Ευρωβαρόμετρο: Αύξηση 13% των Ελλήνων που γυμνάζονται

Στη 2η θέση της Ευρώπης “των 28” στο ρυθμό αύξησης των Ελλήνων που γυμνάζονται φέρνει η σφυγμομέτρηση του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, μέσα στην τετραετία 2009-2013, οι Έλληνες πολίτες που απάντησαν ότι γυμνάζονται “Τακτικά”, και “Σχεδόν τακτικά” αυξήθηκε κατά 13%, δύο μόλις λιγότερες ποσοστιαίες μονάδες από την Ούγγρους πολίτες οι οποίοι βρέθηκαν στην 1η θέση του ανάλογου πίνακα με 15% αύξηση.

Στον αντίποδα, και παρά την αύξηση, τα γενικά ποσοστά συμμετοχής των Ελλήνων πολιτών σε διάφορες μορφές άσκησης συνεχίζουν να απογοητεύουν. Το 69% των Ελλήνων δηλώνουν ότι επιδίδονται ποτέ ή σπάνια σε σωματική άσκηση υπολειπόμενοι του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (59%).

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ευρωβαρομέτρου:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρoμέτρου σχετικά με τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση, το 59% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιδίδεται καθόλου ή επιδίδεται σπάνια σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης, ενώ το 41% το πράττει αυτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η βόρεια Ευρώπη είναι περισσότερο δραστήρια από τη νότια και την ανατολική Ευρώπη. Το 70% των ερωτηθέντων στη Σουηδία δήλωσε ότι επιδίδεται σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχοντας μικρή διαφορά από τη Δανία (68%) και τη Φινλανδία (66%), ακολουθούμενη από την Ολλανδία (58%) και το Λουξεμβούργο (54%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το 78% των ερωτηθέντων στη Βουλγαρία δεν ασκείται καθόλου σωματικά, ακολουθούμενη από τη Μάλτα (75%), την Πορτογαλία (64%), τη Ρουμανία (60%) και την Ιταλία (60%).

Σχολιάζοντας τα πορίσματα, η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα αθλητισμού, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου επιβεβαιώνουν την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να ενθαρρυνθούν περισσότερα άτομα να εντάξουν τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για λόγους υγείας, ευημερίας και ολοκλήρωσης, αλλά και λόγω του σημαντικού οικονομικού κόστους που προκύπτει από την έλλειψη σωματικής άσκησης. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειες ενθάρρυνσης του κοινού για να είναι πιο δραστήριο. Θα εφαρμόσουμε τη σύσταση του Συμβουλίου που υιοθετήθηκε πρόσφατα σχετικά με τη σωματική άσκηση για τη βελτίωση της υγείας και θα προωθήσουμε τα σχέδια για μία ευρωπαϊκή εβδομάδα αθλητισμού. Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για πρώτη φορά θα παράσχει χρηματοδότηση σε διακρατικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης».

Η έρευνα δείχνει ότι οι τοπικές αρχές ειδικότερα θα μπορούσαν να πράξουν περισσότερα για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να ασκηθούν σωματικά. Ενώ το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι τοπικές αθλητικές λέσχες και άλλα σωματεία παρέχουν επαρκείς ευκαιρίες για τον σκοπό αυτό, το 39% πιστεύει ότι οι τοπικές αρχές δεν δραστηριοποιούνται αρκετά.

Η πλήρης μελέτη (PDF 135 σελίδων, 8.2 ΜΒ) βρίσκεται εδώ.

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares