγώνα, με σήμα του τη συμμετρία και αρμονία σε όλο του το σώμα, στάθηκε με πολύ καλές αξιώσεις δίπλα σε αθλητές 3, 4 ή και περισσοτέρων ετών μεγαλυτέρων του.

mr-athinai-1966-lineup
Το lineup των τελικών του Μρ. Αθήναι 1966 στην κλασική φωτογραφία της εποχής. Ο Μποτίνης είναι 3ος από αριστερά. Δύο θέσεις αριστερά του βρίσκεται ο νικητής του αγώνα Αντώνης Λιβάνιος.

Ο Γιώργος Μποτίνης γεννήθηκε το 1947 στο χωριό Μηλιά του νομού Φωκίδας. Μαζί με τα αδέλφια του είχαν έφεση στον αθλητισμό από μικρή ηλικία, ειδικότερα στο στίβο και το ποδόσφαιρο. Ο αδελφός του Παναγιώτης, ήταν μεταξύ άλλων αθλητής της ΑΕΚ στη σφυροβολία και από τους κορυφαίους στην Ελλάδα.

Ο Μποτίνης ξεκινάει τη συστηματική προπόνηση με βάρη το 1961 όταν επισκέπτεται το γυμναστήριο του Χρήστου Καρβέλα στο Κολωνάκι (αργότερα στη Βασ. Σοφίας απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία), όπου και γνωρίζεται (και εντυπωσιάζεται) από τον θρυλικό Τάκη Κάβουρα.

Το Δεκέμβριο του 1965, τον πλησιάζει στο γυμναστήριο ο Ανδρέας Ζαπατίνας, και γνωρίζεται μαζί του. Ο Ζαπατίνας τον ενημερώνει για τον επερχόμενο αγώνα και τον προτρέπει να έρθει να συμμετάσχει. Ο Μποτίνης φθάνει στα προκριματικά της 25ης Μαρτίου αργοπορημένος λόγω επεισοδίων στους δρόμους της Αθήνας. Παρόλο που τα προκριματικά μόλις είχαν τελειώσει, του επιτρέπεται να ποζάρει, εντυπωσιάζει τους κριτές, οι οποίοι δέχονται τη συμμετοχή του στον τελικό 3 μέρες μετά (28/3/1966). Έτσι, βρίσκει τον εαυτό του στους 10 (εκ των αρχικών 25 συμμετεχόντων) οι οποίοι κέρδισαν την πρόκριση για τον τελικό. Στον αγώνα εκείνο, στον οποίο τελικά συμμετείχαν οι 9 από τους 10 προκριθέντες ανακηρύσσεται 6ος νικητής (ή 5ος μετά την αποχώρηση του Χαλιού στην απονομή). Σε μια εποχή που ήταν ακόμα αδιανόητος ο διαχωρισμός σε ηλικιακές κατηγορίες, ο πολλά υποσχόμενος έφηβος είχε αφήσει πίσω του συνολικά 19 αθλητές σε μεικτή κατηγορία.

george-botinis-alexandros-limnaios-1969-01
Γιώργος Μποτίνης (πάνω) και Αλέξανδρος Λημναίος (κάτω) σε φωτογραφία του 1969.

Έκτοτε, στάθηκε άτυχος στην προσπάθειά του να ξανανέβει στη σκηνή με σκοπό να καταφέρει κάτι καλύτερο και να αποδείξει την αξία του. Το διαφημιζόμενο IFBB Μρ. Ελλάς 1966 δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς ούτε και το IFBB Μρ. Ελλάς 1967, για λόγους που ποτέ δεν έγιναν επισήμως γνωστοί.

george-botinis-alexandros-limnaios-1969-02
Αλέξανδρος Λημναίος (αριστερά) και Γιώργος Μποτίνης (δεξιά) σε φωτογραφία του 1969.

Ο Μποτίνης στρατεύεται το Μάιο του 1967 για να υπηρετήσει τη θητεία του, και απολύεται 2 χρόνια αργότερα (Μάιος 1969) χάνοντας έτσι τα Μρ. Ελλάς 1968 και 1969. Το 1970 είναι αποστρατευμένος και στην καλύτερή του σωματική κατάσταση, όμως οι αδελφοί Ζαπατίνα και η IFBB δεν διοργάνωσαν αγώνες μεταξύ 1970 και 1972. Εν μέσω προσωπικών προβλημάτων, ο Μποτίνης ναυτολογείται στο εμπορικό ναυτικό ως αξιωματικός μηχανικός το 1972, και εγκαταλείπει την αγωνιστική του προετοιμασία και πορεία.

Τη δεκαετία του ’80 ανοίγει γυμναστήριο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ το 2006 αναλαμβάνει να οργανώσει και να στήσει – με δικό του εξοπλισμό – το Δημοτικό Γυμναστήριο στο Ζηρίνειο του Δήμου Κηφισιάς. Σήμερα (2016), αν και συνταξιούχος πλέον, ο Γιώργος Μποτίνης ετοιμάζει μια ιδιαιτέρως σημαντική συνεισφορά στο ελληνικό bodybuilding, ένα βιβλίο-αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής Σωματικής Διάπλασης από το 1950 έως το 1970. Το βιβλίο έχει τίτλο “Οι Πρωτοπόροι” και είναι υπό έκδοση εντός των ημερών με κεντρική διάθεση από το βιβλιοπωλείο “Πύρινος Κόσμος” (Ιπποκράτους 16, Αθήνα).

george-botinis-07

 

george-botinis-05
Ο Γιώργος Μποτίνης σήμερα (2015).

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares