Για μια ακόμα χρονιά βγαίνει στους δρόμους όλη η Ελλάδα με τα ποδήλατά της την Κυριακή 13/5 (12:00).

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία δεν είναι άλλη μια, μεγαλύτερη σίγουρα, ποδηλατόβολτα. Είναι η κορυφαία συλλογική πράξη διεκδίκησης της ποδηλατικής κοινότητας για το αυτονόητο: μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής στις πόλεις μας, που θα βασίζεται στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τις μετακινήσεις. Το ποδήλατο, σε συνδυασμό φυσικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Η σημερινή κατάχρηση του αυτοκινήτου είναι αποδεδειγμένα καταστροφική τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον.

Το XBody.gr είχε αναφερθεί εκτενώς στην περσινή 4η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011, με φωτογραφικό υλικό.

Η αναλυτική ανακοίνωση από τους podilates.gr:

Η ποδηλατική κοινότητα της χώρας διοργανώνει την 5η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ. Η Κυριακή 13 Μαΐου 2012 είναι αφιερωμένη στη ζωή, στη χαρά, στην ελπίδα. Σε 30 πόλεις της Ελλάδας τα ποδήλατα βγαίνουν στο δρόμο και ζητούν καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες μετακίνησης και πόλεις με λιγότερα ΙΧ.

Ζωή και χαρά
Το ποδήλατο είναι σωστή επιλογή
. Είναι ασφαλές, ευχάριστο, ωφέλιμο για την υγεία, την τσέπη, την διάθεση, δεν (ηχο)ρυπαίνει και δεν ενοχλεί, χρειάζεται ελάχιστο χώρο για την κίνηση και για την στάθμευσή του. Οι ποδηλάτες με κεντρικό σύνθημα “ΨΗΦΙΖΩ ΠΟΔΗΛΑΤΟ” συνιστούν σε όλους τους συμπολίτες τους να το δοκιμάσουν και να αλλάξουν τρόπο ζωής. Δεν είναι “λύση ανάγκης” αλλά συνειδητή επιλογή για τον κοινωνικά υπεύθυνο πολίτη. Παράλληλα στηρίζουν και τους άλλους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (περπάτημα, συγκοινωνία) και απορρίπτουν το ΙΧ αυτοκίνητο σαν αντικοινωνικό και σπάταλο (όχι μόνο για την τσέπη του κάθε οδηγού αλλά και για την εθνική οικονομία).

Ελπίδα
Το ποδήλατο μπορεί να καθιερωθεί
στις πόλεις μας κερδίζοντας το σεβασμό, το χώρο και τις υποδομές που του χρειάζονται. Οι παραδοσιακές ποδηλατουπόλεις της Ευρώπης, όπως το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη, χρωστάνε την σημερινή τους μορφή στην πετρελαϊκή κρίση του 1973. Με τον ίδιο τρόπο η σημερινή κρίση μπορεί να δώσει στις δημιουργικές δυνάμεις των δικών μας πόλεων την απαραίτητη ώθηση για να τις μεταμορφώσουν.

Περισσότερα στο www.podilates.gr
(Η αφίσα, ο χάρτης και η λίστα των πόλεων που συμμετέχουν, οι πόλεις στις οποίες η πορεία κατ’ εξαίρεση δεν ξεκινά στις 12:00, οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας, τα πάγια αιτήματα των ποδηλατών της Αθήνας κλπ.)

ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ (Διοργανωτές Αθήνας)

Στη Θεσσαλονίκη, η ποδηλατοπορεία είναι απογευματινή (17:30) και η συγκέντρωση γίνεται στο άγαλμα Βενιζέλου:

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι minoistas είναι οι τοπικοί διοργανωτές, με χώρο συγκέντρωσης τα Λιοντάρια μπροστά από τη Βασιλική του Αγ. Μάρκου:

Στην Πάτρα, η αναχώρηση γίνεται στις 12:00 το μεσημέρι από την Πλατεία Όλγας.

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση είναι στις 11:00 στην Κεντρική Πλατεία της πόλης:

Τα Ιωάννινα και η Πρέβεζα συναντιούνται μαζί στην Πλατεία Πάργης στις 12:00.

Συνολικά 32 πόλεις συμμετέχουν στην φετινή ποδηλατοπορεία.

Facebook Comments