Αντώνης Λιβάνιος – Ένα αφιέρωμα στον 1ο IFBB Μρ. Αθήναι 1966

Το XBody.gr συνεχίζει την αναδρομή στους Πρωτοπόρους του ελληνικού bodybuilding σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Μποτίνη, συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου και 5ου νικητή του Μρ. Αθήναι 1966. Τα φώτα μας στρέφονται σήμερα στον Αντώνη Λιβάνιο, τον αθλητή ο οποίος έγραψε με χρυσά γράμματα το ονομά του στην ιστορία του ελληνικού bodybuilding ως 1ος νικητής εκείνου του ιστορικού αγώνα.

Μρ. Αθήναι 1966 Αντώνης Λιβάνιος με Ανδρέα και Νίκο Ζαπατίνα

Ο Αντώνης Λιβάνιος γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Καθαρόαιμο «τέκνο» της πρωτεύουσας, ο Λιβάνιος πήγε σχολείο στο Λύκειο «Αθηνά» επί της Πλατείας Βικτωρίας.

Με πρότυπο δύο θείους του (αδελφούς του πατέρα του) οι οποίοι ασχολούνταν με πυγμαχία και κλασικό αθλητισμό, ο Αντώνης Λιβάνιος ξεκίνησε ήδη από 12 ετών να παρακολουθεί αγώνες πυγμαχίας και γράφτηκε στον Πανελλήνιο Γ.Σ. όπου άρχισε να γυμνάζεται στην ενόργανη γυμναστική (κρίκους και μονόζυγο). Ήδη σε ηλικία 15 ετών ήταν από τα δυνατότερα παιδιά στο σχολείο του, ενώ η φήμη του ως πολύ καλού στο μπραντεφέρ είχε αρχίσει να κυκλοφορεί ευρέως.

antonis-livanios-mpratso

antonis-livanios-childhood

Ο ίδιος θυμάται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό σε ηλικία 16 ετών:

«Κάποιο απόγευμα που έπαιζα μπιλιάρδο, κάποιος μου έσπρωξε το χέρι και γύρισα να τον δω. Ήταν ένας τύπος λίγο ψηλότερος από μένα και αρκετά εύσωμος. Του λέω: σε παρακαλώ, πρόσεχε. Με κοιτάζει και μου λέει με λίγο αυθάδικο και βαρύ ύφος: Εσύ είσαι που κάνεις καλό μπραντεφέρ; Ναι, του λεω, γιατί; Και μου λέει: έλα να κάνουμε. Κάποιος που ήταν μαζί του μου κλείνει το μάτι και μου λέει με ύφος καλοσυνάτο: Έλα… κάνε. Αλλά και η παρέα μου με παρότρυνε το ίδιο.

Καθίσαμε σε ένα μαρμάρινο τραπέζι του καφενείου και σε χρόνο μηδέν μαζεύτηκαν γύρω μας θαμώνες για να δουν, αλλά και για την πλάκα. Ο αγώνας ξεκινά και αμφότεροι βάζουμε δύναμη. Ο τύπος με κοντράρει κάνοντας και λίγο πλάκα. Κάποια στιγμή μου λέει: Δεν έχεις άλλη δύναμη να βάλεις; Ως τότε, είχα κάνει μπραντεφέρ με πολύ καλά και δυνατά χέρια όπως κάποιων 30ρηδων και βάλε οικοδόμων και πάντα νικούσα. Ο τύπος τώρα φαινόταν ότι είχε απόθεμα δύναμης, αλλά και εγώ το ίδιο. Στην προσπάθεια να αυξήσω την πίεσή μου έγινε το φοβερό, αλλά και για γέλια. Έσπασε το μαρμάρινο τραπεζάκι!

Τότε, ο τύπος σηκώνεται αναφωνώντας: Όχι, ρε! Και στη συνέχεια κάνει νόημα στον φίλο του, ο οποίος με πλησιάζει και με ρωτά πάντα με καλό ύφος: Πώς σε λένε; Αντώνη, του απαντώ. Λοιπόν Αντώνη, το παιδί είναι ο Χρίστος Τσίπης, από τους πρωταθλητές μας στην Άρση Βαρών και θέλει να σε γνωρίσει για να σε γυμνάσει και να σε προετοιμάσει, αν θέλεις. Εγώ του είπα, ναι. Ο Τσίπης ήταν τότε 23-24 ετών και εγώ ούτε 16.»

Γερμενής έναντι Λιβάνιου, στον τελικό μπραντεφέρ στο περιθώριο του IFBB Μρ. Αθήναι 1966. Ο Λιβάνιος κατετάγη 2ος στο μπραντεφέρ.
Γερμενής έναντι Λιβάνιου, στον τελικό μπραντεφέρ στο περιθώριο του IFBB Μρ. Αθήναι 1966. Ο Λιβάνιος κατετάγη 2ος στο μπραντεφέρ.

Ο Λιβάνιος συνέχισε τις προπονήσεις με βάρη και ήδη στα 17 του γυμναζόταν από 2,5 έως 3 ώρες την ημέρα σε καθημερινή βάση εκτός Σαββατοκύριακου.

Το 1966, σε ηλικία 23 ετών, ο Λιβάνιος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του παιδικού του φίλου Ανδρέα Ζαπατίνα και δηλώνει συμμετοχή στον 1ο ελληνικό αγώνα bodybuilding που διεξάγεται υπό την αιγίδα της IFBB, το IFBB Μρ. Αθήναι 1966.

Πιέσεις πάγκου από τον Αντώνη Λιβάνιο υπό το άγρυπνο βλέμμα του Λευτέρη Χαλιού.
Πιέσεις πάγκου από τον Αντώνη Λιβάνιο υπό το άγρυπνο βλέμμα του Λευτέρη Χαλιού στο IFBB Μρ. Αθήναι 1966.
antonis-livanios-vasilis-bouzianas
Βασίλης Μπουζιάνας και Αντώνης Λιβάνιος στο IFBB Μρ. Αθήναι 1966.

Ανάμεσα σε 25 συμμετέχοντες στους προκριματικούς και 9 συμμετέχοντες στους τελικούς ανακηρύσσεται 1ος νικητής με διαφορά μίας ψήφου και γράφει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του ελληνικού bodybuilding.

antonis-livanios-mr-athinai-1966
Στο βάθρο της 1ης θέσης στο IFBB Μρ. Αθήναι 1966.

 

lefteris-halios-antonis-livanios
Λευτέρης Χαλιός (αριστερά) και Αντώνης Λιβάνιος (κέντρο).

Αυτός ήταν ο πρώτος, αλλά και ο τελευταίος αγώνας του Αντώνη Λιβάνιου. Πρόκειται για μια εποχή η οποία δεν προσέφερε σημαντικά κίνητρα στους bodybuilders για επαγγελματική αποκατάσταση. Επιπλέον, στην απόφαση αυτή του Λιβάνιου ενδέχεται να έπαιξε κάποιο ρόλο και το γεγονός ότι ως πρώτος νικητής δεν προεβλήθη με την ίδια θέρμη με την οποία είχε προβληθεί ο ίδιος ο αγώνας στα μέσα ενημέρωσης της εποχής. Η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της IFBB δεν λαμβάνει ποτέ χώρα. και ο Λιβάνιος αποχωρεί, νωρίς, από την αγωνιστική δράση.

antonis-livanios-giagia
Αντώνης Λιβάνιος με την πολυαγαπημένη του γιαγιά.
antonis-livanios-drummer
Μια σπάνια φωτογραφία του 1ου Μρ. Αθήναι 1966 να παίζει ντραμς. Ο Λιβάνιος έτρεφε μεγάλη αγάπη για τη μουσική.

Η αποχώρησή του από την ενεργό δράση δεν σήμαινε οτι σταμάτησε να γυμνάζεται – συνέχισε να παραμένει αθλητικός σε όλη του τη ζωή.

antonis-livanios-beach-02

antonis-livanios-beach-01antonis-livanios-color

antonis-livanios-army

Σήμερα (2016), σε ηλικία 73 ετών, ο Αντώνης Λιβάνιος ζει στις Σπέτσες, και συνεχίζει να γυμνάζεται 3 φορές την εβδομάδα για συντήρηση.

antonis-livanios-gym
Ο Αντώνης Λιβάνιος στο σπίτι του και το προσωπικό του γυμναστήριο.
antonis-livanios-george-botinis-2
Αντώνης Λιβάνιος – Γιώργος Μποτίνης
antonis-livanios-george-botinis
Αντώνης Λιβάνιος – Γιώργος Μποτίνης
antonis-livanios-fb
Ο Αντώνης Λιβάνιος σήμερα.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Γιώργο Μποτίνη για το υλικό που μας διέθεσε. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Αντώνη Λιβάνιο και για όλους τους πρωτοπόρους της ελληνικής Σωματικής Διάπλασης στο βιβλίο του Γιώργου Μποτίνη “Οι Πρωτοπόροι“, το οποίο πωλείται από τις εκδόσεις “Πυρίνος Κόσμος” (Ιπποκράτους 16, Αθήνα).

Κοινοποίησέ το

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!

Shares